Mexicaanse naakthond

Gewicht

4 – 25 kilo

Hoogte

25 – 60 cm

Leeftijd

12 – 15 jaar

FCI Rasgroep 5

Spitsen en oertypen

Gewicht

4 – 25 kilo

Schofthoogte

Hoogte

25 – 60 cm

Leeftijd

12 – 15 jaar

Karakter

De Mexicaanse naakthond, officieel Xoloitzcuintle (afgekort: Xolo) genoemd, is een vriendelijke hond met een kalm karakter. Het ras staat erom bekend erg aanhankelijk te zijn. Vaak hechten Mexicaanse naakthonden zich sterk aan één persoon binnen het gezin. Tegenover vreemden zijn ze terughoudend. Ze worden vaak omschreven als introvert en zijn bovendien erg waaks.

Drie Mexicaanse naakthonden op een rij in een park.

Met de Mexicaanse naakthond haal je een actieve en intelligente hond in huis. Hij heeft voldoende fysieke en mentale uitdaging nodig. Je kunt bijvoorbeeld een hondensport, zoals agility, met de Xolo beoefenen. Pups kunnen erg druk en vocaal zijn, maar wanneer de hond volwassen is (vanaf 2 jaar), is hij een stuk rustiger en blaft hij zelden.

De Xolo heeft baat bij een goede socialisatie en consequente opvoeding. Zonder voldoende uitdaging en training kan deze naakte viervoeter probleemgedrag ontwikkelen. De Mexicaanse naakthond heeft van nature een jachtinstinct. Het is aan te raden om je goed in te lezen in dit ras en (positieve) hondentraining, voordat je een Mexicaanse naakthond in huis neemt.

Geschiedenis

De Mexicaanse naakthond is een hondenras van ruim 3000 jaar oud. De honden leefden voornamelijk in Mexico, waar ze een belangrijke status hadden. De Xoloitzcuintle is vernoemd naar Xolotl, de god van de dood uit de Azteekse mythologie. De Xolo zou door deze god zijn gemaakt om de levenden te bewaken en met de zielen van de doden door de onderwereld te reizen. De honden werden daarom vaak gedood en naast hun baasje begraven.

Portret van een Mexicaanse naakthond.

Pas in 1955 werd het ras officieel erkend in Mexico, maar toen was de Mexicaanse naakthond al bijna uitgestorven. Dankzij liefhebbers van het ras is dit voorkomen. Het ras is nog altijd vrij zeldzaam, maar wordt langzamerhand steeds populairder. Dat heeft het ras vooral te danken aan zijn naaktheid, waardoor de hond ook door personen met een hondenallergie kan worden gehouden.

Verzorging

Niet alle Mexicaanse naakthonden zijn naakt. Er is ook een variant met een korte vacht. Het is voldoende om de Xolo met korte vacht af en toe te borstelen. De naakte variant heeft vooral voldoende huidverzorging nodig. Hij moet regelmatig in bad en ingesmeerd worden met speciale lotion om huidproblemen te voorkomen. Bij dit ras komt acne (vooral op jonge leeftijd) vaak voor. Ook is het belangrijk om de oren, ogen en het gebit goed schoon te houden.

Twee Mexicaanse naakthond puppy's.

De Xoloitzcuintle kent weinig gezondheidsproblemen. De meeste honden worden voor het fokken getest op heup-, elleboogdysplasie en verschillende oogaandoeningen. Vraag bij aanschaf van een Mexicaanse naakthond pup altijd aan de fokker op welke erfelijke aandoeningen de ouderdieren zijn getest.

Beeld: Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven