Cavalier king charles spaniel

Gewicht

6 – 8 kilo

Hoogte

30 – 35 cm

Leeftijd

9 – 14 jaar

FCI Rasgroep 9

Gezelschapshonden

Gewicht

6 – 8 kilo

Schofthoogte

Hoogte

30 – 35 cm

Leeftijd

9 – 14 jaar

Hondensporten voor de cavalier king charles spaniel

Karakter

De cavalier king charles spaniel, simpelweg cavalier, is een sociale hond met een vriendelijk karakter. Het hondenras staat erom bekend rustig van aard te zijn en kan goed overweg met andere honden en kinderen. Hij is zeer trouw aan zijn baas en houdt er niet van om lang alleen thuis te zijn.

De cavalier is zeer flexibel en past zich aan op de levensstijl van zijn baas. Een actieve levensstijl is voor deze sportieve hond absoluut geen probleem, maar de cavalier kan ook prima uren doorbrengen op de bank. Zolang hij zijn tijd maar doorbrengt met zijn favoriete persoon op aarde. 

Twee Cavalier king charles spaniels doen aan dogdance.

Door de toewijding aan zijn baas en intelligentie is dit hondenras relatief makkelijk te trainen en op te voeden. De cavalier heeft een hoge will to please en leert snel. 

Geschiedenis

De cavalier is een afstammeling van de toy spaniels. Toy spaniels werden in de zestiende eeuw uit het verre Oosten in Europa geïmporteerd en waren zeer geliefd onder de adel. Ze zijn dan ook veel te zien op schilderijen uit die tijd. Ook de Britse koning Charles II, in Nederland bekend onder de naam Karel II, was grote fan van de toy spaniels. De (cavalier) king charles spaniel is uiteindelijk ook naar hem vernoemd.

In de negentiende eeuw werden toy spaniels gekruist met hondenrassen met korte snuiten, zoals de mopshond. De toy spaniels ontwikkelden hierdoor ook kortere snuiten, tot grote vreugde van de adellijke dames die hier erg gecharmeerd van waren. Overigens werden deze gezelschapshondjes niet alleen maar de hele dag vertroeteld. Ze werden namelijk ook ingezet voor de jacht op de houtsnip. 

Cavalier king charles spaniel op een veld.

Er waren inmiddels verschillende varianten van de toy spaniels. Door de Engelse Kennel Club werd begin twintigste eeuw besloten om de verschillende varianten samen te voegen tot één ras. Het plan was om voor de naam ‘toy spaniel’ te kiezen, maar koning Edward II stak hier een stokje voor en koos voor de naam king charles spaniel.

Twintig jaar later organiseerde de Amerikaan Roswell Eldridge een soort wedstrijd voor Britse fokkers. Hij loofde prijzengeld uit voor de fokker die een king charles spaniel van het oorspronkelijke type, voor de kruising met de mopshond, kon fokken. Hier is uiteindelijk de cavalier king charles spaniel uit ontstaan. 

Hoewel de twee rassen ontzettend op elkaar lijken, zijn er ook een aantal verschillen. Zo zijn cavaliers iets groter en zwaarder in vergelijking met de king charles spaniels. Ook is de snuit van de king charles spaniel een stuk korter.

Verzorging en gezondheid

De cavalier king charles spaniel heeft relatief veel vachtverzorging nodig. Borstel de vacht een aantal keer per week en controleer ook goed op klitvorming. De cavalier verhaart het hele jaar door. Houd de oren en ogen goed schoon om ontstekingen te voorkomen. 

Cavalier king charles spaniel puppy wordt besnuffeld door andere hond.

Het ras kent een aantal erfelijke aandoeningen, waaronder mitralisklep degeneratie. Mitralisklep degeneratie is een aandoening waarbij de hartklep niet meer goed sluit. Ook de aandoeningen chiari-like malformatie (CM) en syringomyelia (SM) komen veel voor bij de cavalier.  

Bij aanschaf van een pup is het belangrijk om te vragen of de ouderdieren zijn onderzocht en vrij zijn bevonden van aandoeningen die erfelijk zijn.

Beeld: Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven