Vlinderhondje (épagneul nain continental)

Gewicht

3 – 4,5 kilo

Hoogte

8 – 11 cm

Leeftijd

13 – 16 jaar

FCI Rasgroep 9

Gezelschapshonden

Gewicht

3 – 4,5 kilo

Schofthoogte

Hoogte

8 – 11 cm

Leeftijd

13 – 16 jaar

Hondensporten voor de épagneul nain continental

Karakter

De épagneul nain continental, ook wel het vlinderhondje genoemd, is een zelfverzekerde hond met een vriendelijk karakter. Het ras is erg aanhankelijk en het liefst continu bij zijn baas in de buurt. Het vlinderhondje is echt een gezelschapshond en hij vindt het niet fijn om urenlang alleen thuis te zijn. Hij kan goed overweg met kinderen, mits hij door hen niet als levend speelgoed wordt behandeld. Ook met andere honden en huisdieren kan hij het meestal prima vinden.

Vlinderhondje doet aan agility.

Met het vlinderhondje haal je een levendige en speelse viervoeter in huis. Vlinderhondjes vinden het heerlijk om met de baas een lange wandeling te maken. Ook is het een aanrader om een hondensport te beoefenen, zoals agility of obedience. Vlinderhondjes zijn erg intelligent. Het leren van nieuwe trucs gaat hen makkelijk af. Ze worden door sommigen zelfs ‘mini border collies’ genoemd. Als deze viervoeter genoeg fysieke en mentale uitdaging krijgt, is hij in huis rustig en kalm. De meeste vlinderhondjes vinden het heerlijk om na een drukke activiteit in de armen van de baas te slapen.

Je zult het niet direct verwachten van deze kleine gezelschapshond, maar de épagneul nain continental is behoorlijk waaks. Het baasje wordt direct gewaarschuwd als er gevaar dreigt. Het ras kent twee variëteiten: de papillon (het vlinderhondje) en phalène (het nachtvlinderhondje). De papillon heeft staande oren en de phalène heeft hangende oren. Verder verschillen de twee variëteiten eigenlijk niet van elkaar.

Geschiedenis

Waar het vlinderhondje precies vandaan komt is niet bekend. Wel is bekend dat het een behoorlijk oud hondenras is. Honden die erg op de phalène lijken, zijn te zien op afbeeldingen en schilderijen uit de zestiende eeuw en de periode daarna. Het ras was eeuwenlang behoorlijk populair in Europa. Zo werden (nacht)vlinderhondjes generaties lang door de Franse adel als gezelschapshondjes gehouden. Het ras heeft zich voornamelijk in Frankrijk en België verder ontwikkeld.

Portret van een vlinderhondje.

Op de eeuwenoude geschilderde (familie)portretten zijn vooral honden met hangende oren te zien. Pas in de twintigste eeuw kwam het vlinderhondje met staande oren in beeld. Vermoedelijk heeft het vlinderhondje ook zijn naam aan deze opvallende oren te danken. Inmiddels is de variëteit met staande oren een stuk populairder dan de variëteit met hangende oren. Overigens kunnen beide variëteiten in hetzelfde nestje geboren worden.

Verzorging en gezondheid

Het vlinderhondje heeft opvallend weinig vachtverzorging nodig. Het ras heeft namelijk geen ondervacht. Het is voldoende om de haren zo nu en dan te borstelen of te kammen om klitten te voorkomen. Houd de ogen, oren en het gebit goed schoon om ontstekingen te voorkomen.

Vlinderhondje puppy in het park.

De épagneul nain continental is een relatief gezond ras. Het ras kent een aantal erfelijke aandoeningen, waaronder patella luxatie (een losse knieschijf) en progressieve retina atrofie (een oogziekte). Een vlinderhondje puppy aanschaffen? Vraag dan altijd aan de fokker of de ouderdieren zijn getest en vrij zijn bevonden van aandoeningen die mogelijk erfelijk zijn.

Rasverenigingen

Beeld: Depositphotos

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven