Mopshond

Gewicht

6 – 8 kilo

Hoogte

25 – 36 cm

Leeftijd

12 – 15 jaar

FCI Rasgroep 9

Gezelschapshonden

Gewicht

6 – 8 kilo

Schofthoogte

Hoogte

25 – 36 cm

Leeftijd

12 – 15 jaar

Karakter mopshond

De mopshond, ook wel pug genoemd, staat bekend om zijn vriendelijke en speelse karakter. Deze kleine hond heeft een groot hart en is een uitstekende vriend voor mensen van alle leeftijden. Mopshonden zijn vaak erg aanhankelijk en vinden het heerlijk om bij hun baasjes te zijn. Ze zijn gezelschapsdieren en voelen zich goed in gezinnen waar ze veel aandacht krijgen. Mopshonden zijn dan ook niet graag lang alleen thuis

Pug rent door grasveld.

Mopshonden hebben een vrolijk en opgewekt karakter. Ze houden ervan om te spelen en genieten van spelletjes zoals apporteren of touwtrekken. Ondanks hun speelsheid zijn ze ook vrij relaxed en kunnen ze urenlang lekker luieren naast hun baasjes op de bank. Een opvallend kenmerk van de mopshond is zijn gevoel voor humor. Pugs zijn soms echte clowns en kunnen hun baasjes aan het lachen maken met hun grappige gedrag. Dit maakt ze niet alleen leuk om mee samen te leven, maar ook heel vermakelijk.

Mopshonden zijn over het algemeen vriendelijk naar vreemden en andere dieren. Ze zijn sociaal en vinden het leuk om nieuwe mensen en dieren te ontmoeten. Dit maakt ze geschikt voor gezinnen met andere huisdieren of voor mensen die regelmatig gasten ontvangen. Hun vriendelijke karakter betekent ook dat ze vaak goed overweg kunnen met kinderen, hoewel toezicht altijd belangrijk is om ervoor te zorgen dat zowel de hond als de kinderen zich op hun gemak voelen.

Mopshond in het park.

Hoewel mopshonden over het algemeen makkelijk in de omgang zijn, kunnen ze soms een beetje koppig zijn. Dit betekent dat geduld en consistentie belangrijk zijn bij het trainen van een pug. Positieve methoden werken het beste, omdat mopshonden graag hun baasjes plezieren en gevoelig zijn voor beloningen zoals lekkernijen en complimentjes.

Veelgestelde vragen over de mopshond

Een mopshond wordt gemiddeld tussen de 12 en 15 jaar oud. De levensduur kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals gezondheid, voeding, beweging en de genetica van de hond.

De prijs van een mopshond puppy ligt gemiddeld tussen de €1000 en €2000. De prijs hangt af van verschillende factoren zoals de reputatie van de fokker en stamboom van de pup. Let er bij het kopen van een mopshond puppy op dat je een betrouwbare fokker kiest. Goede fokkers zorgen voor een goede start voor hun pups, inclusief gezondheidstesten en socialisatie. Vermijd puppyfabrieken en handelaren die minder zorg dragen voor de gezondheid en het welzijn van hun honden.

Mopshonden zijn niet verboden, maar er zijn wel zorgen over hun gezondheid. Door hun platte snuit (brachycefaal syndroom) hebben ze vaak ademhalingsproblemen. 

In Nederland is er wetgeving die het fokken van honden met zeer korte snuiten beperkt. Deze wetgeving is bedoeld om te voorkomen dat honden worden gefokt met ernstige gezondheidsproblemen. Mopshonden kunnen nog steeds worden gehouden als huisdier, maar het is belangrijk om te zorgen voor hun gezondheid en welzijn. Bij de aanschaf van een mopshond is het aan te raden om goed onderzoek te doen en te kiezen voor een fokker die zich houdt aan de gezondheidsrichtlijnen en verantwoord fokt.

Geschiedenis

Deze charmante en kleine hond komt oorspronkelijk uit China, waar hij al in de Han-dynastie (206 v.Chr. tot 220 n.Chr.) werd gefokt. Mopshonden werden als gezelschapshonden gehouden door leden van het Chinese keizerlijke hof.

In de 16e eeuw brachten Nederlandse handelaren de mopshond naar Europa. De honden werden al snel populair aan de Europese hoven, vooral in Nederland, waar de mopshond het favoriete ras werd van het Huis van Oranje. Er zijn zelfs verhalen dat een mopshond genaamd Pompey het leven van Willem van Oranje heeft gered door hem te waarschuwen voor indringers. 

Mopshond in het park.

Het uiterlijk van de mopshond is door de eeuwen heen veranderd. Oorspronkelijk hadden mopshonden een langere snuit en een meer atletisch lichaam. Door selectief fokken kreeg de mopshond zijn kenmerkende platte gezicht en gedrongen lichaam. Deze veranderingen maakten de mopshond nog populairder, maar brachten ook gezondheidsproblemen met zich mee, zoals ademhalingsproblemen.

Vandaag de dag is de mopshond een van de meest herkenbare hondenrassen. Zijn charmante uiterlijk en liefdevolle karakter hebben ervoor gezorgd dat hij nog steeds populair is bij hondenliefhebbers over de hele wereld. 

Verzorging en gezondheid

De mopshond heeft weinig vachtverzorging nodig. Een keer per week de vacht borstelen met een rubberen borstel om losse haren te verwijderen is voldoende. 

Helaas kent het ras nogal wat gezondheidsproblemen. Een veel voorkomende aandoening is BOAS (Brachycephalic Airway Obstructive Syndrome). Dit is de naam voor problemen van de luchtwegen die ontstaan door de abnormale bouw van honden met een korte snuit. Mopshonden kunnen hierdoor moeilijker hijgen en zijn erg gevoelig voor warme omstandigheden. Het is belangrijk om je mopshond op warme dagen koel te houden en zware inspanning te vermijden. Het ras heeft door zijn bouw ook een verhoogd risico op verschillende oogproblemen. Regelmatig de ogen controleren en schoonmaken is daarom belangrijk.

Mopshond met korte snuit.

Daarnaast zijn mopshonden gevoelig voor huidproblemen, vooral in de plooien van hun gezicht. Deze moeten regelmatig worden schoongemaakt en droog gehouden om infecties te voorkomen. Ook tandverzorging is belangrijk, omdat mopshonden door hun kleine mond sneller last kunnen krijgen van tandplak en tandvleesontstekingen. Regelmatige controles bij de dierenarts zijn nodig om de gezondheid van je mopshond te monitoren. 

Aanraders voor de mopshond

  • Met z’n korte pootjes is het lastig om van de bank op en af te komen. Een hondentrap is ideaal én veilig.
  • Een mopshond is niet echt geschikt voor actieve hondensporten, maar mentale spellen spelen kan natuurlijk wel! Bekijk eens ons overzicht van denkspellen.
  • Volgens baasjes van mopshonden zijn ze deze kleine viervoeters dol op speeltjes met piepers. Deze mini-eekhoorns zijn zeker aanraders!
Beeld: Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven