Basenji

Gewicht

9 – 11 kilo

Hoogte

40 – 45 cm

Leeftijd

13 – 15 jaar

FCI Rasgroep 5

Spitsen en oertypen

Gewicht

9 – 11 kilo

Schofthoogte

Hoogte

40 – 45 cm

Leeftijd

13 – 15 jaar

Karakter basenji

De basenji is een alerte hond met een zelfstandig karakter. Dit hondenras staat bekend om zijn onafhankelijkheid en eigenzinnigheid. Hoewel de basenji enigszins terughoudend kan zijn naar vreemden, is hij zeer toegewijd aan zijn baas en gezin. Hij kan een sterke voorkeur hebben voor één persoon en diegene als zijn favoriet beschouwen. Over het algemeen kan deze viervoeter goed overweg met kinderen. 

Een opmerkelijk kenmerk van de basenji is dat hij nauwelijks blaft. Dit betekent echter niet dat hij altijd stil is. Hij maakt andere typische hondengeluiden, zoals grommen, janken en huilen. Daarnaast is hij in staat om een bijna menselijke schreeuw te produceren en te ‘jodelen’. Dit laatste geluid laat hij horen wanneer hij blij of opgewonden is.

Met de basenji haal je een actief hondenras in huis. Hij geniet ervan om lange wandelingen te maken en heeft behoefte aan voldoende lichaamsbeweging. Om zijn energie kwijt te kunnen, is het aan te raden om hondensporten te beoefenen, zoals agility of canicross.

De basenji heeft een sterk jachtinstinct. Wees dus voorzichtig met het loslaten van de lijn. Een hek houdt deze slimme hond niet tegen, omdat hij uitstekend kan graven, klimmen en springen. Ontsnappen is voor hem een uitdaging waar hij vaak in slaagt.

Basenji rent over een grasveld.

Hoewel de basenji erg intelligent is, luistert hij niet altijd even goed. Hij is zelfverzekerd en volgt graag zijn eigen weg. Het opvolgen van commando’s is niet altijd zijn sterkste kant. Soms wordt dit hondenras zelfs als ontrainbaar bestempeld, maar met een positieve trainingsmethode en geduld kom je een heel eind. 

Basenji’s worden weleens vergeleken met katten. Ze hebben een hekel aan water en houden zichzelf graag schoon. Ze vinden het heerlijk om in de zon te liggen of tegen hun baas aan te kruipen op de bank.

Veelgestelde vragen over de basenji

De basenji verhaart weinig, maar dat betekent niet dat de hond hypoallergeen is. Uit onderzoek blijkt namelijk dat hypoallergene honden niet bestaan. Allergische reacties worden veroorzaakt door de eiwitten in het speeksel, de urine en de huidschilfers van de hond. Mensen met een allergie voor honden moeten altijd individueel beoordelen of ze al dan niet reageren op specifieke hondenrassen, waaronder de basenji. Breng tijd door met een basenji voordat je er een in huis neemt om te zien of er allergische reacties optreden.

Een basenji pup kost gemiddeld tussen de 1000 en 2000 euro. De prijs is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de reputatie van de fokker. Koop een puppy alleen van een betrouwbare fokker, die de ouderdieren heeft getest op erfelijke aandoeningen.

Geschiedenis

De basenji komt oorspronkelijk uit Centraal-Afrika, waar hij de inheemse bevolking lange tijd heeft bijgestaan tijdens de jacht. De honden jaagden op zicht, waarbij ze hun opmerkelijke snelheid en behendigheid gebruikten om prooien te achtervolgen en te vangen. Ze stonden bekend om hun vermogen om hoge snelheden te bereiken en wendbaar te zijn in ruig terrein.

De basenji is een van de oudste hondenrassen ter wereld. Er wordt verondersteld dat de eerste gedomesticeerde honden, die veel overeenkomsten vertoonden met de basenji, al duizenden jaren geleden in Afrika leefden. Op Egyptische artefacten, die afkomstig zijn uit de graven van farao’s, zijn afbeeldingen gevonden van honden die opvallend veel lijken op het hondenras. Deze artefacten dateren van meer dan 4000 jaar geleden.

Twee basenji's in natuurgebied.

Vanwege het afgelegen leefgebied van de basenji in Afrika bleef het ras grotendeels onaangetast door externe invloeden en is het ras door de eeuwen heen weinig veranderd. Pas aan het einde van de negentiende eeuw werd de basenji voor het eerst geïntroduceerd in het Westen. Europese ontdekkingsreizigers en handelaren brachten enkele exemplaren van de hond mee naar Europa. 

De introductie van de basenji in het Westen verliep niet zonder uitdagingen. Veel van de geïmporteerde honden overleden snel. Dit maakte het moeilijk om het ras te behouden en verder te fokken. Ondanks deze tegenslagen slaagden enthousiaste fokkers erin om de basenji te behouden. In 1943 werd de basenji officieel erkend en geregistreerd door de American Kennel Club.

Verzorging

De vacht van de basenji is kort en vereist geen intensieve verzorging. Een regelmatige borstelbeurt om dode en losse haren te verwijderen is meestal voldoende om de vacht in goede conditie te houden. Het ras verhaart niet veel en heeft bovendien de eigenschap vrijwel geurloos te zijn, wat een pluspunt is voor veel eigenaren. Naast het verzorgen van de vacht is het ook belangrijk om regelmatig de oren, ogen en het gebit van de basenji te controleren om ontstekingen te voorkomen.

Basenji puppy slaapt tussen broertjes en zusjes in.

Het syndroom van Fanconi is een bekende aandoening bij basenji’s, waarbij de nieren niet goed functioneren. Daarnaast kunnen basenji’s ook vatbaar zijn voor bepaalde oogaandoeningen, zoals progressieve retina atrofie (PRA). 

Aanraders voor de basenji

  • Zet de hersenen aan het werk met denkspellen en hondenpuzzels. De Orbee Tuff Snoop en Kong Wobbler zijn aanraders!
  • Veel basenji´s zijn dol op pluche speeltjes met piepers, bijvoorbeeld Hide A Squirrel en West Paw Rowdies.
  • Een lange lijn! Basenji´s zijn snel en hebben een jachtinstinct. Loslopen gaat daarom niet altijd goed. Met een lange lijn geef je je hond toch de vrijheid om vrij rond te lopen, maar ben je er wel zeker van dat hij er niet plots vandoor gaat. 
  • Vervoer je hond veilig in de auto in een autobench of zet ‘m vast met een speciale autogordel voor honden.

Rasverenigingen

Beeld: Adobe Stock / Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven