Je hond in een bench? 4 redenen + benchtraining tips

Zoek
Puppy zit in bench.

Je hond in een bench? 4 redenen + benchtraining tips

Je hebt ze vast wel eens in de dierenwinkel zien staan of misschien heb je er al een in huis: een hondenbench. Door de tralies heeft een bench iets weg van een gevangenis. Sommige mensen zeggen dan ook al snel dat het zielig is om een hond in een bench op te sluiten. Dit klopt niet helemaal. Zolang een bench voor de juiste redenen gebruikt wordt en de hond een goede benchtraining heeft gehad, is het gebruik van een bench niet zielig. De meeste honden vinden het juist heerlijk om een eigen ‘holletje’ te hebben. We vertellen je alles over de bench en benchtraining in dit artikel.

Er zijn verschillende redenen voor het gebruik van een bench voor je hond. We zetten de belangrijkste voor je op een rij:

 • Verplichte rust. Sommige honden, vooral puppy’s en jonge honden, kunnen moeilijk hun rust vinden. Ze blijven maar spelen en om aandacht vragen. Ook als ze stiekem behoorlijk moe zijn. Wanneer de hond eindelijk een dutje doet, staat hij direct weer op vier poten zodra iemand in huis in beweging komt. Een bench biedt een drukke hond de nodige rust. Dit is extra belangrijk wanneer de hond verplicht rust moet nemen van de dierenarts, zoals na een operatie.
 • Een veilige plek. Na een goede benchtraining zal de hond zijn bench als een veilige plek gaan zien. Hier gebeuren geen nare dingen en kan hij dus veilig schuilen op het moment dat hij zich angstig voelt. Denk bijvoorbeeld aan wanneer het buiten stormt of er knallen van vuurwerk klinken. 
 • Ter voorbereiding. Iedereen hoopt natuurlijk dat zijn hond nooit iets overkomt, maar er is een reële kans dat je hond ooit enkele uren of misschien zelfs meerdere dagen in een dierenziekenhuis moet worden opgenomen. De verblijven daar zijn meestal net een slagje groter dan een hondenbench, maar zijn zeker vergelijkbaar. Het kan een hond veel stress schelen als hij al gewend is om in een bench te slapen. Ook in andere situaties kan het zijn dat je hond een tijdje in een bench of kennel moet doorbrengen. Denk aan een verblijf in een hondenopvang of als je de hond meeneemt in de auto of een vliegtuig.
 • Bescherming. Heb jij een hond in huis die alles in zijn bek stopt als je even niet oplet? Vooral puppy’s hebben de neiging om hun tandjes overal in te zetten. Het is natuurlijk het best om dit gedrag zo snel mogelijk af te leren, maar dit kost tijd. In de tussentijd kan je een bench gebruiken op momenten dat je jouw hond even niet in de smiezen kan houden. Zo blijven jouw meubels en jouw viervoeter veilig. Een andere optie is om een puppyren aan te schaffen.

Benchtraining stappenplan

Niet elke hond vindt het in eerste instantie fijn om opgesloten te worden. Het kan zijn dat je hond piept in de bench of hij zelfs probeert te ontsnappen. Het is niet een kwestie van een bench aanschaffen, je hond in de bench stoppen en weglopen. Honden moeten wennen aan een bench en benchtraining kost tijd. Met dit stappenplan leer jij je hond zijn bench als een fijne plek te zien. 

