Beagle

Gewicht

9 – 15 kilo

Hoogte

33 – 40 cm

Leeftijd

12 – 15 jaar

FCI Rasgroep 6

Lopende honden en zweethonden

Gewicht

9 – 15 kilo

Schofthoogte

Hoogte

33 – 40 cm

Leeftijd

12 – 15 jaar

Karakter beagle

De beagle staat bekend om zijn vriendelijke en opgewekte karakter. Dit ras is erg sociaal en kan goed met kinderen opschieten. Beagles zijn ook goed in de omgang met andere honden. Hun sociale karakter maakt hen tot uitstekende gezelschapshonden, maar ook tot dieren die niet graag alleen worden gelaten. Een eenzame beagle zal gaan huilen en blaffen. Een getrainde hond kan best een paar uur alleen zijn, maar dit ras is geen geschikte keuze als je hele dagen op werk spendeert. 

Close-up van huilende beagle.

Een van de meest kenmerkende trekjes van de beagle is zijn nieuwsgierigheid. Beagles hebben een sterke neiging om te verkennen en te snuffelen, wat voortkomt uit hun oorsprong als jachthonden. Door hun ontwikkelde reukzin steken ze graag overal hun neus in. Dit kan soms leiden tot koppig gedrag, vooral als ze een interessante geur hebben opgepikt. Door het jachtinstinct van deze viervoeter kan je hem beter niet alleen laten met (kleine) huisdieren, zoals konijnen of vogels. 

Jonge beagle rent over grasveld.

Lange wandelingen, speelsessies en de mogelijkheid om te rennen en te verkennen in een veilige omgeving zijn belangrijk om een beagle gelukkig en gezond te houden. Dit helpt ook om gedragsproblemen te voorkomen die kunnen voortkomen uit verveling en overtollige energie. Training kan soms een uitdaging zijn vanwege hun eigenzinnige karakter. Met geduld en positiviteit heb je bij deze koppige hond de grootste kans op succes.

Veelgestelde vragen over de beagle

Een beagle wordt gemiddeld tussen de 12 en 15 jaar oud. Natuurlijk hangt de levensduur van een beagle, net als bij andere hondenrassen, sterk af van verschillende factoren zoals gezondheid, verzorging en levensomstandigheden.

Beagles worden vaak gebruikt in wetenschappelijke onderzoeken vanwege een aantal specifieke eigenschappen. Ze zijn relatief klein en hebben een vriendelijk en meegaand karakter, wat de omgang in laboratoriumomstandigheden vergemakkelijkt. 

Er is wel groeiende kritiek en discussie over het gebruik van beagles als proefdieren. Veel mensen en dierenrechtenorganisaties pleiten voor alternatieve onderzoeksmethoden die geen gebruik maken van dieren. Dit heeft geleid tot een toename in het gebruik van meer humane, alternatieve onderzoeksmethoden.

De Nederlandse benaming voor een beagle is gewoon “beagle”. Dit ras heeft dezelfde naam in zowel het Nederlands als in het Engels. Beagles zijn populair en bekend onder deze naam over de hele wereld.

Geschiedenis

In de middeleeuwen duikt de naam ‘beagle’ voor het eerst op. De naam werd in die tijd gebruikt als omschrijving voor kleinere jachthonden. De beagle werd vooral populair door zijn vaardigheden in de jacht op klein wild zoals konijnen en hazen. Koningin Elizabeth I, die in Engeland regeerde in de zestiende eeuw, was bijzonder gecharmeerd van het ras. Ze had een voorkeur voor de kleinere variant, bekend als de “pocket beagle”, die zo klein was dat hij in een grote jaszak paste. Deze variant bestaat inmiddels niet meer.

Beagle volgt geurspoor op grasveld.

De moderne beagle, zoals wij die nu kennen, werd in de negentiende eeuw in Engeland verder ontwikkeld. Fokkers streefden naar een hond die zowel goed kon jagen in een meute als aangenaam was als huisdier. 

Later kreeg het ras ook andere taken. Zo mocht de beagle ook aan de slag in de speurindustrie, vanwege zijn uitstekende neus. Beagles worden nog altijd ingezet bij douane-activiteiten om verboden stoffen zoals drugs op te sporen, dankzij hun ongeëvenaarde reukzin.

Verzorging en gezondheid

De beagle is een ras dat weinig vachtverzorging nodig heeft. Het is voldoende om de vacht eens per week te borstelen om dode haren te verwijderen en de huid gezond te houden. Een belangrijk aandachtspunt zijn hun lange, hangende oren. Deze kunnen makkelijk vuil en vocht vasthouden, wat de kans op oorontstekingen vergroot. Het is goed om de oren regelmatig te controleren en schoon te maken.

Portret van een beagle puppy.

Beagles hebben een neiging tot overgewicht, wat belastend kan zijn voor hun wervelkolom en gewrichten. Het is belangrijk om op hun voeding te letten en hen voldoende te laten bewegen. Zorg voor dagelijkse wandelingen en speeltijd om ze actief en op een gezond gewicht te houden.

Het is belangrijk om bij de aanschaf van een beagle puppy een betrouwbare fokker te kiezen die gezondheidsonderzoeken doet bij de ouderdieren om het risico op erfelijke aandoeningen, zoals heupdysplasie en epilepsie, te minimaliseren. 

Aanraders voor de beagle

  • Snuffelen naar lekkers! Een snuffelmat is zeker een aanrader voor deze speurneus. Je kunt zelf een snuffelmat maken of een kant-en-klare snuffelmat kopen.
  • Deze viervoeter gaat graag op ontdekkingstocht. In dit speeltje kan je kleine pluche eekhoorns verstoppen. Tip: je kunt de eekhoorns ook in je huis verstoppen. Zoekplezier gegarandeerd!
  • Wist je dat je ook hondensporten met dit ras kunt doen? Agility of hoopers bijvoorbeeld. Schaf een kleine behendigheidset aan en trainen maar.

Rasverenigingen

Beeld: Pixabay / Adobe Stock / Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven