Karakter
De saluki is een eigenzinnige en onafhankelijke hond. Het ras is erg gesteld op zijn baas en diens gezin, maar stelt zich tegenover vreemden terughoudend op. In het verleden moest deze elegante viervoeter zelfstandig op prooien jagen en deze zelfstandigheid is nog steeds kenmerkend voor het ras. De saluki kan in principe goed overweg met (oudere) kinderen en andere honden.
De saluki heeft een zachtaardig, maar koppig karakter. Een harde aanpak heeft bij deze hond absoluut geen zin. Als hij niet met respect behandeld wordt, zal hij zich tegen je keren. Het ras staat erom bekend niet bepaald gehoorzaam te zijn, maar met een liefdevolle opvoeding valt er wel enige vorm van gehoorzaamheid te behalen.
Saluki’s zijn energieke honden. Ze rennen het liefst los rond en kunnen hierbij hoge snelheden halen. Terugkomen op commando zit er alleen niet altijd in. Binnenshuis is deze windhond rustig en neemt hij graag plaats op een zacht en comfortabel hondenbed.
Geschiedenis
De saluki is een eeuwenoud hondenras. Er wordt zelfs aangenomen dat het een van de oudste hondenrassen ter wereld is. Afbeeldingen en tekeningen van honden die erg lijken op de saluki zijn teruggevonden op muren en gebruiksvoorwerpen uit het Midden-Oosten. Sommige vondsten dateren van 6000 tot 7000 jaar voor Christus. De hond op deze afbeeldingen verschilt qua uiterlijk maar weinig van de moderne saluki. Nomadische stammen zetten het ras in als jager op groot wild, zoals gazellen.
In de negentiende eeuw werd het ras voor het eerst geïmporteerd in Engeland, maar pas tientallen jaren later won de saluki aan populariteit in de rest van Europa. De Engelse Kennel Club erkende het ras in 1932.
Verzorging en gezondheid
De vacht van saluki moet regelmatig geborsteld en gekamd worden om klitten te voorkomen. Houd ook de ogen en oren goed schoon om ontstekingen te voorkomen.
De saluki is een gezond hondenras. De meest voorkomende aandoeningen die bij deze hond voorkomen zijn kanker, hartproblemen en allergieën. Vraag bij de aanschaf van een pup altijd aan de fokker of de ouderdieren zijn onderzocht en vrij zijn bevonden van aandoeningen die erfelijk kunnen zijn.