 1. Zet de bench in een bekende ruimte, zoals de woon- of slaapkamer. Maak de bench comfortabel met een hondenkussen en een item dat vertrouwd ruikt. Dit kan een kleedje zijn waar de hond al vaker op heeft gelegen. Leg ook een hondenspeeltje in de bench. Laat het deurtje van de bench open en geef je hond de ruimte om zijn plek te ontdekken. 
 2. Maak van de bench de leukste plek in huis. Dit doe je door snoepjes in de bench te geven en je hond af en toe spontaan te verrassen met lekkernijen of hondenspeelgoed in de bench. De hond moet leren dat de bench een fijne plek is waar hij graag tijd spendeert. Je kunt nu ook het commando ‘bench’ of ‘plaats’ geven op het moment dat de hond zijn bench inloopt. Let op: bij deze stap is de deur van de bench nog gewoon open.
 3. Geef je hond in de bench een snack waar hij lang over doet, zoals bijvoorbeeld een gevulde Kong. Laat de deur van de bench open, maar ga voor de ingang zitten, zodat de hond niet uit de bench kan. Voorkom dat de hond ontsnapt, maar negeer hem verder. De bedoeling is dat hij uiteindelijk rustig zijn snack gaat opeten. 
 4. Als dit goed gaat, kan je de deur van de bench kort sluiten. Blijf naast de bench zitten en doe het deurtje een aantal keer open en dicht. Als je hond rustig blijft en niet in de stress schiet als de deur gesloten is, dan kan je verder naar de volgende stap. Piept de hond? Maak de deur pas open als hij stopt met huilen. Je wilt de hond niet belonen voor het piepen, want dan doet hij het de volgende keer opnieuw. 
 5. De hond moet nu steeds iets langer in de gesloten bench blijven. Het helpt als de hond een beetje moe is en toe is aan rust. Wacht niet met het openen van de deur tot de hond gaat piepen, maar wees hem voor. Je wilt de paniekreactie namelijk voorkomen. Bij deze stap blijf je naast de bench zitten, maar geef de hond verder geen aandacht.
 6. Is je hond rustig in een gesloten bench? Neem dan langzaam afstand van de bench. Je kunt steeds iets verder weg gaan staan en als je hond rustig blijft, kan je de ruimte kort verlaten. Na enkele minuten kan je het deurtje weer openen. 
 7. Nu is het een kwestie van de hond steeds iets langer in zijn bench laten. De hond moet uiteindelijk in staat zijn om enkele uren rustig in de (gesloten) bench te liggen. Loop echter niet te hard van stapel en bouw de tijd in de bench langzaam op. 

Er zijn nog een aantal dingen goed om te weten voordat je begint met de benchtraining:

 • De bench is een fijne en veilige plek. Gebruik de bench dus niet als straf bij ongewenst gedrag. 
 • Benchtraining is geen oplossing voor verlatingsangst. Sterker nog, het kan juist averechts werken om een hond met verlatingsangst zonder goede benchtraining op te sluiten in een bench.
 • De deur van de bench hoeft niet altijd dicht. Het is natuurlijk fijn als je hond zich comfortabel voelt in een gesloten bench, maar sluit de deur alleen wanneer dit nodig is. De bench is geen plek om je hond continu in op te sluiten om even van hem af te zijn. Het is tenslotte een fijne en veilige plek en geen gevangenis. 

De juiste bench voor je hond

Ten eerste is het belangrijk om de juiste maat bench voor je hond aan te schaffen. De hond moet in de bench rechtop kunnen staan en zich goed om kunnen draaien. Houd er rekening mee dat een pup nog behoorlijk groeit. Je kunt dus beter een bench kopen die groot genoeg is voor de volwassen versie van jouw hond.

Er zijn verschillende soorten benches verkrijgbaar. De stalen draadbench is erg populair, maar is niet de veiligste optie. Als de hond in de stress schiet en probeert te ontsnappen uit de bench kan hij flinke verwondingen oplopen door het ijzerdraad. Een beter alternatief is een bench met dikke aluminium spijlen. Ook zijn er veel reisbenches op de markt die geschikt ziin voor reizen in het vliegtuig. Deze plastic benches kunnen ook prima in huis worden gebruikt.

Vergeet ook geen waterbak voor in de bench aan te schaffen. Er zijn speciale waterbakken die je aan een bench kan bevestigen. Zo voorkom je dat je hond gaat knoeien en zijn hondenkussen nat maakt.

Haal je binnenkort een puppy in huis? Check dan ook onze puppy benodigheden checklist.

Beeld: Hondtrainen.nl / Adobe Stock

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven