Bedlington terriër

Gewicht

8 – 10 kilo

Hoogte

38 – 44 cm

Leeftijd

12 – 14 jaar

FCI Rasgroep 3

Terriers

Gewicht

8 – 10 kilo

Schofthoogte

Hoogte

38 – 44 cm

Leeftijd

12 – 14 jaar

Karakter

De Bedlington terriër is een intelligente hond met een vrolijk karakter. Het ras staat erom bekend erg aanhankelijk te zijn. De Bedlington is dol op kinderen en is dan ook een geschikte familiehond. Hij wordt graag betrokken bij de dagelijkse bezigheden van het gezin. Bedlingtons vinden het fijn om in het middelpunt van de aandacht te staan en worden vaak omschreven als clownesk.

Bedlington terrier ligt op gras in een tuin.

De belington terriër is over het algemeen erg vriendelijk en ontmoet graag mensen en andere honden. Hij is wel behoorlijk zelfverzekerd en gaat eventuele conflicten met andere honden niet uit de weg. Hoewel de bedlington terriër niet echt een waakhond is, zal hij bezoek aan de deur wel aankondigen door te blaffen.

Net zoals de meeste terriërs is de Bedlington terriër dol op graven. Ook het achterna zitten van kleine dieren, zoals eekhoorns, konijnen en vogels doet hij graag. Het los lopen van de lijn en terugkomen op commando moet dan ook zeer goed geoefend worden. De Bedlington is een intelligente hond en is relatief makkelijk te trainen. Hij kan een tikkeltje eigenwijs zijn, maar heeft ook een sterke wil om zijn baasje te plezieren.

Geschiedenis

De Bedlington terriër is een Engels hondenras. Hoe het ras exact is ontstaan is niet bekend. De Bedlington is verwant aan de Dandie Dinmont-terriër. Vermoedelijk kwamen deze twee hondenrassen ooit uit hetzelfde nest. Andere hondenrassen als de otterhound, whippet en de bull terrier hebben mogelijk een rol gespeeld in de verdere ontwikkeling van de Bedlington.

Vier Bedlington terriers op een rij.

De Bedlington werd gebruikt voor het vangen van ongedierte als ratten en konijnen, maar deze terriër bleek ook goed in het jagen op dassen en otters. Voor de entertainment van mijnwerkers moesten Bedlingtons regelmatig deelnemen aan races tegen andere snelle honden zoals Whippets. In de negentiende eeuw kreeg de Bedlington terriër er nog een rol bij: die van showhond. Inmiddels wordt het ras vooral als familiehond gehouden. Er komen maar weinig Bedlingtons voor in Nederland, dus je zal er zelden eentje tegenkomen op straat.

Verzorging en gezondheid

De zachte krullende vacht van de Beldington terriër vraagt om relatief veel verzorging. Om klitten te voorkomen, moet de vacht minstens een keer per week geborsteld en gekamd worden. Verder moet de vacht eens in de zes tot acht weken worden getrimd. Dit kan je het best laten doen in een hondentrimsalon die ervaring heeft met Bedlingtons.

Bedlington terrier met vier puppy´s.

Het ras kent een aantal erfelijke aandoeningen. Een aandoening die relatief vaak voor komt bij de Bedlington is de koperstapelingsziekte. Koper wordt dan niet voldoende afgebroken en hoopt zich op in de lever. Dit kan een fatale afloop hebben. Vraag bij aanschaf van een Bedlington terriër puppy altijd aan de fokker of de ouderdieren zijn getest op erfelijke aandoeningen.

Beeld: Pixabay / Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven