Airedale terriër

Gewicht

18 – 29 kilo

Hoogte

56 – 61 cm

Leeftijd

10 – 12 jaar

FCI Rasgroep 3

Terriers

Gewicht

18 – 29 kilo

Schofthoogte

Hoogte

56 – 61 cm

Leeftijd

10 – 12 jaar

Karakter

De airedale terriër is een intelligente hond met een vriendelijk karakter. Het ras wordt ook wel de ‘koning der terriërs’ genoemd en is de grootste hond van alle soorten terriërs. De airedale terriër is erg gericht op zijn baas en kan goed overweg met kinderen. Het is dan ook een geschikte familiehond. De airedale terriër kan het vaak goed vinden met andere honden. Graven en dingen achterna zitten, behoren tot zijn hobby’s.

Airedale terriër springt door agility ring.

Met de airedale terriër haal je een actieve hond in huis, die graag activiteiten met je onderneemt. Het is een erg geschikt ras om verschillende hondensporten mee te beoefenen, zoals agility en obedience. Als hij voldoende beweging en mentale stimulatie krijgt, is het in huis een rustige hond die voor weinig problemen zorgt. Als hij onraad meent te bespeuren zal hij blaffen om zijn baasje en territorium te beschermen, maar over het algemeen zijn airedales geen extreme blaffers. Hoewel terriërs erom bekend staan pittig en fel te zijn, is de airedale erg beheerst.

De airedale terriër is van nature vrolijk en altijd in voor een spelletje. Hij is intelligent en vindt het leuk om nieuwe dingen te leren, maar kan ook behoorlijk eigenwijs zijn. Airedales doen graag dingen op hun eigen manier. Als baasje heb je daarom ook behoorlijk wat geduld nodig. Deze hond heeft dan ook baat bij een consequente opvoeding.

Geschiedenis

Het ras komt oorspronkelijk uit het district Airedale in de Engelse graafschap Yorkshire. De airedale terriër is het resultaat van het kruisen van diverse hondenrassen. Het valt niet met zekerheid te zeggen welke rassen dit zijn geweest, maar waarschijnlijk hebben in ieder geval de otterhound en old English black and tan terriër een rol gespeeld. Ook de harrier en bull terriër hebben mogelijk een bijdrage geleverd aan het ontstaan van de airedale terriër.

Airedale terriër rent over zandpad in het bos.

De inwoners, voornamelijk fabrieksarbeiders, van Yorkshire wilden graag een praktische hond die kon worden ingezet voor de jacht op dieren die in de vallei leefden, zoals hazen, konijnen en fazanten. In het weekend kwamen de arbeiders bij elkaar langs de waterkant van de rivier de Aire om honden te laten jagen op waterratten. De airedale terriër bleek hier bijzonder goed in te zijn.

Aan het eind van de negentiende eeuw steeg het ras in populariteit. De airedale terriër vond zijn weg naar de naar de Verenigde Staten, waar het in het begin van de twintigste eeuw een van de populairste hondenrassen werd. De hond bleek een zeer degelijke werkhond en werd tijdens de Eerste Wereldoorlog ingezet om gewonden soldaten te zoeken. Ook werd de airedale terriër steeds vaker in de showring gezien. Vandaag de dag is de airedale terriër nog steeds een veelzijdige hond. Van jachthond tot waakhond en van showhond tot gezellige huishond: deze terriër is van alle markten thuis!

Verzorging en gezondheid

Het grote voordeel van de airedale terriër is dat deze hond nauwelijks verhaart. Dit betekent echter niet dat de vacht geen verzorging nodig heeft. Integendeel zelfs, de vacht moet drie tot vier keer per week geborsteld worden. Ook moet de airedale zo’n drie keer per jaar naar de trimmer om geplukt te worden. De vacht mag niet geschoren worden. Houd de oren, de ogen en het gebit goed schoon om ontstekingen te voorkomen.

Airedale terriër rent door agility tunnel.

Het ras kent een aantal erfelijke aandoeningen, waaronder heupdysplasie, hypothyreoïdie en een aantal oogaandoeningen. Vraag bij aanschaf van een pup altijd aan de fokker of de ouderdieren zijn getest en vrij zijn bevonden van aandoeningen die erfelijk kunnen zijn.

Beeld: Adobe Stock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven