Cane corso

Gewicht

40 – 50 kilo

Hoogte

58 – 70 cm

Leeftijd

9 – 12 jaar

FCI Rasgroep 2

Pinschers, schnauzers, molossers en sennenhonden

Gewicht

40 – 50 kilo

Schofthoogte

Hoogte

58 – 70 cm

Leeftijd

9 – 12 jaar

Karakter cane corso

De cane corso wordt gekenmerkt door zijn krachtige, gespierde lichaam en imposante verschijning. Het ras heeft een stabiel karakter en is zeer toegewijd aan zijn baas. Hij kan goed overweg met kinderen en is over het algemeen vriendelijk tegenover bekenden. Tegenover vreemden kan hij echter terughoudend zijn. De cane corso is een echte waakhond, die er alles aan zal doen om zijn gezin en territorium te beschermen. 

"Twee

Een volwassen cane corso is groot en sterk. Het is daarom extra belangrijk om hem op jonge leeftijd goed te socialiseren en te trainen. Door consistent te zijn en duidelijke regels te stellen, voorkom je dat de hond op latere leeftijd onhandelbaar wordt. Nog nooit eerder een hond gehad? Dan is dit hondenras niet de meest geschikte keuze. 

De cane corso is een intelligente en energieke hond die graag werkt. Het is belangrijk om hem fysiek uit te dagen door lange wandelingen te maken of een hondensport te beoefenen. Daag de hond ook mentaal uit met denkspellen en hondenpuzzels. Bij gebrek aan voldoende beweging en mentale stimulatie gaat deze gigant zich vervelen met ongewenst gedrag als gevolg.

Veelgestelde vragen over de cane corso

Een cane corso pup kost gemiddeld tussen de 1000 en 1800 euro. De prijs is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de reputatie van de fokker en de afkomst van de ouderdieren. Koop een pup alleen van een betrouwbare fokker, die de ouderdieren heeft getest op erfelijke aandoeningen.

Geen enkele hond is van nature agressief of gevaarlijk. De verantwoordelijkheid voor het gedrag van een hond ligt bij de eigenaar. Dit geldt ook voor de cane corso. Het ras staat bekend om zijn beschermende aard en kan zich agressief gedragen als het de indruk heeft dat zijn familie of territorium wordt bedreigd. Dit kan leiden tot problemen als de hond niet goed wordt gesocialiseerd en opgevoed. Een cane corso die goed is opgevoed en gesocialiseerd met mensen en andere dieren kan een liefdevolle en aanhankelijke huisgenoot zijn. 

Een cane corso wordt gemiddeld tussen de 9 en 12 jaar oud. Zoals bij andere rassen kan de levensverwachting worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals genetische aanleg, gezondheidsproblemen, levensstijl en voeding. Preventieve maatregelen, zoals regelmatige controles bij de dierenarts, kunnen helpen om gezondheidsproblemen vroegtijdig te detecteren en te behandelen.

Geschiedenis

De cane corso is van oorsprong een Italiaanse hond. Het is een zeer oud hondenras dat afstamt van de canis pugnax, de Romeinse strijdhond. Na de val van het Romeinse Rijk werd de cane corso voornamelijk gebruikt op boerderijen als veelzijdige hond. Hij bewaakte het terrein en beschermde het vee tegen bedreigingen zoals wolven en veedieven. Daarnaast was het ras populair bij jagers en veldwachters vanwege zijn kracht en moed. Doordat alleen de beste werkhonden werden doorgefokt, ontstond er een zeer sterk ras dat graag aan het werk werd gezet. 

Cane corso ligt op gras.

In de twintigste eeuw nam de populariteit van deze werkhond af, maar dankzij toegewijde hondenliefhebbers en fokkers werd het ras behouden. Er werd een herstelprogramma opgezet en in 1994 erkende de Italiaanse Kennel Club de cane corso als een officieel ras. Dit heeft geleid tot een hernieuwde interesse. Tegenwoordig is deze grote viervoeter wereldwijd bekend en geliefd, zowel als gezinshond als in andere rollen, zoals waakhond en werkhond.

Verzorging en gezondheid

De korte glanzende vacht van de cane corso heeft over het algemeen weinig verzorging nodig. Je kunt losse haren verwijderen met een rubberen borstel om de vacht glanzend en gezond te houden. Het is vooral belangrijk om de ogen en oren goed schoon te houden. Dit vermindert de kans op ontstekingen en infecties. 

Twee cane corso puppy's op een veld.

Bij het ras komt een gescheurde voorste kruisband relatief veel voor. Dit kan leiden tot kreupelheid en pijn. Andere veelvoorkomende aandoeningen bij dit ras zijn heup- en elleboogdysplasie, cherry-eyes, maagtorsie en epilepsie. 

Aanraders voor de cane corso

  • De cane corso is een sterke hond. Een stevige riem en harnas of halsband zijn daarom aan te raden.  
  • Deze sloper laat het meeste hondenspeelgoed niet lang heel. Je kunt daarom het beste ‘onverwoestbare’ speeltjes in huis halen. De volgende speeltjes gaan volgens baasjes lang mee: kauwbotten van Nylabone, de Happy Pet Grubber en producten van KONG Extreme.
  • Vervoer je viervoeter veilig in de auto in een autobench.
  • Zo’n grote hond verdient een heerlijke, grote, comfortable hondenmand. Over deze hondenmand zijn veel baasjes positief. 
Beeld: Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven