Shiba

Gewicht

7 – 13 kilo

Hoogte

33 – 43 cm

Leeftijd

13 – 15 jaar

FCI Rasgroep 5

Spitsen en oertypen

Gewicht

7 – 13 kilo

Schofthoogte

Hoogte

33 – 43 cm

Leeftijd

13 – 15 jaar

Karakter

De shiba, officieel shiba inu genoemd, is een intelligente en zelfverzekerde hond. Het hondenras wordt vaak omschreven als een hond met een gebruiksaanwijzing. Deze viervoeter staat bekend als onafhankelijk en heeft een koppig karakter. Hij toont weinig affectie, maar is vaak wel loyaal aan zijn baas. Tegenover vreemden stelt het ras zich gereserveerd op. Hij kan goed overweg met (oudere) kinderen, mits hij met respect behandeld wordt.

Shiba loopt door het park.

Dit Japanse hondenras is erg intelligent en leert snel, maar is niet per se makkelijk te trainen. Hij heeft een eigen wil en test graag je geduld. Het is van belang om hem consequent op te voeden, maar wel op een positieve manier. Als deze hond iets niet bevalt, laat hij de welbekende shiba-schreeuw horen.

De shiba maakt graag lange wandelingen. Ook hondensporten, zoals agility en dogdance, zijn voor het ras geschikt. Probeer de oefeningen wel af te wisselen, zodat hij gemotiveerd blijft. Zwemmen doet deze viervoeter over het algemeen liever niet.

Geschiedenis

De shiba is een eeuwenoud hondenras en vindt zijn oorsprong in Japan. Het ras werd door Japanse jagers gefokt en ingezet om klein wild uit hun dekking te jagen en vogels op te stoten. In de negentiende en twintigste eeuw werd de shiba veel met Europese honden gekruist, waardoor er maar weinig originele shiba’s over bleven.

Shiba kijkt in de camera

Om het ras te behouden werd er een speciale vereniging opgericht. In 1936 kreeg de Shiba in Japan de status van nationaal monument. Hiermee werd het ras als inheems dier verklaard met als doel Westerse invloeden te voorkomen. Halverwege de twintigste eeuw vond de shiba zijn weg naar de Verenigde Staten, waar het ras in 1992 door de Amerikaanse Kennel Club erkend werd.

Verzorging en gezondheid

De geurloze vacht van de shiba heeft weinig verzorging nodig. Eén keer per week de vacht borstelen, is meer dan voldoende. Tijdens de ruiperiode, twee keer per jaar, moet de vacht een stuk vaker geborsteld en gekamd worden. De shiba likt zichzelf vaak schoon, net zoals een kat. Wassen is dus zelden nodig. Dat is maar goed ook, want het ras staat erom bekend niet graag nat te worden.

Shiba puppy zit in het gras.

Over het algemeen is de shiba een gezond hondenras. Er zijn een aantal erfelijke aandoeningen die bij het ras voorkomen, zoals heupdysplasie, patella luxatie (een losse knieschijf) en cataract (staar). Bij aanschaf van een pup is het daarom belangrijk om te vragen of de ouderdieren zijn onderzocht en vrij zijn bevonden van aandoeningen die erfelijk kunnen zijn.

Rasverenigingen

Beeld: Pixabay / Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven