Skye terrier

Gewicht

12 – 18 kilo

Hoogte

20 – 25 cm

Leeftijd

12 – 15 jaar

FCI Rasgroep 3

Terriers

Gewicht

12 – 18 kilo

Schofthoogte

Hoogte

20 – 25 cm

Leeftijd

12 – 15 jaar

Karakter

De Skye terrier is een trouwe hond met een vriendelijk karakter. Deze kleine viervoeter ontwikkelt vaak een sterke, hechte band met zijn baasjes. Hij kan ook eenkennig zijn. Naar vreemden toe is de Skye terrier wat terughoudend, maar na de eerste ontmoeting verwelkomt hij ze alsnog met enthousiasme. Met kinderen kan hij over het algemeen goed overweg. Zeker als hij met kinderen is opgegroeid.

Skye terrier in het park.

De Skye terrier is een actief hondje en vindt het heerlijk om te rennen. Toch hoef je hem niet elke dag mee te nemen naar een groot losloopgebied. Met dagelijkse wandelingen door een park in de buurt is hij namelijk ook hartstikke tevreden. De Skye terrier is erg speels en vindt het leuk om zijn met zijn baas spelletjes te spelen.

Met de Skye terrier haal je een intelligente viervoerter in huis. Hij kan goed leren en traint graag met zijn baas. Dit hondenras is dan ook geschikt voor verschillende hondensporten, zoals bijvoorbeeld obedience. De Skye terrier kan wel behoorlijk eigenwijs zijn, maar met geduld en doorzettingsvermogen kom je een heel eind.

Geschiedenis

De Skye terrier is een van de oudste hondenrassen van Schotland. Hoe het ras exact is ontstaan is niet bekend. Deze kortpotige viervoeter is vernoemd naar het noordelijk gelegen Schotse eiland Skye. De honden werden daar gebruikt voor het vangen van ongedierte, zoals vossen, dassen en otters. Hun lange vacht beschermden de terrriers tegen beten en ruig weer.

Drie skye terriers op een rij.

De Skye terrier behoorde aan het eind van de negentiende eeuw tot een van de populairste terriërsoorten. Het ras werd toen steeds vaker gehouden als gezelschapshond en werd vaak gehouden door de adel. Zo had de Britse koningin Victoria meerdere Skye terriers. De afgelopen eeuw is de populariteit van het ras flink afgenomen. Inmiddels behoort de Skye terrier tot een van de zeldzaamste hondenrassen. Je zult hem dus niet snel op straat tegenkomen.

Verzorging en gezondheid

De lange vacht van deze terrier moet goed onderhouden worden. Borstel en kam de vacht minstens één keer per week om klitten te voorkomen. Ook doen de meeste baasjes hun honden één tot twee keer per maand in bad om de vacht te wassen met speciale hondenshampoo en conditioner. Verder is het belangrijk om de ogen, oren en het gebit goed schoon te houden om ontstekingen te voorkomen.

Skye terrier puppy in het park.

De Skye terrier is een relatief gezond hondenras. Het ras heeft een lang lichaam en korte poten. Om rugproblemen te voorkomen, wordt aangeraden om (jonge) Skye terriers niet te vaak trap te laten lopen. Ook het maken van hoge sprongen van bijvoorbeeld het bed of de bank kan je beter voorkomen. Jonge Skye terriers hebben nog weleens last van een ‘Puppy Limp’ of ‘Skye Limp’. De pup gaat dan hinken. Meestal heeft de pup geen pijn en gaat het hinken vanzelf weer over. Het is wel verstandig om de hond in de periode niet te veel te belasten.

Rasverenigingen

Beeld: Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven