Cirneco dell’Etna

Gewicht

8 – 12 kilo

Hoogte

42 – 50 cm

Leeftijd

12 – 14 jaar

FCI Rasgroep 5

Spitsen en oertypen

Gewicht

8 – 12 kilo

Schofthoogte

Hoogte

42 – 50 cm

Leeftijd

12 – 14 jaar

Karakter

De Cirneco dell’Etna is een actieve hond met een vriendelijk karakter. Het ras staat erom bekend erg aanhankelijk te zijn en is geschikt als familiehond. De Cirneco dell’Etna ontwikkelt vaak een hechte band met zijn baas en wil graag bij hem in de buurt zijn. Richting vreemden is hij een beetje terughoudend.

Cirneco dell’Etna rent door de duinen.

De Cirneco dell’Etna is een sociale hond en is over het algemeen goed in de omgang met andere honden. Hij kan in een huis wonen met katten of andere huisdieren, maar dit vraagt wel om een goede socialisatie. De Cirneco heeft namelijk een behoorlijk jachtinstinct. Door dit instinct kan hij ook niet zomaar loslopen. Een goed omheinde tuin is wat dat betreft geen overbodige luxe als je deze jachthond in huis haalt. Houd er rekening mee dat Cirnechi goede gravers zijn en dus ook gemakkelijk een gat onder een hek kunnen graven.

De Cirneco dell’Etna is intelligent en heeft een uitstekend uithoudingsvermogen. Deze viervoeter heeft veel fysieke en mentale uitdaging nodig. Het is een aanrader om een hondensport met hem te beoefenen, zoals agility of flyball. Hij verkiest een korte intensieve inspanning boven een lange langzame wandeling. De Cirneco is een vrij gevoelige hond en heeft baat bij een positieve trainingsmethode. Houd de trainingsessie kort en gevarieerd.

Geschiedenis

De Cirneco dell´Etna komt oorspronkelijk van het Italiaanse eiland Sicilië. Het is een eeuwenoud hondenras. De opvallende hond is afgebeeld op munten die enkele honderden jaren voor Christus geslagen zijn. De Cirneco werd ingezet voor de jacht op klein wild, voornamelijk konijnen, en gevogelte in de omgeving van de vulkaan Etna. Hij gebruikte hiervoor een combinatie van zicht en reuk. Cirnechi worden ook wel Siciliaanse windhonden genoemd.

Cirneco dell’Etna in een park.

In het begin van de twintigste eeuw waren er nog maar weinig Cirnechi op Sicilië. Liefhebbers van het ras hebben sindsdien veel moeite gedaan om het ras nieuw leven in te blazen. In 1939 werd de Cirneco dell’Etna erkend door de nationale kennelclub.

Verzorging en gezondheid

De vacht van de Cirneco heeft weinig verzorging nodig. Het is voldoende om de vacht af en toe zachtjes door te borstelen. Houd de ogen, oren en het gebit goed schoon om ontstekingen te voorkomen.

Cirneco dell’Etna puppy op het grasveld.

Dit eeuwenoude hondenras heeft een uitstekende gezondheid. De Cirnechi moesten in Sicilië vaak in zware omstandigheden werken. Door natuurlijke selectie is er een zeer gezond hondenras is ontstaan. Op dit moment zijn er dus geen erfelijke aandoeningen bekend die veel bij de Cirneco voorkomen.

Rasverenigingen

Beeld: Depositphotos / iStock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven