Basenji

Gewicht

9 – 11 kilo

Hoogte

40 – 45 cm

Leeftijd

13 – 15 jaar

FCI Rasgroep 5

Spitsen en oertypen

Gewicht

9 – 11 kilo

Schofthoogte

Hoogte

40 – 45 cm

Leeftijd

13 – 15 jaar

Karakter

De basenji is een alerte oerhond met een zelfstandig karakter. Dit hondenras is ietwat afstandelijk richting vreemden, maar is zeer aanhankelijk naar zijn baas en gezin. Hij kan wat eenkennig zijn en één persoon als zijn lieveling verkiezen. Met kinderen kan deze viervoeter vaak goed overweg. Als de hond goed gesocialiseerd is, zal hij vaak redelijk sociaal zijn naar andere honden.

Een opmerkelijk kenmerk van de basenji is dat deze viervoeter niet tot nauwelijks blaft. Toch is het geen stille hond. Hij maakt namelijk wel andere typische hondengeluiden, zoals grommen, janken en huilen. Ook is hij in staat om een een bijna menselijke schreeuw te produceren en te ‘jodelen’. Dit laatste geluid laat hij horen hij wanneer hij blij of opgewonden is.

Met de basenji haal je een actief hondenras in huis. Hij vindt het heerlijk om lange wandelingen te maken. Pas op met het loslopen van de lijn, want deze hond heeft de neiging om op andere dieren te jagen. Een hek houdt de basenji lang niet altijd tegen. Hij kan namelijk erg goed graven, klimmen en springen en is een ster in ontsnappen. Om energie te verbranden kan je met de basenji een hondensport beoefenen, zoals agility of canicross. Ook is het een aanrader om mentale spellen met hem te spelen.

De basenji is erg intelligent, maar luistert niet altijd even goed. Hij is zelfverzekerd en gaat graag zijn eigen gang. Commando’s worden niet altijd opgevolgd. Soms worden basenji’s ook wel ontrainbaar genoemd, maar met een positieve trainingsmethode en een hoop geduld kom je al een heel eind. Al is het soms lastig om je geduld te bewaren als deze dief er triomfantelijk met jouw spullen vandoor gaat.

Basenji’s worden wel eens vergeleken met katten. Ze houden namelijk niet van water en houden zichzelf goed schoon. Ze vinden het heerlijk om in de zon te liggen of tegen de baas aan te kruipen op de bank.

Geschiedenis

De basenji komt oorspronkelijk uit Centraal-Afrika en hielp de inheemse bevolking bij de jacht. De hond jaagde op zicht en kon hoge snelheden bereiken. De basenji is een erg oud hondenras. Hoe het ras precies is ontstaan, weet men niet, maar de eerste gedomesticeerde honden hadden veel weg van de basenji. Op Egyptische artefacten uit graven van farao’s zijn honden afgebeeld die veel overeenkomsten vertonen met het hondenras.

Doordat de hond duizenden jaren in afgelegen gebieden van Afrika leefde, is de basenji door de jaren heen niet veel veranderd. Pas aan het eind van de negentiende eeuw werd het ras geïntroduceerd in het Westen, maar dit verliep niet vlekkeloos. Meerdere nestjes kwamen namelijk te overlijden. Uiteindelijk is het ras in 1943 officieel geregistreerd door de American Kennel Club.

Verzorging en gezondheid

De vacht van de basenji moet af en toe geborsteld worden om dode of losse haren te verwijderen, maar is verder relatief makkelijk in onderhoud. De basenji verhaart niet tot nauwelijks en is bovendien geurloos. De hond houdt zichzelf goed schoon, maar het is wel belangrijk om de oren, ogen en het gebit goed te controleren op viezigheid om ontstekingen te voorkomen.

Het ras kent een aantal erfelijke aandoeningen, waaronder het syndroom van Fanconi (een nieraandoening) en verschillende oogaandoeningen. Het is daarom belangrijk om bij aanschaf van een pup aan de fokker te vragen op welke erfelijke aandoeningen de ouderdieren zijn getest. Basenji teven zijn overigens maar eens per jaar loops in tegenstelling tot veel andere hondenrassen.

Rasverenigingen

Beeld: Pixabay / Adobe Stock

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven