Cairn terrier

Gewicht

6 – 8 kilo

Hoogte

23 – 33 cm

Leeftijd

12 – 15 jaar

FCI Rasgroep 3

Terriers

Gewicht

6 – 8 kilo

Schofthoogte

Hoogte

23 – 33 cm

Leeftijd

12 – 15 jaar

Karakter

De cairn terrier is een nieuwsgierige hond met een levendig karakter. Het ras staat erom bekend eigenwijs en ondeugend te zijn. De cairn terrier is redelijk actief en altijd in voor een spelletje. Graven behoort tot één van zijn hobby’s. Hij kan goed opschieten met kinderen en ook vreemden zijn voor hem geen probleem. Als er onbekenden in de buurt van zijn territorium komen, zal deze terrier blaffen, maar een echte waakhond is het zeker niet.

Cairn terrier rent over veld met bloemen.

Cairn terriers zijn erg intelligent. Ze zijn in staat om snel nieuwe dingen te leren, maar wel alleen als ze daar zelf zin in hebben. Het ras staat graag in de schijnwerpers en probeert met trucjes en kattenkwaad je aandacht te trekken. Door zijn enthousiasme en vrolijke uitstraling is het echter lastig om boos te worden op deze kleine viervoeter. De cairn terrier heeft baat bij een consequente opvoeding anders kan zijn eigenzinnige gedrag wel eens uit de hand gaan lopen.

De cairn terrier heeft een behoorlijk jachtinstinct, maar kan wel leren om goed om te gaan met andere huisdieren. Buitenshuis heb je grote kans dat hij achter (kleine) dieren aangaat. Deze kleine hond is absoluut niet bang en doet zich groter voor dan hij is. Met andere honden kan de cairn terrier het vaak goed vinden, mits hij goed gesocialiseerd is.

Geschiedenis

Het hondenras komt oorspronkelijk uit de Schotse Hooglanden. Daar werden de voorouders van de cairn terrier honderden jaren geleden ingezet om ongedierte te bestrijden, zoals ratten en muizen. Ook speelde de hond een belangrijke rol bij de jacht op vossen en dassen. Kleine roofdieren gebruikten grafheuvels gemaakt van stenen als schuilplaatsen. Deze steenhopen, ook wel cairns genoemd, hielden de kleine en moedige terriers echter niet tegen. Zij volgden de roofdieren hun schuilplaats in om hen daar vervolgens weg te jagen of te doden.

Bruine cairn terrier rent over veld met bloemen.

Hoe de cairn terrier zich precies verder heeft ontwikkeld is niet helemaal duidelijk. Pas in de twintigste eeuw begon men echt onderscheid te maken tussen de verschillende soorten terriers die in Schotland voorkwamen. Lange tijd stond de cairn terrier bekend als de ‘prick eared’ of ‘short coated’ skye terrier, maar in 1910 werd hij door de Kennel Club als zelfstandig ras erkend.

Verzorging en gezondheid

De cairn terrier is een ruwharige hond en heeft een dubbele vacht. Deze vacht moet ongeveer eens in de vier maanden geplukt worden. De dode haren worden dan verwijderd. Het is het best om dit door een hondentrimmer te laten doen. Daarnaast moet de vacht ook wekelijks goed geborsteld worden om klitten te voorkomen. Als de vacht goed wordt onderhouden, verhaart de cairn terrier nauwelijks. Houd de oren, ogen en het gebit goed schoon om ontstekingen te voorkomen.

Persoon houdt cairn terrier puppy vast.

Het ras kent een aantal erfelijke aandoeningen, waaronder portosystemische shunt (levershunt), een scharend gebit, diabetes mellitus (suikerziekte) en glaucoom. Bij aanschaf van een pup is het belangrijk om te vragen of de ouderdieren zijn onderzocht en vrij zijn bevonden van erfelijke aandoeningen.

Beeld: Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven