Dalmatiër

Gewicht

16 – 32 kilo

Hoogte

48 – 61 cm

Leeftijd

12 – 14 jaar

FCI Rasgroep 6

Lopende honden en zweethonden

Gewicht

16 – 32 kilo

Schofthoogte

Hoogte

48 – 61 cm

Leeftijd

12 – 14 jaar

Karakter

De dalmatiër, officieel dalmatische hond genoemd, is een aanhankelijke en vriendelijke hond. Het ras staat bekend als behoorlijk eigenwijs en heeft een consequente opvoeding nodig. De dalmatiër is een echte kindervriend en is graag onderdeel van het gezin. Hij vindt het dan ook niet prettig om lang alleen thuis te zijn. Het ras kan goed met andere huisdieren overweg.

Portret van een dalmatiër.

Dalmatiërs zijn zeer intelligente en actieve honden. Ze hebben veel beweging en mentale stimulatie nodig. Dalmatiërs hebben een groot uithoudingsvermogen en zijn dan ook erg goed in hondensporten als agility en flyball.

Geschiedenis

Over de oorsprong van de dalmatiër valt niets met zekerheid te zeggen. Waarschijnlijk is het het ras ergens in het oostelijke Middellandse Zeegebied ontstaan en heeft het uiteindelijk zijn weg naar het West-Europa heeft gevonden. Hoewel pas eind achttiende eeuw van de ‘dalmatiër’ werd gesproken, is het ras te zien op verschillende schetsen, schilderijen en artefacten gedateerd van voor die tijd. De dalmatiër wordt onder andere afgebeeld als begeleider van paardenkoetsen. Het ras heeft zich voornamelijk in Engeland verder ontwikkeld.

Portret van gapende dalmatiër

Vroeger werd de dalmatiër ingezet als hulpje van de brandweer. De honden werden getraind om voor de brandweerwagen, die getrokken werd door paarden, uit te rennen om de weg vrij te maken en de brandweermannen zo snel mogelijk naar de brand te begeleiden. De dalmatiërs zorgden ervoor dat de paarden zich comfortabel voelden in de buurt van de brand en bewaakten bovendien alle kostbare spullen terwijl de brandweermannen hun werk deden.

In de twintigste eeuw werd het ras steeds populairder. Toen Walt Disney in 1996 de film 101 Dalmatiërs, een live-action remake van de in 1961 gemaakte animatiefilm, en later ook 102 Dalmatiërs uitbracht, steeg de populariteit van de dalmatiër enorm. Deze toename in populariteit had helaas nadelige gevolgen voor het ras. Door onverantwoord doorfokken en de aanschaf door onervaren baasjes belandden veel dalmatiërs met gedragsproblemen in het asiel.

Verzorging en gezondheid

De dalmatiër heeft weinig vachtverzorging nodig. Het is voldoende om de vacht eens per week te borstelen met een rubberen borstel om losse haren te verwijderen. Houd de oren en ogen goed schoon om ontstekingen te voorkomen.

Dalmatiër puppy in een veld met bloemen.

Het ras kent een aantal erfelijke aandoeningen, waaronder doofheid. Het gehoor van pups wordt door de fokker verplicht getest. Ook hebben dalmatiërs snel last van blaasstenen en komt heupdysplasie relatief veel voor binnen het ras.

Beeld: Pixabay / Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven