Bull terrier

Gewicht

22 – 32 kilo

Hoogte

50 – 55 cm

Leeftijd

10 – 14 jaar

FCI Rasgroep 3

Terriers

Gewicht

22 – 32 kilo

Schofthoogte

Hoogte

50 – 55 cm

Leeftijd

10 – 14 jaar

Karakter

De bull terrier is een hond met een lief karakter en staat erom bekend erg eigenwijs en vasthoudend te kunnen zijn. Het hondenras is ontzettend gehecht aan zijn baas en diens gezin. Het liefst is de bull terrier altijd in de buurt van mensen en hij komt graag naast (of op) je liggen om te kroelen. Het ras wordt ook vaak omschreven als clownesk en zal bezoek doen glimlachen met ondeugende acties en spelletjes. Met kinderen kunnen bull terriers meestal erg goed overweg, al spelen ze soms ietwat ruig.

Een consequente opvoeding is voor deze koppige hond van belang, maar treed niet op met een harde hand. De bull terrier zal geschreeuw niet in dank afnemen en wordt er zeker geen trouwe viervoeter van. Het opvoeden van een bull terrier vraagt om aardig wat geduld en is niet altijd even makkelijk. Het goed trainen en opvoeden van deze hond resulteert echter in een lief huisdier vol humor.

Bull terrier rent over veld.

Met de bull terrier haal je een zeer actieve hond in huis. Zeker in de puppy periode weet dit ras niet van ophouden. Het is daarom belangrijk om de hond zowel mentaal als fysiek voldoende uit te dagen. Je kunt bijvoorbeeld denkspelletjes met hem spelen, een hondensport beoefenen of de hond betrekken bij klusjes in het huis, zoals het ophalen van de krant.

Bull terriers kunnen over het algemeen goed overweg met andere honden. Het wordt afgeraden om twee bull terrier reuen in huis te nemen. Dit kan namelijk leiden tot gevechten met alle gevolgen van dien.

Geschiedenis

De bull terrier is één van de oudste terrierrassen ter wereld en stond vroeger bekend als ‘de gladiator’. Deze bijnaam heeft hij te danken aan zijn deelname aan stieren-, beren en hondengevechten. Dit soort gevechten waren vroeger vooral in Engeland populair. De honden die ingezet werden voor dit soort gevechten waren voornamelijk kruisingen tussen de bulldog en verschillende soorten terriers. Zo is ook de bull terrier ontstaan. In 1835 werden gevechten met honden verboden, maar de gevechten vonden nog lange tijd op een illegale manier plaats.

Bull terrier ligt op het gras.

Halverwege de negentiende eeuw creëerde James Hinks, een hondenhandelaar uit Birmingham, een ‘nieuwe’ bull terrier. Het is onduidelijk welke rassen hij hiervoor precies heeft gebruikt, maar er wordt aangenomen dat naast de Engelse bulldog en de old English white terrier ook de dalmatiër en greyhound of whippet een rol hebben gespeeld. Zo ontstond een elegantere versie van de ‘oude’ bull terrier. Hinks gaf de voorkeur aan bull terriers met een witte vacht. Het ras stond daarom ook wel bekend als de ‘white cavalier’.

Later werden er ook steeds meer gekleurde bull terriers gefokt en won het ras aan populariteit. Inmiddels is de bull terrier een zeer populair ras en niet meer weg te denken als lief (maar koppig) huisdier.

Verzorging en gezondheid

De korte vacht van de bull terrier heeft weinig verzorging nodig. Verwijder losse haren wekelijks door de hond kort te borstelen. Houd de oren, ogen en het gebit goed schoon om ontstekingen te voorkomen.

Bull terrier puppy rent door agility tunnel

Het ras kent een aantal erfelijke aandoeningen, waaronder patella luxatie (een losse knieschijf), hart- en nierproblemen. Ook cochleaire doofheid komt relatief vaak voor dit ras en dan vooral bij de bull terriers met een witte vacht. Bij aanschaf van een pup is het belangrijk om de fokker te vragen of de ouderdieren zijn onderzocht en vrij zijn bevonden van aandoeningen die erfelijk zijn.

Beeld: Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven