Boston terriër

Gewicht

5 – 11 kilo

Hoogte

38 – 43 cm

Leeftijd

11 – 13 jaar

FCI Rasgroep 9

Gezelschapshonden

Gewicht

5 – 11 kilo

Schofthoogte

Hoogte

38 – 43 cm

Leeftijd

11 – 13 jaar

Karakter

De Boston terriër is een sociale hond met een vriendelijk karakter. Het ras staat erom bekend erg vrolijk en speels te zijn. De Boston terriër wordt ook omschreven als een hond met humor en brengt mensen graag aan het lachen. Boston terriërs hebben over het algemeen veel zelfvertrouwen en een goed aanpassingsvermogen. Ze zijn erg tolerant en kunnen het vaak goed vinden met kinderen. Het is dan ook een zeer geschikte gezinshond.

Boston terrier op grasveld.

Met deze kleine stoere viervoeter haal je een actieve en intelligente hond in huis. Het is belangrijk om hem zowel voldoende fysiek als mentaal uit te dagen. Je kunt bijvoorbeeld een hondensport met hem beoefenen, zoals flyball of obedience. De Boston terriër wil echt je maatje zijn en ‘werkt’ graag voor de baas. Hij is hierdoor relatief makkelijk te trainen.

Boston terriërs zijn graag onder de mensen en hebben veel aandacht nodig. Het is dan ook geen geschikt ras om dagelijks urenlang alleen te laten. De Boston terriër beschermt graag zijn eigen gezin, maar is geen extreme blaffer. Hij heeft geen gigantische leefruimte nodig en kan dus ook in een appartement worden gehouden.

Geschiedenis

In de achttiende en negentiende eeuw waren hondengevechten ontzettend populair in Engeland. Honden moesten het opnemen tegen beren, stieren, ratten of tegen elkaar om mensen te entertainen. Het kruisen van terriërs en bulldogs om vechthonden te creëren was in die tijd enorm populair.

Close-up van Boston terrier.

Aan het eind van de negentiende eeuw werd in Liverpool een bulldog gekruist met de inmiddels uitgestorven old English white terrier. Het resultaat: een gespierde hond met de naam ‘Judge’. Er wordt aangenomen dat Judge de gemeenschappelijke voorvader van alle Boston terriërs is. Judge werd verkocht aan een Amerikaan en kwam zo in Boston terecht. Daar werd hij gekruist met een kleine witte bulldog-achtige. Het ras ontwikkelde zich steeds verder en werd kleiner en zachtaardiger. In plaats van een stoere en gevaarlijke vechthond was deze hond eerder een lief gezelschapsdier.

In de beginjaren werd dit nieuwe ras ‘Round Head’ genoemd naar aanleiding van het typische ronde hoofd van de hond. Aangezien de meeste ontwikkeling van de hond plaatsvond in de Amerikaanse stad Boston besloot men het ras de ‘Boston terriër’ te gaan noemen. In Boston zijn ze nog steeds erg trots op ‘hun’ hondenras. Zo is de Boston terriër al bijna honderd jaar de officiële mascotte van de Universiteit van Boston.

Verzorging en gezondheid

De Boston terriër is een hondenras dat niet veel verhaart. Losse haren kan je wekelijks verwijderen met een rubberen borstel. Door zijn dunne vacht heeft de Boston terriër het relatief snel koud. Schaf eventueel een vestje voor (kleine) honden aan voor de koudere dagen. Houd de oren, de ogen en het gebit goed schoon om ontstekingen te voorkomen.

Boston terrier in het park.

Dit ras kent een aantal (erfelijke) aandoeningen, waaronder cataract (staar), patella luxatie (losse knieschijf) en doofheid. Bij aanschaf van een pup is het belangrijk om de fokker te vragen of de ouderdieren zijn onderzocht en vrij zijn bevonden van aandoeningen die erfelijk zijn. 

Net als andere hondenrassen met een korte snuit hebben sommige Boston terriërs ademhalingsproblemen en moeite met hijgen. Ze zijn hierdoor extra gevoelig voor hitte en vochtigheid. Door hun korte snuit maken ze soms ook knorrende geluiden en snurken ze tijdens het slapen.

Beeld: Pixabay / Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven