Yorkshire terrier

Gewicht

2 – 3 kilo

Hoogte

18 – 25 cm

Leeftijd

11 – 15 jaar

FCI Rasgroep 3

Terriers

Gewicht

2 – 3 kilo

Schofthoogte

Hoogte

18 – 25 cm

Leeftijd

11 – 15 jaar

Karakter

De Yorkshire terrier, ook wel yorkie genoemd, is een gezelschapshond met een pittig karakter. Het ras is vasthoudend, moedig en soms bazig. Yorkshire terriers zijn erg aanhankelijk naar hun baas. De yorkie is een echt schoothondjes dat zich het liefst de hele dag op de schoot van zijn baas nestelt. Hij kan goed met kinderen en andere huisdieren overweg.

Portret van een Yorkshire terrier.

De Yorkie is alert en zeer waaks. Soms overschat hij zichzelf en doet zich tegenover andere honden groter voor dan hij in werkelijkheid is. Yorkshire terriers hebben een consequente opvoeding nodig om te voorkomen dat hun koppigheid de overhand neemt. Het is een zeer intelligent ras, dat een uitstekend probleemoplossend vermogen heeft.

Geschiedenis

Het ras vindt zijn oorsprong in Groot-Britannië. In de negentiende eeuw trokken Schotse arbeiders naar Noord-Engeland op zoek naar werk. Ze namen hun viervoeters, waaronder een aantal verschillende terriers, mee. Er wordt aangenomen dat door het kruisen van deze terriers, waaronder de Clydesdale terrier en de Paisley terrier, de Yorkshire terrier is ontstaan.

Yorkshire terrier in het park.

In die tijd werd de Yorkshire terrier niet als gezelschapshond gehouden, maar als werkhond. Het felle karakter van deze hond maakte van hem een goede jager en daarom werd hij ingezet voor het vangen van ratten en muizen. Door zijn kleine formaat was deze pittige viervoeter ook geschikt voor de jacht op vossen en dassen. Met zijn korte poten liep hij zo de burchten en holen in.

Het uiterlijk van de Yorkshire terrier viel erg in de smaak bij de rijke en gegoede burgerij. De arme arbeiders grepen hun kans en gingen het ras gerichter fokken om meer geld te verdienen. Al snel verscheen de Yorkshire terrier op tentoonstellingen en in 1886 werd het ras officieel erkend door de Engelse Kennel Club. De populariteit van het ras nam snel toe en de Yorkshire terrier ontwikkelde zich tot een mode hond.

Verzorging en gezondheid

De vacht van de Yorkshire terrier moet dagelijks worden gekamd en geborsteld om klitten te voorkomen. Veel eigenaren van Yorkshire terriers kiezen er ook voor om de hond meerdere keren per jaar te laten trimmen.

Yorkshire terrier met strik in de vacht

Het ras kent een aantal erfelijke aandoeningen, waaronder patella luxatie (een losse knieschijf). Ook oogproblemen, zoals cataract (staar) en progressieve retina atrofie komen relatief veel voor bij de Yorkshire terrier. Vraag bij aanschaf van een pup altijd aan de fokker of de ouderdieren zijn onderzocht en vrij zijn bevonden van aandoeningen die erfelijk kunnen zijn.

Beeld: Pixabay / Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven