Op deze manieren kan jij jouw hond mentaal uitdagen

Zoek
Hond speelt hondenpuzzel van Nina Ottosson

Op deze manieren kan jij jouw hond mentaal uitdagen

Het mentaal uitdagen van je hond heeft vele voordelen. Zo raakt je hond minder snel verveeld en vergroot hersenwerk zijn zelfvertrouwen.

Veel honden krijgen genoeg beweging, maar niet iedere hond krijgt voldoende mentale stimulatie. En dat terwijl een kort snuffelspel een hond meer energie kost dan een lange wandeling. In dit artikel noemen we een aantal manieren om je hond mentaal te stimuleren.

Denkspellen en puzzels

Je hond uit een voerbak laten eten en snacks rechtstreeks uit je hand geven? Een gemiste kans! Heel veel honden zijn gemotiveerd om voor hun eten te ‘werken’ en vinden het juist leuk om hun ontbijt of avondmaal te krijgen via een denkspel of hondenpuzzel.

Er zijn ontzettend veel interactieve denkspellen op de markt, van hele simpele snack dispensers tot ingewikkelde puzzels. Zo is er voor iedere hond wel een geschikt spel te vinden. Creatievelingen kunnen ook hun eigen denkspellen maken.

Hond speelt met Trixie Flip Board.

Mentale spelletjes

Er zijn ook mentale spelletjes die je samen met je hond kunnen spelen. Bekende mentale spellen zijn bijvoorbeeld verstoppertje of balletje balletje, maar de ideeën zijn eindeloos. Zo kan je ook aan bestaande spellen een mentale twist geven.

Denk bijvoorbeeld aan het apporteren van de bal. Laat je hond eens een opdracht uitvoeren, zoals zit of het aanraken van je hand, voordat je de bal opnieuw gooit. Of laat je hond eens een aantal seconden wachten, voordat hij de bal mag gaan halen. Op deze manier voorkom je dat de hond op de automatische piloot de bal apporteert en moet hij nadenken, zich goed concentreren en luisteren naar de aanwijzingen die jij geeft.

Leren van trucs

Doe dagelijk één of meerdere gehoorzaamheidstrainingen en leer je hond nieuwe trucs. Er zijn honderden trucs en vaardigheden die je een hond kunt aanleren, van hele simpele vaardigheden zoals ‘lig’ tot zeer moeilijke trucs zoals touwtjespringen.

Natuurlijk is het afhankelijk van de bouw, lenigheid en intelligentie van je hond wat er voor hem of haar mogelijk is, maar (bijna) iedere hond vindt het leuk om te leren. Bovendien betekent het leren van vaardigheden en trucs, dat de hond tijd mag spenderen met zijn favoriete persoon op aarde (jij) en het versterkt ook nog eens jullie band.

Hond wordt begeleid door zijn handler in agility parcours.

Hondensporten

Hoewel sporten een vorm is van fysieke training, wordt de hond bij bijna elke hondensport ook mentaal uitgedaagd. Om een sport goed uit te voeren, moet de hond aanwijzingen opvolgen van zijn baas en soms ook bepaalde trucs uitvoeren. Voorbeelden van hondensporten waarbij de hond naast fysiek ook mentaal getraind wordt zijn dogdance, dogfrisbee, obedience en hondensporten omtrent zoeken en speuren.

Beeld: Hondtrainen.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven