Shih tzu

Gewicht

4 – 7 kilo

Hoogte

20 – 28 cm

Leeftijd

10 – 16 jaar

FCI Rasgroep 9

Gezelschapshonden

Gewicht

4 – 7 kilo

Schofthoogte

Hoogte

20 – 28 cm

Leeftijd

10 – 16 jaar

Karakter

De shih tzu is een vriendelijke huishond met een levendig karakter. Het is een energiek ras dat met plezier door het huis rent en springt, maar kan er ook erg van genieten om vertroeteld te worden op de schoot van zijn baas. Deze kleine viervoeter heeft niet per se een grote leefruimte nodig en kan dus ook worden gehouden in een appartement. Wel is het belangrijk dat hij niet te lang alleen wordt gelaten, want dit hondje is echt een gezelschapsdier. 

Portret van een shih tzu.

Over het algemeen worden vreemden vriendelijk door de shih tzu verwelkomd. Hij kan ook goed met kinderen overweg, mits zij hem met respect behandelen en niet voor levend speelgoed aanzien. Andere honden zijn voor de shih tzu geen probleem en het ras staat er ook om bekend zeer goed op te kunnen schieten met katten. 

Soms wordt dit aandoenlijke hondje als eigenwijs bestempeld. Bij gebrek aan een consequente opvoeding kan deze gezelschapshond inderdaad veranderen in een ongehoorzame doerak. Een goede socialisatie in combinatie met de juiste training zal dit voorkomen.

Geschiedenis

De shih tzu werd eeuwenlang alleen gehouden door de leden van het Chinese keizerrijk. Mogelijk is het ras ontstaan door kruisingen van de Tibetaanse lhasa apso en de pekingees. Deze hondenrassen hebben allebei iets weg van een leeuw: het symbool van macht en overwinning. In het paleis kregen de schoothondjes de beste verzorging. Ze schijnen zelfs op zijden kussens te hebben geslapen. De shih tzu had een bijzondere status en het Chinese volk mocht dit hondenras dan ook niet bezitten.

Shih tzu puppy met moeder.

Pas in de twintigste eeuw vond het ras zijn weg buiten de muren van het keizerlijk paleis. In 1930 werden de eerste hondjes geïmporteerd in Europa, waar al vrij snel voor het eerst gesproken werd van de naam shih tzu. Het ras werd verder ontwikkeld en is inmiddels een zeer populaire gezelschapshond.

Verzorging en gezondheid

De vacht van de shih tzu heeft veel verzorging nodig, zeker als het om een showhond gaat. De vacht moet meerdere keren per week goed geborsteld en doorgekamd worden om klitten te voorkomen. Sommige baasjes brengen hun shih tzu ook om de paar maanden naar de trimsalon. Je kunt de lange haren voor de ogen van de shih tzu eventueel verbinden met een elastiekje om irritatie aan de ogen te voorkomen. 

Vacht van Shih Tzu wordt geknipt in trimsalon.

Het ras kent een aantal (erfelijke) aandoeningen. De meeste problemen die voorkomen binnen dit ras zijn problemen aan de ogen, zoals ontstoken en tranende ogen, hoornvliesontsteking, distichiasis, entropion en glaucoom. Ook huidallergieën en kortademigheid en benauwdheid door te nauwe neusgaten komen voor bij dit ras. Vraag bij aanschaf van een pup altijd aan de fokker op welke aandoeningen de ouderdieren zijn getest.

Beeld: Adobe Stock / Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven