Heb jij de puppy blues? Een pup maakt niet altijd gelukkig

Zoeken
Puppy kijkt verdrietig in camera.

Heb jij de puppy blues? Een pup maakt niet altijd gelukkig

Het hebben van een pup is hartstikke leuk. Puppy’s zijn niet alleen ontzettend schattig, maar brengen je door hun onhandigheid en streken ook aan het lachen. Toch is het hebben van een puppy niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Het zorgt voor stress, angsten, frustratie en soms ook verdriet. Jij bent echt niet het enige baasje dat deze emoties ervaart. Er is zelfs een term voor: de puppy blues. In dit artikel lees je wat dit is én geven we je tips om het hebben van een puppy in huis iets gemakkelijker te maken.

Vraag jij jezelf ook wel eens af waar je in hemelsnaam aan begonnen bent? Schattig hoor een puppy, maar zo’n kleine viervoeter moet werkelijk waar nog van alles leren. Een pup plast vaak nog in huis, zet zijn tandjes in spullen én lichaamsdelen en vraagt continu om aandacht. Een pup kost ontzettend veel tijd en levert een hoop gebroken nachten op. Het kan je daardoor soms echt even teveel worden. Dit is echter niets om je voor te schamen. Er zijn genoeg (nieuwe) baasjes die soms in bed even een traantje wegpinken en zich down voelen, terwijl ze het idee hebben juist blij te moeten zijn.

Een band met je puppy

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de band met je hond. Je houdt ongetwijfeld direct van je puppy, maar van een echte band kan je nog niet spreken. Jij kent je pup nog niet en dat is andersom net zo het geval. Het zal even duren voordat je de blikken in zijn ogen gaat herkennen en je jouw puppy echt een ‘vriend’ of ‘maatje’ kan noemen. Dit kan je onzeker maken, waardoor je je wellicht gaat afvragen of het nemen van een hond wel echt de juiste keuze was.

Het hebben van de puppy blues is heel normaal. Ergens is het hebben van een puppy te vergelijken met het hebben van een baby. Uiteraard is er een wereld van verschil tussen puppy’s en baby’s, maar het komt er op neer dat je in beide gevallen opeens fulltime voor een levend wezentje moet zorgen. En dat is best even wennen als je dit helemaal niet gewend bent. Mensen die de puppy blues ervaren, hebben vaak verdriet, zijn uitgeput, voelen zich onzeker en soms ook verdoofd.

Gaat de puppy blues ooit over?

Ja! Sommige baasjes ervaren de emoties die bij de puppy blues horen maandenlang, anderen hebben er ‘slechts’ een paar dagen last van. Hoe dan ook, uiteindelijk zal jij je beter gaan voelen en weer plezier hebben in het zorgen voor je puppy. De gebroken nachten zijn maar tijdelijk en ook het bijten in je armen en benen houdt uiteindelijk op. Elke dag leer jij je puppy weer een beetje beter kennen en creëer je een betere band met hem of haar. Voor je het weet is je hond de liefde van je leven en kan jij je bijna niet eens meer herinneren dat je daar ooit anders over dacht.

Tips om van de puppy blues af te komen

Het kan al een troost zijn om te weten dat je niet de enige bent die de puppy blues heeft, maar we helpen je er ook graag weer bovenop. Met deze tips zet jij een stap in de goede richting en kan je hopelijk snel weer écht genieten van het hebben van een hond.

Geef jezelf én je puppy rust

Je hebt misschien de neiging om je puppy continu te vermaken, maar vergeet niet dat een pup ook veel rust nodig heeft. Een jonge hond (tot zes maanden) moet zo’n achttien uur per dag slapen. Dit betekent dat een puppy in een etmaal maar zes uur wakker hoort te zijn. Houd verschillende rustmoment op de dag. Haal alle hondenspeeltjes en andere afleidingen van de vloer en geef je puppy zo min mogelijk aandacht. Ga voor het rustmoment nog even met je pup naar buiten, zodat ook zijn blaas geleegd is. Ook het hebben van een duidelijke routine helpt je pup om rustmomenten te nemen.

Kan jouw puppy maar niet stil zitten? Dan is het misschien een goed idee om een bench aan te schaffen. In een bench kan je een pup opsluiten, waardoor zijn bewegingsruimte beperkt wordt. Je dwingt je pup daardoor min of meer om even zijn rust te pakken. Dit klinkt misschien onaardig, maar de meeste honden vinden het hebben van een eigen plek juist heerlijk.

Daag je pup mentaal uit

Een pup krijgt door de dag heen al voldoende beweging, maar het is minstens zo belangrijk om je hond ook mentaal uit te dagen. Dit doe je bijvoorbeeld door je pup speciale hondenpuzzels te laten oplossen of mentale spellen met hem te spelen. Bij mentale stimulatie gebruikt je hond zijn hersenen, waardoor hij sneller moe wordt.

Ook zijn er hondenspeeltjes die je kunt vullen met een vloeibare lekkernij, zoals de KONG Classic en de West Paw Toppl. Vul het speelgoed met natvoer, pindakaas of magere yoghurt en leg het in de vriezer. Je puppy moet vervolgens de bevroren lekkernij oplikken. Van het likken wordt je pup heerlijk rustig, waardoor jij even een momentje voor jezelf kunt nemen.

Vraag om hulp

En de laatste tip: vraag om hulp. Je vrienden of familieleden vinden het vast hartstikke leuk om zo nu en dan een paar uur op je puppy te passen. Contact met andere mensen is sowieso goed voor de socialisatie van je pup. Door andere mensen te laten oppassen, kan jij even tijd voor jezelf vrij maken en leuke dingen doen die met een puppy niet mogelijk zijn. Ga bijvoorbeeld uit eten, naar de bioscoop of ga desnoods even heerlijk op bed een middagje netflixen. Een andere optie is om je pup één of meerdere dagen per week naar de hondenopvang te brengen. Hier moet je hond echter wel vaak al volledig gevaccineerd voor zijn.

Heb je een partner? Bespreek je emoties dan met hem of haar. Als jij even helemaal ‘op’ bent, kan je partner misschien wat extra taken op zich nemen.

Beeld: Pixabay

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven