Trainen met je hond is hartstikke leuk. De meeste honden zijn erg leergierig en vinden het fantastisch om samen met de baas aan de slag te gaan om nieuwe dingen te leren. Een dagelijkse hondentraining zorgt tevens voor een sterkere band tussen baasje en hond.
Hondentraining vergt veel geduld en tijd. Het kan soms best frustrerend zijn als het allemaal niet zo snel en makkelijk gaat als dat jij zou willen. Deze tips helpen je bij het trainen van je hond en zorgen voor een sneller resultaat.
Een rustige hond
Begin een hondentraining niet met een hond die barst van de energie. Heeft je hond net een paar uur geslapen en zit hij vol energie? Speel dan eerst eens een spelletje met hem of maak een wandeling, voordat je aan de training begint. Een hond die vol energie zit, is te snel afgeleid en erg onrustig. Een succesvolle training doe je met een rustige hond.
Duidelijk en consequent
Wees tijdens de training duidelijk en consequent. Kies een (verbaal) commando dat je wilt gebruiken voor een bepaalde truc en wijk hier dan niet van af. Als je continu van commando wisselt, maak je het voor je hond heel erg verwarrend. Ook is het belangrijk om consequent te zijn in wat je hond wel of niet mag. Wil je niet dat de hond op de bank zit? Laat hem dan ook nooit op de bank. Honden kennen het principe ‘af en toe’ niet.
Hoge beloning
Hoe hoger de beloning, des te harder je hond er voor wilt werken. De meeste baasjes gebruiken hondensnoepjes als beloning tijdens de training, maar je kunt je hond ook belonen met een korte speelsessie met zijn favoriete speeltje. Neem de tijd om uit te zoeken van welk snoepje of speeltje jouw hond écht enthousiast wordt.
Geschikte locatie
Een nieuwe truc leer je niet op een locatie waar veel afleiding is. Begin de training op een vertrouwde locatie met weinig nieuwe geurtjes, zoals bijvoorbeeld je woonkamer of tuin. Naarmate de training beter gaat, kan je het de hond steeds iets lastiger maken. Train bijvoorbeeld eens in het park of op een plein in de buurt van een winkelstraat. Hoe meer geluiden en geuren des te moeilijker het is voor de hond om te focussen.
Kort maar krachtig
Een hondentraining moet leuk zijn voor de hond, houd het daarom kort. Het is best lastig voor de hond om gefocust en geconcentreerd te blijven. Een trainingssessie van maximaal vijf minuten is al lang genoeg. Dit betekent niet dat je maar vijf minuten per dag met de hond kan trainen. Doe meerdere korte trainingssessies per dag, maar zorg dat je hond genoeg ontspanning en rust krijgt tussen de trainingen door.
Honden geven vaak signalen af als de training te lang duurt. Ze lopen weg, gaan op de grond liggen of zijn snel afgeleid.
De juiste timing
Het is belangrijk om tijdens de training je hond te belonen op het juiste moment. Beloon je hond direct zodra hij het juiste gedrag vertoont of het trucje correct uitvoert. Bijvoorbeeld: leer je jouw hond om te zitten? Beloon de hond dan direct zodra hij of zij zit en niet enkele seconden later als de hond eigenlijk nét weer op wil gaan staan. De hond moet namelijk precies weten voor welke actie hij beloond wordt. Het gebruik van een clicker tijdens de training, maakt het makkelijker om op het juiste moment te belonen.
Stap voor stap
Een hond trainen kost tijd. Het is belangrijk dat je niet teveel van je hond verwacht. Sommige trucjes zijn best lastig voor een hond en het vergt tijd en geduld om deze trucjes aan te leren. Bereid je goed voor en zoek voordat je begint met trainen op hoe je het best te werk gaat. Bijvoorbeeld: wil jij je hond leren om te rollen? Dan zal je de hond eerst het commando ‘lig’ moet aanleren, voordat je verder kunt met het commando ‘omrollen’.
Dit geldt ook voor hondentraining omtrent gedrag en angsten. Is je hond bang voor water en wil je hem graag leren zwemmen? Leer hem dan eerst met zijn poten in het water te staan en ga steeds een stapje verder.
Zeg het maar één keer
Luistert je hond niet direct naar een (verbaal) commando? Herhaal het niet continu, dit maakt het voor een hond erg verwarrend. Als je de hond wilt laten zitten dan zeg je één keer ‘zit’ en niet ‘zit’, ‘zit’, ‘zit’, ‘zit’.
Natuurlijk komt het voor dat een hond niet direct naar het commando luistert. In dit geval kan je de oefening het best ‘resetten’. Doe dit door op een rustige manier duidelijk te maken dat de hond de oefening niet correct uitvoert. Sommige hondentrainers doen dit door rustig ‘a a’ of ‘o o’ te zeggen. Ook helpt het om de beloning uit het zicht te halen, door bijvoorbeeld het snoepje achter je rug te houden. Geef de hond een paar seconden rust en begin de training dan opnieuw.
De jackpot
Geef je hond een jackpot op het moment dat hij een bepaalde oefening perfect uitvoert. Bijvoorbeeld: geef jij je hond het commando ‘zit’ en gaat hij direct zitten? Is hij daarbij ook nog eens super goed gefocust op jou? Perfect! Geef je hond een jackpot door je hand te vullen met snoepjes (een stuk of vijf) en geef ze één voor één aan je hond. Door je hond op deze manier te belonen, motiveer je hem om de oefening vaker op deze manier uit te voeren.
Wees enthousiast
Trainen is leuk. Breng dit ook over op je hond. Wees enthousiast op het moment dat je hond iets goed doet tijdens de training. Een hond is een loyaal dier en ziet zijn baas graag vrolijk. Als jij iets goeds doet, vind je het tenslotte ook leuk als daar enthousiast op gereageerd wordt.