Poedel

Gewicht

3 – 30 kilo

Hoogte

25 – 60 cm

Leeftijd

12 – 18 jaar

FCI Rasgroep 9

Gezelschapshonden

Gewicht

3 – 30 kilo

Schofthoogte

Hoogte

25 – 60 cm

Leeftijd

12 – 18 jaar

Karakter

De poedel is een intelligente hond met een sociaal karakter. Het ras staat erom bekend erg toegewijd te zijn aan zijn baas en wordt vaak omschreven als clownesk. Deze viervoeter houdt erg van gezelligheid en gaat het liefst overal mee naartoe. Soms raakt hij zo gehecht aan één persoon, dat hij verlatingsangst ontwikkelt. Het is belangrijk om dit te voorkomen.

Tegenover vreemden stelt de poedel zich ietwat terughoudend op. Als hij onraad meent te bespeuren zal de hond optreden als waakhond. Hij kan goed met andere huisdieren overweg.

Poedel doet aan agility.

Poedels zijn actieve honden. Het is dus belangrijk om ze voldoende te laten bewegen, maar ook mentale stimulatie is een goed idee voor deze energieke honden. Het ras is relatief makkelijk te trainen en is goed in het beoefenen van verschillende hondensporten, zoals agility, obedience en flyball.

Er zijn vier varianten van dit hondenras: de toypoedel, de dwergpoedel, de middenslag poedel en de grote poedel (ook wel koningspoedel of standaard poedel genoemd). De kleinere varianten zijn over het algemeen iets minder geschikt voor huishoudens met jonge kinderen.

Geschiedenis

Er is wat oneindigheid over de precieze herkomst van de poedel. De FCI claimt dat de poedel een Frans hondenras is, maar andere kennel clubs zijn van mening dat deze viervoeter oorspronkelijk uit Duitsland komt. Hoe dan ook, de poedel is al eeuwenlang een populair hondenras. Zijn gehoorzaamheid, intelligentie en goede zwemkunsten maken van hem een uitstekende werkhond. Vroeger werd hij vooral ingezet als apporteur tijdens de eendenjacht.

Portret van een poedel.

Natuurlijk bleef ook het fraaie uiterlijk van dit hondenras niet onopgemerkt. In de achttiende eeuw werden er kleinere varianten van de standaard poedel gefokt, die voornamelijk als gezelschapshonden werden gehouden. Bovendien heeft de poedel bijgedragen aan de ontwikkeling van andere hondenrassen. Ook vandaag de dag is het een populair ras voor kruisingen, waarvan de labradoodle misschien wel de bekendste kruising is.

Verzorging en gezondheid

De poedel heeft relatief veel vachtverzorging nodig. De vacht moet minimaal een keer per week worden geborsteld en gekamd. Ook moet de vacht meerdere keren per jaar getrimd worden. Het is belangrijk om een puppy spelenderwijs aan de handelingen te laten wennen. Een groot voordeel is dat dit hondenras nauwelijks verhaart.

Poedel in een park.

Het ras kent een aantal erfelijke aandoeningen, waaronder heupdysplasie, de ziekte van Von Willebrand (verstoorde bloedstolling) en verschillende oogziektes. Bij aanschaf van een pup is het daarom belangrijk om te vragen of de ouderdieren zijn onderzocht en vrij zijn bevonden van deze aandoeningen.

Beeld: Pixabay / Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven