Franse bulldog

Gewicht

8 – 13 kilo

Hoogte

28 – 33 cm

Leeftijd

10 – 12 jaar

FCI Rasgroep 9

Gezelschapshonden

Gewicht

8 – 13 kilo

Schofthoogte

Hoogte

28 – 33 cm

Leeftijd

10 – 12 jaar

Karakter

De Franse bulldog is een levendige en gezellige huishond. Het ras is zeer aanhankelijk, houdt van aandacht en kan goed opschieten met kinderen en vreemden. Hij wordt dan ook vaak omschreven als een mensenvriend. De Franse bulldog kan meestal goed overweg met andere honden en huisdieren. Soms kan hij jaloers reageren als zijn baas aan iets of iemand anders aandacht besteedt.

Franse bulldog in agility tunnel op grasveld

Het ras staat bekend om zijn koppige karakter en sterke eigen wil. Een consequente opvoeding is daarom belangrijk. De Franse bulldog is een intelligente hond en kan, als hij daar zin in heeft, makkelijk nieuwe dingen aanleren.

De Franse bulldog is erg alert. Hij houdt zijn omgeving goed in de gaten en laat van zich horen als hij onraad meent te bespeuren. Over het algemeen blaft hij niet veel. Het ras is erg gevoelig voor de stemming in huis. Bij een vrolijke sfeer barst de Franse bulldog van enthousiasme. Harde woorden kunnen hem kwetsen.

Geschiedenis

In 1835 werd in Engeland het houden van gevechten tussen honden en stieren verboden. De Engelse bulldog, die voor deze gevechten werd gebruikt, hoefde dus niet langer als vechthond aan de slag. Er werd een lichter en kleiner formaat bulldog gefokt, die ook door arbeiders in kleine woningen als gezelschapshond gehouden kon worden. De kleinere bulldog werd ook wel de ‘toy bulldog’ genoemd.

Franse bulldog in het gras.

Economisch gezien ging het niet zo goed met Engeland en dus trokken veel arbeiders naar het noorden van Frankrijk. Natuurlijk namen zij hun kleine viervoeters mee. De toy bulldog werd door de jaren heen gekruist met andere hondenrassen, waarschijnlijk met diverse terriërs en mopshonden. Het valt niet honderd procent met zekerheid te zeggen, maar waarschijnlijk is de Franse bulldog, met zijn typische staande oren, hieruit ontstaan.

Het ras werd erg populair in Parijs en aan het eind van de negentiende eeuw won de Franse bulldog ook aan populariteit in de rest van Europa en in Noord-Amerika. In 1898 werd het ras officieel erkend.

Verzorging en gezondheid

De korte vacht van de Franse bulldog heeft weinig verzorging nodig. Het is voldoende om de vacht zo nu en dan te borstelen met een rubberen borstel. Houd de ogen en oren van de hond goed schoon om ontstekingen te voorkomen.

Franse bulldog puppy.

Helaas kent het ras nogal wat gezondheidsproblemen. Een veel voorkomende aandoening is BOAS (Brachycephalic Airway Obstructive Syndrome). Dit is de naam voor problemen van de luchtwegen die ontstaan door de abnormale bouw van honden met een korte snuit. Franse bulldogs kunnen hierdoor onder andere moeilijker hijgen. Hijgen is voor honden de belangrijkste methode om hun lichaamstemperatuur te regelen. Door het moeilijk kunnen hijgen is de Franse bulldog erg gevoelig voor warme omstandigheden.

Veel Franse bulldogs kampen met allergieën die ernstige huidproblemen kunnen veroorzaken. Ook problemen met de rug en nek (hemivertrebrae) komen relatief veel voor binnen dit ras.

Beeld: Pixabay / Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven