Havanezer

Gewicht

3 – 6 kilo

Hoogte

21 – 29 cm

Leeftijd

14 – 16 jaar

FCI Rasgroep 9

Gezelschapshonden

Gewicht

3 – 6 kilo

Schofthoogte

Hoogte

21 – 29 cm

Leeftijd

14 – 16 jaar

Karakter

De havanezer is een aanhankelijke gezelschapshond met een sociaal karakter. Hij wordt graag aangehaald en vindt het leuk om in het middelpunt van belangstelling te staan. Het ras voelt de stemming in huis zeer goed aan en zal zijn gedrag daarop aanpassen.

Havanezer met lang haar ligt in het gras

Deze kleine viervoeter is makkelijk in de omgang met andere huisdieren en kan ook goed overweg met kinderen. Hij vindt het niet prettig om lang alleen thuis te zijn. De havanezer is een intelligent hondenras en is snel van begrip. Havanezers zijn makkelijk te trainen en vinden het leuk om nieuwe trucs te leren en (mentale) spelletjes te spelen. Ze zijn ook goed in bepaalde hondensporten, zoals obedience en agility.

Geschiedenis

Havanezers behoren tot de bichon-familie. Over de precieze ontstaan van het ras is niets met zekerheid te zeggen. Men denkt dat de voorloper van de havanezer afkomstig is uit het Middellandse Zeegebied en uiteindelijk in Cuba terecht is gekomen.

Havanezer in natuurgebied.

De havanezer was het schoothondje van de elite van Cuba. In 1959 brak de Cubaanse revolutie uit en vluchtten veel Cubanen naar de Verenigde Staten. Enkele welgestelde Cubanen slaagden erin om hun havanezer mee te nemen. Amerikaanse fokkers waren erg gecharmeerd van het ras en zijn de havanezer vakkundig gaan fokken. De American Kennel Club erkende het ras in 1996.

Verzorging en gezondheid

De golvende en zachte vacht van de havanezer heeft veel vachtverzorging nodig. De vacht moet minimaal twee keer per week gekamd en geborsteld worden om klitten te voorkomen. Een groot voordeel is dat het ras bijna niet verhaart en de vacht reukloos is.

Havanezer puppy rent door gras.

De havanezer is over het algemeen een gezonde hond, maar het ras kent wel een aantal erfelijke aandoeningen. Vooral patella luxatie (losse knieschijven) is een aandoening die bij de havanezer relatief veel voorkomt. Bij aanschaf van een pup is het daarom belangrijk om te vragen of de ouderdieren zijn onderzocht en vrij zijn bevonden van deze aandoening.

Beeld: Adobe Stock / Depositphotos

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven