Dalmatiër

Gewicht

16 – 32 kilo

Hoogte

48 – 61 cm

Leeftijd

12 – 14 jaar

FCI Rasgroep 6

Lopende honden en zweethonden

Gewicht

16 – 32 kilo

Schofthoogte

Hoogte

48 – 61 cm

Leeftijd

12 – 14 jaar

Karakter Dalmatiër

De dalmatiër, ook wel dalmatische hond genoemd, staat bekend om zijn energieke en speelse karakter. Dalmatiers hebben veel beweging nodig en houden ervan om actief bezig te zijn. Lange wandelingen, rennen of spelen in de tuin zijn activiteiten waar ze van genieten. Zonder voldoende beweging kunnen ze zich gaan vervelen, wat kan leiden tot ongewenst gedrag zoals kauwen op meubels of overmatig blaffen. Dalmatiers worden pas laat volwassenen. Zeker tot aan hun derde levensjaar heb je er je handen vol aan! 

Dalmatiër puppy's spelen in het bos.

Deze honden zijn zeer intelligent en leren snel. Ze vinden het leuk om nieuwe trucjes te leren en zijn vaak succesvol in gehoorzaamheidstraining en hondensporten zoals agility en flyball. Maar dalmatiërs kunnen ook behoorlijk eigenwijs en onafhankelijk zijn. Dit kan training een uitdaging maken, vooral voor beginnende hondenbezitters. Het is belangrijk om consistent en positief te trainen, want een dalmatiër reageert het beste op beloningen en aanmoediging. Een harde aanpak kan ervoor zorgen dat de hond zich terugtrekt of juist nóg koppiger wordt.

Een Dalmatische hond rent over een grasveld.

Dalmatiërs zijn erg sociaal en hebben veel aandacht nodig van hun baasjes. Ze houden ervan om bij hun familie te zijn en zijn erg aanhankelijk. Ze kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren, mits ze goed gesocialiseerd zijn vanaf jonge leeftijd. Hun waakzame karakter maakt hen goede waakhonden, maar ze zijn meestal vriendelijk tegenover vreemden zodra ze merken dat er geen gevaar is.

Veelgestelde vragen over de dalmatiër

Een dalmatiër wordt gemiddeld tussen de 12 en 14 jaar oud. Dit kan variëren afhankelijk van de gezondheid, verzorging en levensstijl van de hond.

Een dalmatiër pup kost gemiddeld tussen de 1000 en 1500 euro. Deze prijs kan variëren afhankelijk van bijvoorbeeld de fokker en stamboom van de pup. Kijk bij aanschaf van een puppy niet alleen naar de prijs, maar ook naar de kwaliteit van de fokker en waar de pup de eerste weken van zijn leven doorbrengt.

Ja, een dalmatiër kan een goede gezinshond zijn, maar er zijn een paar belangrijke punten om rekening mee te houden. Zo zijn dalmatiërs erg energieke honden die veel fysieke en mentale uitdaging nodig hebben. Dalmatiërs kunnen soms een sterke wil hebben en zijn intelligent, wat betekent dat ze snel leren maar ook uitdaging nodig hebben om zich niet te vervelen​

Geschiedenis

De dalmatiër is een oud hondenras met een interessante geschiedenis. Het is niet precies duidelijk waar het ras vandaan komt, maar er zijn aanwijzingen dat dalmatiërs al heel lang bestaan. In oude Egyptische en Griekse tekeningen zijn bijvoorbeeld honden te zien die erg lijken op de dalmatiër van nu.

In de 17e en 18e eeuw werden dalmatiërs populair in Europa, met name in Engeland. Ze werden vaak gezien in de hoven van de adel, waar ze dienden als statussymbool en gezelschapshond. Een van de bekendste rollen van de dalmatiër was die van koetshond. In de 18e en 19e eeuw werden dalmatiërs vaak gebruikt om naast koetsen te rennen en deze te beschermen tegen struikrovers en wilde dieren. Hun uithoudingsvermogen en snelheid maakten hen ideaal voor deze taak. 

Portret van een Dalmatische hond.

Dalmatiërs hebben ook een lange geschiedenis in de brandweer. In de 19e eeuw werden de honden getraind om voor de brandweerwagen, die getrokken werd door paarden, uit te rennen om de weg vrij te maken. De dalmatiërs zorgden ervoor dat de paarden zich comfortabel voelden in de buurt van de brand en bewaakten bovendien alle kostbare spullen terwijl de brandweermannen hun werk deden.

In de 20e eeuw kreeg de dalmatiër wereldwijde bekendheid door de populaire Disney-film ‘101 Dalmatiërs’. Deze film zorgde voor een grote toename in de populariteit van het ras. Deze toename in populariteit had helaas ook nadelige gevolgen. Door onverantwoord doorfokken en aanschaf door onervaren baasjes belandden veel dalmatiërs met gedragsproblemen in het asiel.

Verzorging en gezondheid

De korte vacht van de dalmatiër is makkelijk te verzorgen, maar dit ras verhaart het hele jaar door. Regelmatig borstelen, ongeveer één keer per week, helpt om losse haren weg te halen en de vacht mooi te houden.

Qua gezondheid zijn er een paar dingen om op te letten bij dalmatiërs. Zo hebben ze meer kans op doofheid dan veel andere honden. Het is daarom belangrijk om een gehoortest te laten doen bij puppy’s.

Een dalmatiër pup in het gras.

Dalmatiërs kunnen ook problemen krijgen met hun urinewegen, zoals blaasstenen. Dit komt door hun unieke stofwisseling. Daarnaast heeft dit ras vaak last van huidproblemen. Het is belangrijk om de huid en vacht regelmatig te controleren op irritaties en allergieën. 

Aanraders voor de dalmatiër

Beeld: Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven