Basset hound

Gewicht

20 – 29 kilo

Hoogte

28 – 38 cm

Leeftijd

10 – 13 jaar

FCI Rasgroep 6

Lopende honden en zweethonden

Gewicht

20 – 29 kilo

Schofthoogte

Hoogte

28 – 38 cm

Leeftijd

10 – 13 jaar

Karakter

De basset hound is een intelligente en sociale gezinshond. Het ras heeft een zachtaardig karakter en is erg geduldig. Deze viervoeter kan dan ook goed overweg met kinderen en kan ook goed opschieten met andere huisdieren. Het ras staat erom bekend koppig te kunnen zijn. Het is daarom belangrijk om de hond van jongs af aan consequent op te voeden.

Basset hound ligt op grasveld.

De basset hound is een meutehond, die graag in de buurt is van zijn baas of bazen. Hij vindt het dan ook niet prettig om lang alleen thuis te zijn. Alleen zijn maakt hem erg ongelukkig en hij zal zijn ongenoegen uiten met zijn melodieuze stem.

Basset hounds hebben een zeer goed reukvermogen. Lekkere hapjes op tafel of etensresten in de prullenbak weet hij dan ook goed te vinden. Deze hond heeft een goed uithoudingsvermogen en vindt het heerlijk om lange wandelingen te maken.

Geschiedenis

De basset hound vindt zijn oorsprong in Frankrijk. Daar werden laagbenige jachthonden gefokt die jagers te voet konden helpen bij het opsporen van wild. ‘Bas’ is Frans voor ‘laag’.

Basset hound zit op grasveld.

In de negentiende eeuw werd de Franse basset geïmporteerd in Engeland. Fokprogramma’s liepen daar op niets uit, totdat de fokker Everett Millais een Franse basset met een bloedhond kruiste. Het resultaat van deze kruising is de moderne basset hound. Het nieuwe ras vond zijn weg naar de rest van Europa en Amerika en ontpopte zich van jachthond tot een sociale familiehond.

Gezondheid en verzorging

De vacht van de basset hound vraagt weinig verzorging. Een keer per week de losse haren verwijderen met een rubberen borstel is voldoende. Houd de oren en ogen goed schoon om ontstekingen te voorkomen.

Basset hound met drie puppy's.

De basset hound is een gezond ras. Er komen een aantal (erfelijke) aandoeningen voor bij het ras, zoals ectropion. Ectropion is een afwijking van het onderste ooglid. Het ooglid gaat hangen, waardoor het bindvlies niet goed wordt beschermd en dit kan een ontsteking veroorzaken. De basset hound is ook gevoelig voor oorontstekingen en huidproblemen.

Beeld: Adobe Stock / Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven