Chihuahua

Gewicht

1,5 – 3 kilo

Hoogte

13 – 21 cm

Leeftijd

12 – 16 jaar

FCI Rasgroep 9

Gezelschapshonden

Gewicht

1,5 – 3 kilo

Schofthoogte

Hoogte

13 – 21 cm

Leeftijd

12 – 16 jaar

Karakter

De chihuahua, ook wel chi genoemd, is het kleinste hondenras ter wereld en heeft een pittig karakter. Deze hond is een echt gezelschapsdier een laat zich graag vertroetelen. Met zijn baas heeft hij een speciale en hechte band. Tegenover vreemden stelt hij zij zich vaak terughoudend op. In een huishouden met kinderen is het belangrijk dat de hond met respect behandeld wordt en niet als levend speelgoed wordt gezien.

Chihuahua doet aan agility.

Laat je niet bedriegen door het kleine formaat en het schattige uiterlijk van deze hond. In deze gezelschapshond schuilt een waakhond met een behoorlijke dosis lef. Een inbreker komt absoluut niet ongezien het huis binnen. Ook in de buurt van grotere honden is de chihuahua niet bang om van zich te laten horen. Pas hier wel mee op, want door zijn kleine formaat is de chihuahua extra kwetsbaar. 

De chihuahua is een slim hondje dat snel leert. Gehoorzaamheidsoefeningen gaan hem over het algemeen goed af en zijn ook belangrijk voor de opvoeding van dit ras. Een consequente opvoeding van pups af aan heeft als resultaat dat deze kleine viervoeter een trouwe kameraad wordt. Bij gebrek hieraan ontwikkelt de chihuahua zich soms tot een bazige hond waar weinig lol mee te beleven valt.

Geschiedenis

Het is onduidelijk waar de chihuahua oorspronkelijk precies vandaan komt. Men weet wel dat soortgelijke kleine hondjes door zowel de Tolteken als later door de Azteken in Mexico gehouden werden. De honden hadden een religieuze functie. Na een goed verzorgd leven werd de hond samen met diens baas gecremeerd als offer. De hond moest de overleden baas helpen zijn weg te vinden naar de onderwereld. 

Portret van een chihuahua.

Aan het begin van de zestiende eeuw veroverden de Spanjaarden het leefgebied van de Azteken. De Azteken overleefden dit niet, maar de kleine honden leefden voort in afgelegen dorpen. Eeuwenlang werden de hondjes in Mexico gefokt, waaronder in de noordelijke staat Chihuahua, waar de chihuahua uiteindelijk ook zijn naam aan te danken heeft. 

De chihuahua werd pas echt populair toen het ras aan het eind van de negentiende eeuw zijn weg vond naar de Verenigde Staten. Het ras was zelfs jarenlang een van de populairste hondenrassen van de VS. De chihuahua vond ook zijn weg naar Europa en sindsdien zijn vele huishoudens de trotse eigenaar van het kleinste hondenras ter wereld.

Verzorging en gezondheid

Er zijn twee varianten van de chihuahua: de korthaar en de langhaar. De kortharige chihuahua heeft weinig vachtverzorging nodig. Borstel de vacht ongeveer één keer per week met een zachte borstel. De langharige chihuahua moet vaker geborsteld worden om klitten te voorkomen.

Chihuahua met haar puppy's.

Het ras een aantal erfelijke aandoeningen, waaronder hydrocephalus (waterhoofd), patella luxatie (losse knieschijf) en syringomyelie (een te kleine schedel). Bij aanschaf van een pup is het belangrijk om te vragen of de ouderdieren zijn onderzocht en vrij zijn bevonden van erfelijke aandoeningen. 

Beeld: Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven