Italiaans windhondje

Gewicht

3 – 6 kilo

Hoogte

33 – 38 cm

Leeftijd

13 – 15 jaar

FCI Rasgroep 10

Windhonden

Gewicht

3 – 6 kilo

Schofthoogte

Hoogte

33 – 38 cm

Leeftijd

13 – 15 jaar

Karakter

Het Italiaanse windhondje is een levendige hond met een zachtaardig karakter. Het ras staat erom bekend erg aanhankelijk te zijn. Een Italiaans windhondje is het liefst altijd in de buurt van zijn baas en wil overal mee naartoe. Hij is dan ook niet graag lang alleen thuis. Italiaanse windhondjes zijn over het algemeen erg vriendelijk. Ze zijn goed in de omgang met kinderen, mits ze met respect behandeld worden. Meestal zijn ze ook sociaal richting andere honden.

Italiaans windhondje speelt met hondenspeeltje.

Met een Italiaans windhondje haal je een actieve en intelligente hond in huis. Het is belangrijk dat hij voldoende fysieke en mentale uitdaging krijgt. Italiaanse windhondjes zijn ontzettend snel en atletisch en zijn daarom erg geschikt voor verschillende hondensporten, zoals windhondenrennen, agility en flyball.

Natuurlijk vindt het Italiaanse windhondje het ook fijn om lange wandelingen te maken met de baas. Wees wel voorzichtig met het los laten lopen in gebieden met andere (kleinere) dieren. Deze snelle zichtjager vindt het heerlijk om te jagen en kan er zomaar plotseling vandoor gaan. Een omheinde tuin of veld waarin hij lekker kan rennen, is perfect voor dit ras.

Geschiedenis

Het Italiaanse windhondje is een ontzettend oud hondenras. Honden die erg lijken op het Italiaanse windhondje zijn te zien op Egyptische hiërogliefen. Vermoed wordt dat het ras vanuit Egypte uiteindelijk in Europa terecht is gekomen. Hoewel het Italiaanse windhondje een goede zichtjager is, werd hij voornamelijk gehouden als gezelschapshond. Het ras was zeer populair in Italië gedurende de Italiaanse renaissance en zodoende werd de hond het Italiaanse windhondje genoemd. Ook in de rest van de Europa was het ras geliefd. Meerdere Europese koningen en koninginnen hadden Italiaanse windhondjes in hun bezit.

Twee Italiaanse windhondjes naast elkaar.

Om het ras nóg kleiner te maken, werd het Italiaanse windhondje gekruist met andere honden. Dit leidde tot honden met misvormde schedels en andere problemen. Een groep fokkers wist het ras te herstellen en hiermee de ondergang van het ras te voorkomen. Ook gedurende de wereldoorlogen in de twinstige eeuw had het ras het moeilijk. Gelukkig wist deze kleine windhond met hulp van liefhebbers van het ras altijd te overleven.

Verzorging en gezondheid

De korte vacht van een Italiaans windhondje heeft weinig verzorging nodig. Af en toe met een zachte borstel de losse haren verwijderen is voldoende. Wel is het belangrijk om het gebit goed schoon te houden. Italiaanse windhondjes hebben snel last van tandsteen wat kan leiden tot ontstekingen.

Italiaans windhondje in veld vol bloemen.

Bij het ras komen een aantal erfelijke aandoeningen voor, waaronder patella luxatie (een losse knieschijf) en PRA (progressie retina atrofie). Het is altijd verstandig om aan de fokker te vragen of de ouderdieren op erfelijke aandoeningen zijn getest. Verder is het goed om te weten dat Italiaanse windhondjes relatief vaak een botbreuk oplopen. Zeker op jonge leeftijd. Het is daarom verstandig om bij aanschaf van een pup direct een huisdierenverzekering af te sluiten.

Beeld: Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven