Finse lappenhond

Gewicht

15 – 24 kilo

Hoogte

40 – 52 cm

Leeftijd

12 – 15 jaar

FCI Rasgroep 5

Spitsen en oertypen

Gewicht

15 – 24 kilo

Schofthoogte

Hoogte

40 – 52 cm

Leeftijd

12 – 15 jaar

Karakter

De Finse lappenhond, ook wel Suomenlapinkoira genoemd, is een slimme hond met een vriendelijk karakter. Hij staat bekend als een echte kindervriend. De Finse lappenhond is speels, flexibel en tolerant. Met andere honden en huisdieren kan hij dan ook goed overweg. Hij zoekt zelden de confrontatie op. Deze viervoeter is erg aanhankelijk en wordt graag betrokken bij de activiteiten van het gezin. Hij heeft bovendien een sterke behoefte om zijn baasjes te beschermen. Bezoek wordt dan ook vaak met luid geblaf aangekondigd.

Finse lappenhond speelt met puppy.

Met de Finse lappenhond haal je een intelligente en actieve viervoeter in huis. Het is daarom belangrijk om hem voldoende fysiek en mentaal uit te dagen. Hij is leergierig en leert ook snel. Het is dan ook een zeer geschikt ras om verschillende hondensporten mee te beoefenen, zoals agility en flyball. Het is wel belangrijk om de oefeningen af te wisselen, want deze slimme hond verveelt zich snel.

Finse lappenhond doet aan agility.

De Finse lappenhond is erg nieuwsgierig en graat graag op ontdekkingstocht. Sommige Finse lappenhonden hebben van nature nog een jachtinstinct. Zij vinden het fantastisch om geursporen te volgen en een prooi achterna te rennen. Hoewel de Finse lappenhond graag bij zijn baas in de buurt is en goed kan samenwerken, is deze viervoeter ook erg zelfstandig. Hij maakt graag zijn eigen keuzes en zal dan ook niet elk commando blindelings opvolgen. Deze viervoeter heeft dan ook baat bij een consequente (positieve) opvoeding.

Geschiedenis

De Finse lappenhond is een oud hondenras. Finse lapenhonden werden gehouden door de Samen, een van oorsprong nomadisch volk dat door Noorwegen, Zweden, Finland en delen van Rusland trok. De honden werden in eerste instantie vooral gebruikt voor de jacht, maar door de jaren heen kregen Finse lappenhonden een andere taak: het bij elkaar houden en beschermen van grote kuddes rendieren. De Samen hielden rendieren voor melk, vlees en hun huiden. Ook werden de rendieren gebruikt voor het trekken van sledes.

Finse lappenhond in de sneeuw.

Door de komst van de sneeuwscooter werden lappenhonden langzamerhand overbodig. Inmiddels wordt het ras voornamelijk als familiehond gehouden. In Finland komt deze viervoeter veel voor. De Finse lappenhond is daar zelfs een van de populairste hondenrassen.

De Finse lappenhond (Lapinkoira) is overigens nauw verwant aan de Laplandse herdershond (Lapinporokoira). De Laplandse herdershond werd eerst gezien als de kortharige variant van de lappenhond, maar is sinds 1966 erkend als apart ras.

Verzorging en gezondheid

De Finse lappenhond heeft een lange, ruwe vacht en een zachte ondervacht. De vacht heeft een natuurlijke talglaag en wordt hierdoor niet snel vies. De vacht moet ongeveer één keer per week geborsteld worden om klitten te voorkomen. In de ruiperiode moet dit wat vaker. Verder is het belangrijk om de ogen, oren en het gebit goed schoon te houden.

Finse lappenhond puppy in het gras.

Het ras kent een aantal erfelijke aandoeningen, waardoor heupdysplasie, epilepsie, de ziekte van Pompe en enkele oogaandoeningen. Vraag bij aanschaf van een Finse lappenhond pup altijd aan de fokker op welke erfelijke aandoeningen de ouderdieren getest zijn.

Beeld: Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven