Barsoi

Gewicht

25 – 45 kilo

Hoogte

68 – 72 cm

Leeftijd

10 – 12 jaar

FCI Rasgroep 10

Windhonden

Gewicht

25 – 45 kilo

Schofthoogte

Hoogte

68 – 72 cm

Leeftijd

10 – 12 jaar

Karakter

De barsoi, ook wel barzoi of borzoi genoemd, is een trouwe hond met een zachtaardig karakter. Deze viervoeter stelt zich vaak gereserveerd op tegenover vreemden. Met kinderen kan de barsoi prima overweg, maar hij is geen fan van wilde en ruige spelletjes. Hetzelfde geldt voor andere honden. Met rustige honden kan hij het prima vinden, maar hele opdringerige en speelse honden gaat de barsoi liever uit de weg. Een rustig huishouden, eventueel met oudere kinderen, is de perfecte match voor dit ras.

Barsoi loopt over grasveld.

Binnenshuis is de barsoi een kalme hond, die erg gesteld is op comfort. Hij is graag in aanwezigheid van zijn gezin, maar is zeker niet opdringerig. Buitenhuis is de barsoi erg actief en bovendien razendsnel. Deze windhond heeft een goed ontwikkeld jachtinstinct. Andere dieren als katten en eekhoorns heeft hij direct in het vizier en hij gaat er graag op hoog tempo achteraan. Pas dus heel goed op met het loslopen van de lijn, zeker als het gebied niet volledig omheind is.

Barsois kunnen behoorlijk eigenwijs zijn en werken niet per se graag voor de baas. Voor het trainen van een barsoi heb je dan ook veel geduld nodig. Een harde aanpak werkt averechts bij deze viervoeter. Met een rustige, positieve aanpak en korte oefeningen heb je de meeste kans op succes.

Geschiedenis

De barsoi komt oorspronkelijk uit Rusland. Het ras werd daar door de adel voornamelijk gebruikt voor de jacht op hazen, vossen en wolven. De jacht op de wolf was in de tijd van de Romanovs, van de zeventiende tot het begin van de twintigste eeuw, een hele gebeurtenis. De barsois moesten in kleine groepen een wolf achtervolgen, grijpen en vasthouden. De jager doodde de wolf vervolgens met een mes. Na afloop van de jacht volgde vaak een groot eetfestijn.

Portret van Barsoi.

Toen de Russische revolutie in 1917 uitbrak kreeg het ras het moeilijk. De barsoi vond echter in de jaren voorafgaand aan de revolutie al zijn weg naar andere landen als Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Hierdoor werd de barsoi grotendeels buiten het land van oorsprong verder ontwikkeld.

Verzorging en gezondheid

De vacht van de barsoi moet minstens één keer per week geborsteld worden om klitten te voorkomen. Houd er rekening mee dat dit ras relatief veel verhaard, vooral tijdens de ruiperiode. Het helpt om de barsoi regelmatig in bad te doen. Houd de oren, ogen en het gebit goed schoon om ontstekingen te voorkomen.

Barsoi loopt over grasveld.

Het ras kent een aantal erfelijke aandoeningen, zoals de neurologische aandoening Degeneratieve Myelopathie (DM) en osteochondritis dissecans, een aandoening van het gewrichtskraakbeen. Vraag bij de aanschaf van een pup altijd aan de fokker of de ouderdieren zijn getest en vrij zijn bevonden van erfelijke aandoeningen.

Beeld: Pixabay / Adobe Stock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven