Bull terrier

Gewicht

22 – 32 kilo

Hoogte

50 – 55 cm

Leeftijd

10 – 14 jaar

FCI Rasgroep 3

Terriers

Gewicht

22 – 32 kilo

Schofthoogte

Hoogte

50 – 55 cm

Leeftijd

10 – 14 jaar

Karakter bull terrier

De bull terrier is een hond met een lief karakter en staat erom bekend erg eigenwijs te zijn. Het hondenras is ontzettend gehecht aan zijn baas en diens gezin. Het liefst is deze hond altijd in de buurt van mensen en hij komt graag naast (of op) je liggen om te kroelen. Het ras wordt vaak omschreven als clownesk en zal bezoek doen glimlachen met ondeugende acties en spelletjes. Bull terriers worden qua gedrag vaak vergeleken met peuters. Over kinderen gesproken: daar kunnen ze meestal erg goed mee overweg, al spelen ze soms ietwat ruig.

Bull terrier rent over een grasveld.

De bull terrier is erg vasthoudend. Heeft ie eenmaal iets in zijn kop, dan krijg je het er niet meer zomaar uit. Met zijn koppige gedrag heeft deze hond vaak één doel: aandacht. Soms kan je er als baasje wel om lachen, maar deze koppigheid kan ook best frustrerend zijn. Het opvoeden van deze hond vraagt om aardig wat geduld en is niet altijd even makkelijk. Dit hondenras is dan ook niet voor iedereen de beste keuze. 

Bull terriers zijn zeer actieve honden. Een kort blokje om is voor deze viervoeter absoluut niet voldoende. Zeker een bull terrier pup weet niet van ophouden. Het is daarom belangrijk om de hond zowel mentaal als fysiek voldoende uit te dagen. Je kunt bijvoorbeeld denkspelletjes met hem spelen of een hondensport beoefenen.

Bull terrier puppy rent door agility tunnel

De meeste bull terriers kunnen goed overweg met andere honden. Het wordt afgeraden om twee reuen in huis te nemen. Dit kan namelijk leiden tot gevechten met alle gevolgen van dien.

Veelgestelde vragen over de bull terrier

Een bull terrier wordt gemiddeld tussen de 10 en 14 jaar oud. Natuurlijk zijn er verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op de levensduur van een hond, zoals gezondheid, voeding en levensstijl.

De prijs van een bull terrier pup kan variëren van enkele honderden tot zo’n tweeduizend euro. De prijs is afhankelijk van factoren zoals de reputatie van de fokker, de bloedlijnen van de ouders en de vraag en aanbod in de regio.

Bull terriers hebben een reputatie als potentiële agressieve honden vanwege hun krachtige bouw. Echter, zoals bij elke hondenras, is het temperament van deze hond sterk afhankelijk van genetica, socialisatie, training en omgeving. Met de juiste opvoeding kunnen bull terriers liefdevolle, loyale en aanhankelijke metgezellen zijn.

Geschiedenis

De bull terrier is één van de oudste terrierrassen ter wereld en stond vroeger bekend als ‘de gladiator’. Deze bijnaam heeft hij te danken aan zijn deelname aan stieren-, beren en hondengevechten. Dit soort gevechten waren vroeger vooral in Engeland populair. De honden die ingezet werden voor dit soort gevechten waren voornamelijk kruisingen tussen de bulldog en verschillende soorten terriers. Zo is ook dit hondenras ontstaan. In 1835 werden gevechten met honden verboden, maar de gevechten vonden nog lange tijd op een illegale manier plaats.

Bull terrier ligt op het gras.

Halverwege de negentiende eeuw creëerde James Hinks, een hondenhandelaar uit Birmingham, een ‘nieuwe’ versie van het ras. Het is onduidelijk welke rassen hij hiervoor precies heeft gebruikt, maar er wordt aangenomen dat naast de Engelse bulldog en de old English white terrier ook de dalmatiër en greyhound of whippet een rol hebben gespeeld. Zo ontstond een elegantere versie van de ‘oude’ bull terrier. Hinks gaf de voorkeur aan honden met een witte vacht. Het ras stond daarom ook wel bekend als de ‘white cavalier’. Later werden er ook steeds meer gekleurde varianten gefokt en won het ras aan populariteit. Inmiddels is de bull terrier een zeer populair ras en niet meer weg te denken als lief (maar koppig) huisdier.

Verzorging en gezondheid

Dit hondenras staat bekend om zijn gemakkelijk te onderhouden korte vacht, die weinig verzorging vereist. Een wekelijkse borstelbeurt helpt om losse haren te verwijderen en de vacht gezond te houden. Daarnaast is het van belang om de oren, ogen en het gebit regelmatig te controleren en schoon te maken om ontstekingen en andere problemen te voorkomen.

Bull terriers pup spelen in een tuin.

Helaas heeft de bull terrier, net als veel andere hondenrassen, te kampen met erfelijke aandoeningen. Enkele van deze aandoeningen zijn patella luxatie, waarbij de knieschijf los kan raken, en problemen met het hart en de nieren. Een andere veelvoorkomende aandoening, vooral bij honden met een witte vacht, is cochleaire doofheid. Bij het aanschaffen van een pup is het daarom verstandig om de fokker te vragen naar gezondheidstests van de ouderdieren. 

Aanraders voor de bull terrier

Beeld: Depositphotos

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven