Chinese naakthond

Gewicht

3 – 5,5 kilo

Hoogte

25 – 33 cm

Leeftijd

13 – 15 jaar

FCI Rasgroep 9

Gezelschapshonden

Gewicht

3 – 5,5 kilo

Schofthoogte

Hoogte

25 – 33 cm

Leeftijd

13 – 15 jaar

Karakter

De Chinese naakthond is een intelligente hond met een vrolijk karakter. Het ras staat erom bekend zeer aanhankelijk te zijn en volgt zijn baas door het hele huis. Chinese naakthonden zijn echte knuffelhonden die het liefst onder het deken bij je in bed komen slapen. Urenlang alleen thuis zijn, vinden ze niet fijn. Sommigen zullen gaan huilen bij vertrek van de baas. Ben je regelmatig enkele uren van huis? Dan is het belangrijk om dit van jongs af aan goed te trainen.

De Chinese naakthond is over het algemeen vrij verlegen en maakt graag op zijn eigen tempo kennis met vreemden. Een goede socialisatie is daarom belangrijk. Als hij eenmaal heeft kennisgemaakt en zich comfortabel voelt, is de Chinese naakthond erg vriendelijk. Met kinderen kan deze viervoeter goed overweg, mits hij met respect behandeld wordt. Ook andere huisdieren zijn geen probleem.

Langharige Chinese naakthond.

Chinese naakthonden zijn erg speels en intelligent. Ze vinden het heerlijk om spelletjes met de baas te spelen en houden dit ook lang vol. Trucs aanleren kunnen ze erg goed en Chinese naakthonden zijn ook behoorlijk behendig. Ze springen zo over een tuinhek heen (oppassen dus). Het is dan ook een aanrader om een hondensport met deze hond te beoefenen, zoals agility of flyball.

Er zijn twee varianten van de Chinese naakthond. Eén variant is vrijwel volledig haarloos en heeft slechts wat haar op het hoofd, bij de oren, staart en poten. De andere variant, ook wel de Powder Puff genoemd, heeft een dunne ondervacht en een lange bovenvacht. In een nest kunnen zowel pups met én zonder haar geboren worden. Hoewel deze varianten qua uiterlijk verschillen, zit er geen verschil in het karakter van de honden.

Geschiedenis

Niemand weet exact hoe de Chinese naakthond is ontstaan. Vermoed wordt dat in een ver verleden haarloze honden van Afrika of Zuid-Amerika naar China zijn gebracht. In Zuid- en Centraal-Amerika komen honden voor die veel overeenkomsten vertonen met de Chinese naakthond. Het kan zomaar zijn dat deze honden dezelfde voorouderen delen.

Chinese naakthond op grasveld.

Dus hoewel de naam doet vermoeden dat de Chinese naakthond uit China komt, klopt dit waarschijnlijk niet. Het ras heeft zijn naam mogelijk te danken aan de Chinese handelaren die de honden meenamen aan boord van hun schepen. Daar vingen de honden ratten. Een fijne bijkomstigheid van de haarloze honden was dat vlooien snel gespot en verwijderd konden worden. In havens werden de honden verhandeld en zodoende verspreidden de ‘Chinese’ naakthonden zich over de wereld.

Verzorging en gezondheid

Hoewel de Chinese naakthond weinig haren heeft, moet de vacht én vooral huid van dit ras goed verzorgd worden. Het is belangrijk om de huid af en toe te wassen en in te smeren met speciale huidverzorgingsproducten. Bovendien is de huid gevoelig voor zonlicht. Daarom is het verstandig om zonnebrandcrème te gebruiken. De Powder Puff, de variant met meer haar, moet dagelijks geborsteld worden om klitten te voorkomen. Naakthonden zijn gevoelig voor kou. Bij extreem lage temperaturen doe je er goed aan om ze een hondenjasje aan te trekken. 

Chinese naakthond puppy.

Helaas kent dit ras nogal wat gezondheidsproblemen. De Chinese naakthond heeft vaak last van huidproblemen en het ras staat er ook om bekend een slecht gebit te hebben. Ook verschillende erfelijke oogaandoeningen en patella luxatie (een losse knieschijf) komen regelmatig voor bij deze naakthond. Een Chinese naakthond puppy aanschaffen? Kies dan zorgvuldig een fokker uit die goed aangeschreven staat. Vraag of de ouderdieren zijn getest en vrij zijn bevonden van aandoeningen die erfelijk kunnen zijn.

Beeld: Depositphotos

1 gedachte over “Chinese naakthond”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven