Mopshond

Gewicht

6 – 8 kilo

Hoogte

25 – 36 cm

Leeftijd

12 – 15 jaar

FCI Rasgroep 9

Gezelschapshonden

Gewicht

6 – 8 kilo

Schofthoogte

Hoogte

25 – 36 cm

Leeftijd

12 – 15 jaar

Karakter

De mopshond is een aanhankelijke familiehond met een levendig karakter. Hij staat bekend als een kindervriend en is graag onder de mensen. Visite wordt meestal luidruchtig verwelkomd. Het ras kan goed met andere huisdieren overweg. De mopshond heeft een evenwichtig karakter en zal nooit ver van de zijde van zijn baas wijken.

Mopshond in het park.

Deze kleine viervoeter is vrij koppig en hoort vaak alleen wat hij graag horen wil. Mopshonden zijn intelligent en kunnen, als ze daar zin in hebben, gemakkelijk gehoorzaamheidsoefeningen leren en uitvoeren. De mopshond is graag buiten te vinden, maar lange wandelingen kan hij door zijn bouw minder goed aan. Zeker bij warm weer mag hij zich niet te veel inspannen.

Geschiedenis

De mopshond is een eeuwenoud hondenras. Ruim 2500 jaar geleden werd het ras in het oude China gefokt om de keizer, zijn familie en leden van het keizerlijk hof gezelschap te houden. Mopshonden werden ook door Tibetaanse monniken gehouden in kloosters.

Mopshond in het park.

Door handelaren van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) kwam de mopshond uiteindelijk in Europa terecht. Ook hier was men erg gecharmeerd van de kleine viervoeter. Een aantal belangrijke historische figuren, waaronder Willem van Oranje, waren de trotse eigenaar van een mopshond. Mopshonden werden steeds populairder en het ras ontwikkelde zich verder. In de negentiende eeuw vond de mopshond zijn weg naar de Verenigde Staten, waar het ras in 1885 officieel erkend werd door de American Kennel Club.

Verzorging en gezondheid

De mopshond heeft weinig vachtverzorging nodig. Een keer per week de vacht borstelen met een rubberen borstel om losse haren te verwijderen is voldoende. Houd de oren en ogen goed schoon om ontstekingen te voorkomen.

Portret van mopshond puppy

Helaas kent het ras nogal wat gezondheidsproblemen. Een veel voorkomende aandoening is BOAS (Brachycephalic Airway Obstructive Syndrome). Dit is de naam voor problemen van de luchtwegen die ontstaan door de abnormale bouw van honden met een korte snuit. Mopshonden kunnen hierdoor onder andere moeilijker hijgen en zijn erg gevoelig voor warme omstandigheden. Het ras heeft door zijn bouw ook een verhoogd risico op verschillende oogproblemen.

Beeld: Pixabay / Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven