Foxterriër

Gewicht

6 – 9 kilo

Hoogte

36 cm – 39 cm

Leeftijd

12 – 15 jaar

FCI Rasgroep 3

Terriers

Gewicht

6 – 9 kilo

Schofthoogte

Hoogte

36 cm – 39 cm

Leeftijd

12 – 15 jaar

Karakter

De foxterriër of fox terrier is een vrolijke hond met een zelfstandig karakter. Het ras staat erom bekend zeer aanhankelijk te zijn. Hij is een nieuwsgierig aagje en wordt graag betrokken bij de dagelijkse bezigheden van het gezin. Deze viervoeter kan goed overweg met kinderen, maar voor jonge kinderen is hij iets te onstuimig. Ook goed om te weten: de foxterriër is een frequente blaffer.

In de omgang met andere honden zijn foxterriërs soms behoorlijk fel. Zeker reuen kunnen tijdens een ontmoeting met honden van hetzelfde geslacht wel eens voor problemen zorgen. De foxterriër is niet snel bang te krijgen. Ook niet als de andere hond veel groter en sterker is. Let dus altijd goed op de lichaamstaal en grijp op tijd in.

Een van de grote hobby’s van deze terriër is graven. Als je erg gesteld bent op je tuin is het aan te raden om deze hond goed in de smiezen te houden. Voor je het weet, gaat hij aan de haal met je bloemperkjes. Een voordeel is dan wel weer dat je met een foxterriër in huis niet bang hoeft te zijn voor ratten, muizen of mollen. Dankzij zijn jachtinstinct heeft hij ongedierte zo te pakken. Pas op met eventuele bezoekjes van buurtkatten, want ook hier vliegt de fox terriër achteraan. De huiskat blijft in principe gespaard, mits hij er mee is opgegroeid.

Foxterriër in het park.

Wie denkt dat deze hond een luie bankhanger is, komt bedrogen uit. Met de foxterriër haal je een energieke hond in huis. Hij vindt het heerlijk om met de baas op stap te gaan en is altijd in voor een spelletje. Ook het beoefenen van hondensporten als agility en flyball vindt hij geweldig. Deze kleine viervoeter heeft een uithoudingsvermogen van jewelste en is bovendien erg intelligent. Het trainen van een foxterriër is niet makkelijk. Hij is behoorlijk koppig en manipuleert graag. Met een consequente opvoeding, een portie geduld en veel afwisseling kom je gelukkig toch een heel eind.

Er zijn twee variëteiten van dit ras: de foxterriër draadhaar en gladhaar. Deze twee soorten verschillen nauwelijks qua karakter. Wel is de ruwharige foxterriër over het algemeen ietwat terughoudender richting vreemden. Beide variëteiten zijn van nature waaks en voelen de behoefte om hun gezin ten allen tijden te beschermen.

Geschiedenis

De foxterriër komt oorspronkelijk uit Engeland, maar men weet niet hoe het ras exact is ontstaan. Mogelijk hebben diverse andere terriërs, de greyhound en de beagle een rol gespeeld in de ontwikkling van dit ras. De kleine, maar moedige fox terriër werd in de negentiende eeuwe in Engeland gebruikt voor de jacht op vossen. Zijn taak was om de vos te lokaliseren en uit zijn hol te jagen.

Kortharige foxterriër in een park.

Hoewel de gladharige en ruwharige foxterriër veel van elkaar weg hebben, gaat men ervan uit dat de foxterriër draadhaar een andere afkomst heeft. In een later stadium zijn de twee variëteiten met elkaar gekruist. Tegenwoordig wordt de foxterriër vooral als huishond gehouden, maar zijn jachtinstinct is hij nooit verloren.

Verzorging en gezondheid

De vachtverzorging van de foxterriër gladhaar is relatief eenvoudig. Het is voldoende om de vacht af en toe te borstelen om losse haren te verwijderen. De foxterriër draadhaar moet een stuk vaker geborsteld worden, minstens twee keer per week. Ook doe je er goed aan om de hond twee keer per jaar naar de trimsalon te brengen.

Foxterriër bij hondenshow.

De foxterriër kent een aantal erfelijke aandoeningen, waaronder patella luxatie (een losse knieschijf). Vraag bij aanschaf van een pup altijd aan de fokker of de ouderdieren zijn getest en vrij zijn bevonden van erfelijke aandoeningen.

Beeld: Adobe Stock / Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven