Beagle

Gewicht

9 – 15 kilo

Hoogte

33 – 40 cm

Leeftijd

12 – 15 jaar

FCI Rasgroep 6

Lopende honden en zweethonden

Gewicht

9 – 15 kilo

Schofthoogte

Hoogte

33 – 40 cm

Leeftijd

12 – 15 jaar

Karakter

De beagle is een energieke en sociale hond. Hij kan met alles en iedereen goed overweg. Deze viervoeter is erg groepsgericht en komt daarom het best tot zijn recht in een gezin of in een roedel met andere honden. Hij houdt ervan om aangehaald te worden en is lief voor kinderen. Beagles vinden het dan ook niet fijn om alleen thuis te zijn.

Close-up van huilende beagle.

Een beagle is een actieve hond en heeft voldoende beweging en mentale uitdaging nodig om al zijn energie kwijt te kunnen. Hij wordt vaak bestempeld als zelfstandig en eigenwijs. Met de juiste training is het een gehoorzame hond, maar hij heeft zeker ook een eigen wil.

Beagles zijn jachthonden en hebben een ontzettend goed reukvermogen. Ze blinken dan ook uit in hondensporten als jachttraining, speuren en zoeken.

Geschiedenis

In de middeleeuwen duikt de naam ‘beagle’ voor het eerst op. De naam beagle werd in die tijd gebruikt als omschrijving voor kleinere jachthonden. Zo hadden de Engelse koningen Edward II en Henry VII zogenoemde ‘glove beagles’. Deze jachthonden waren zeer klein en pastte als het ware in een handschoen (glove). Queen Elizabeth I was eigenaar van een ‘pocket beagle’, een jachthond met een schofthoogte van ongeveer twintig centimeter. Hoewel er wel al van beagles werd gesproken, leken de honden niet precies op de beagle zoals wij die vandaag de dag kennen.

Beagle volgt geurspoor op grasveld.

Rond de achttiende eeuw hadden zich twee rassen ontwikkeld: de Southern Hound en de North Country Beagle (of Northern Hound). De beagle-pack van dominee Phillip Honeywood (1830) wordt gezien als de basis voor het moderne ras. Er wordt aangenomen dat zowel de Southern Hound als de North Country Beagle in zijn pack waren vertegenwoordigd. Gedurende de negentiende eeuw werd het ras steeds verder ontwikkeld. Uiteindelijk werd het ras in 1885 erkend door de American Kennel Club.

Verzorging en gezondheid

De vacht van de beagle heeft weinig verzorging nodig. Het volstaat om een keer per week de vacht te borstelen. Vanwege zijn lange flaporen loopt de beagle een risico op oorontstekingen. Controleer na een intensieve wandeling daarom altijd even de oren om een infectie te voorkomen.

Portret van een beagle puppy.

Beagles hebben aanleg tot overgewicht. Overgewicht belast de wervelkolom en de gewrichten. Het is belangrijk om op de voeding te letten en de hond voldoende te laten bewegen om overgewicht te voorkomen.

Rasverenigingen

Beeld: Pixabay / Adobe Stock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven