Cane corso

Gewicht

40 – 50 kilo

Hoogte

58 – 70 cm

Leeftijd

9 – 12 jaar

FCI Rasgroep 2

Pinschers, schnauzers, molossers en sennenhonden

Gewicht

40 – 50 kilo

Schofthoogte

Hoogte

58 – 70 cm

Leeftijd

9 – 12 jaar

Karakter

De cane corso is een vriendelijke familiehond die gek is op zijn baas. Het ras staat bekend als zeer trouw en kan goed overweg met kinderen. Tegenover vreemden stelt hij zich vaak eerst terughoudend op. De cane corso is een echte waakhond, die er alles aan zal doen om zijn gezin en territorium te beschermen.

Twee cane corso's in een veld.

Deze stoer uitziende viervoeter heeft baat bij duidelijk regels. Bij gebrek aan een consequente opvoeding en goede socialisatie zal hij door zijn beschermingsinstinct, grootte en kracht oncontroleerbaar worden. Dit ras is dan ook geen aanrader voor mensen zonder kennis van honden.

De cane corso is een intelligente en energieke hond die graag aan het werk wordt gezet. Het is belangrijk om hem fysiek uit te dagen door lange wandelingen te maken of een hondensport te beoefenen. Daag de hond ook mentaal uit met denkspellen en hondenpuzzels. Bij gebrek aan voldoende beweging en mentale stimulatie gaat deze gigant zich vervelen met ongewenst gedrag als gevolg.

Geschiedenis

De cane corso is van oorsprong een Italiaanse hond. Het is een zeer oud hondenras dat afstamt van de canis pugnax, de Romeinse strijdhond. In 1200 werd de cane corso voor het eerst omschreven in Italiaanse literatuur. Het ras werd in de tijd voor veel doeleinden gebruikt.

Cane corso ligt op gras.

Op boerderijen werd hij ingezet als manusje van alles. De hond bewaakte het terrein en beschermde het vee tegen wolven en veedieven. Ook bij jagers en veldwachters was de cane corso populair. Doordat alleen de beste werkhonden werden doorgefokt, ontstond er een zeer sterk ras dat graag aan het werk werd gezet.

In de twintigste eeuw nam de populariteit van deze werkhond af, maar hondenliefhebbers deden er alles aan om het ras in stand te houden. Er werd een herstelprogramma opgezet en er werd uiteindelijk ook een rasvereniging opgericht. Het aantal cane corso’s nam hierdoor weer toe en het ras werd in 1994 door de Italiaanse Kennel Club erkend.

Verzorging en gezondheid

De korte vacht van de cane corso heeft weinig verzorging nodig. Losse haren kunnen verwijderd worden met een rubberen borstel. Houd de ogen en oren goed schoon om ontstekingen te voorkomen.

Twee cane corso puppy's op een veld.

Het ras kent een aantal erfelijke aandoeningen. Een gescheurde voorste kruisband komt relatief veel voor bij de cane corso. Ook heup- en elleboogdysplasie, cherry-eyes, maagtorsie en epilepsie komen voor bij dit ras. Vraag bij de aanschaf van een pup altijd aan de fokker of de ouderdieren zijn getest en vrij zijn bevonden van aandoeningen die erfelijk kunnen zijn.

Beeld: Pixabay / Depositphotos

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven