Lhasa apso

Gewicht

5 – 8 kilo

Hoogte

24 – 28 cm

Leeftijd

12 – 15 jaar

FCI Rasgroep 9

Gezelschapshonden

Gewicht

5 – 8 kilo

Schofthoogte

Hoogte

24 – 28 cm

Leeftijd

12 – 15 jaar

Karakter

De lhasa apso is een vrolijke hond met een zelfstandig karakter. Het ras staat erom bekend vrij waaks te zijn. Tegenover vreemden is hij dan ook wat terughoudend. Door de lhasa apso op jonge leeftijd goed te socialiseren kun je deze terughoudendheid iets beperken. Blaffen doet deze hond nauwelijks.

De lhasa apso is goed in de omgang met kinderen. Binnen het gezin heeft hij wel de neiging om zich vooral aan de volwassenen te hechten. Hij is graag bij zijn baas in de buurt. Deze hond is intelligent, maar kan ook behoorlijk eigenzinnig zijn. Hij voelt niet per se de behoefte om alle opdrachten die de baas hem geeft uit te voeren.

Lhasa apso met lange vacht op een hondenshow.

Met de lhasa apso haal je een vrij actief hondje in huis. Deze viervoeter is altijd in voor een lange wandeling, maar als het er een keer niet van komt is, dat geen probleem. Rondrennen door de woonkamer of in de tuin vindt hij ook heerlijk. De lhasa apso is tot hoge leeftijd speels. Ook mentale stimulatie is voor hem belangrijk.

Geschiedenis

Het ras komt oorspronkelijk uit Tibet. De hond werd gefokt door boeddhistische monniken en leefde in kloosters. De lhasa apso moest optreden als waakhond en was tevens een gezelschapsdier. Door zijn lange vacht was hij goed beschermd tegen de barre winterse omstandigheden in het gebied. De monniken deden de honden vaak cadeau als brenger van geluk. Het kopen of verkopen van een lhasa apso was toendertijd niet gebruikelijk.

Lhasa apso op een grasveld.

In de twintigste eeuw kwamen de eerste lhasa apso’s in het Westen terecht. Zo schonk de dertiende dalai lama twee lhasa’s aan de Amerikaanse hondenliefhebber Charles Suydam Cutting. Het ras werd in 1935 geregistreerd door de American Kennel Club. Pas tientallen jaren later kwam deze kleine viervoeter ook in Nederland terecht.

Verzorging en gezondheid

De vacht van de lhasa apso vraagt om relatief veel verzorging. De vacht moet dagelijks geborsteld worden. Ook is het aan te raden om vuil als takjes direct uit de lange haren te verwijderen om klitten te voorkomen. De lange haren moeten regelmatig geknipt worden. Je kunt er ook voor kiezen om de hond naar de trimsalon te brengen om hem van een korte coupe te voorzien. Een groot voordeel van deze hond is dat hij nauwelijks verhaart.

lhasa apso puppy loopt langs bloemen.

Het ras kent een aantal erfelijke aandoeningen, waaronder enkele oogaandoeningen zoals cataract (staar) en Progressieve Retina Atrofie. Vraag bij aanschaf van een pup altijd aan de fokker of de ouderdieren zijn getest en vrij zijn bevonden van erfelijke aandoeningen.

Beeld: Pixabay / Adobe Stock / Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven