Chow chow

Gewicht

20 – 32 kilo

Hoogte

44 – 52 cm

Leeftijd

9 – 12 jaar

FCI Rasgroep 5

Spitsen en oertypen

Gewicht

20 – 32 kilo

Schofthoogte

Hoogte

44 – 52 cm

Leeftijd

9 – 12 jaar

Karakter

De chow chow is een rustige hond met een eigenzinnig karakter. Het ras staat bekend om zijn koppigheid. Deze viervoeter laat zich niet graag commanderen en doet alles op zijn eigen manier. Hij is intelligent genoeg om commando’s aan te leren, maar volgt ze niet altijd op. Dit betekent niet dat de chow chow een onbeleefde en asociale hond is. Van nature is hij namelijk vrij braaf en je zult hem ook zelden horen blaffen.

Chow chow gaapt.

De chow chow is aanhankelijk en loyaal aan zijn gezin. Vaak creëert hij met één of twee leden van het gezin een speciale band. Hij kan soms erg beschermend zijn. Van vreemden is hij meestal niet zo’n fan en hij gaat interactie met onbekenden liever uit de weg. Het is belangrijk om de hond als pup goed te socialiseren, zodat hij niet doordraait in het beschermen van zijn dierbaren.

Portret van een chow chow.

Met de chow chow haal je een hond in huis die er graag op uit gaat. Hij vindt het heerlijk om te wandelen. Sommige chow chows hebben een goed ontwikkeld jachtinstinct, waardoor het loslopen van de lijn in gebieden met veel klein wild een uitdaging kan zijn. Het is geen extreem actieve hond en hij voelt zich ook prima thuis in kleinere woningen, zoals een appartement. Een volwassen chow chow is wat afstandelijker dan een pup en trekt zich ook graag terug om tot rust te komen. Het is dus geen hond die altijd bij je op schoot komt liggen.

Geschiedenis

Dit eeuwenoude hondenras kwam tweeduizend jaar geleden al in het oude China voor. Het is onduidelijk of het ras daar is ontstaan of via noordelijke gebieden zijn weg naar het oude China heeft gevonden. Deze opvallende viervoeter had meerdere taken, zoals waken en jagen. Ook werd hij als gezelschapshond gehouden. Niet elke chow chow was een lang en gelukkig leven beschoren. Sommige honden werden gedood voor hun vlees en vacht.

In de achttiende eeuw werd het ras ook naar andere landen geëxporteerd. De term ‘chow chow’ werd gebruikt voor de grote verscheidenheid aan spullen die door zeelieden van het Oosten naar het Westen werd vervoerd, waaronder de harige viervoeters. Er wordt aangenomen dat de hond zo aan zijn naam is gekomen.

Chow chow toont zijn blauwe tong.

Pas in de negentiende eeuw won dit leeuwachtige hondje aan populariteit in het Westen. Het ras was steeds vaker te zien in hondenshows. Hij werd zelfs tijdelijk tentoongesteld in de London Zoo als ‘wilde hond’. Later werd de Britse koningin Victoria het trotse baasje van een chow chow. Hoewel het inmiddels een internationaal bekend hondenras is, zal je ze in Nederland niet dagelijks tegenkomen. Volgens de Nederlandse vereniging worden er de laatste jaren weinig chow chows geboren in ons land.

Verzorging en gezondheid

De vacht van deze viervoeter moet minstens een keer per week goed geborsteld worden om klitten te voorkomen. Zeker als je in het bezit van van de langharige variant. Houd de oren, ogen en het gebit goed schoon om ontstekingen te voorkomen.

Chow chow puppy op een grasveld.

Het ras kent een aantal erfelijke aandoeningen waaronder entropion (naar binnen gedraaid ooglid), diverse knieband problemen en allergieën. Vraag bij aanschaf van een pup altijd aan de fokker of de ouderdieren zijn getest en vrij zijn bevonden van erfelijke aandoeningen.

Beeld: Pixabay / Adobe Stock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven