Teckel (dashond)

Gewicht

5 – 15 kilo

Hoogte

13 – 23 cm

Leeftijd

12 – 16 jaar

FCI Rasgroep 4

Dashonden

Gewicht

5 – 15 kilo

Schofthoogte

Hoogte

13 – 23 cm

Leeftijd

12 – 16 jaar

Karakter teckel

De teckel, ook wel dashond genoemd, staat bekend om zijn opvallende karakter en is veel meer dan alleen een schattige hond met een lange rug en korte pootjes. Dit ras is oorspronkelijk gefokt voor de jacht, wat hun zelfstandige en moedige gedrag verklaart. Ze zijn vastberaden en kunnen soms eigenwijs zijn, maar zijn ook zeer alert en maken uitstekende waakhonden. Van nature hebben teckels een sterk jachtinstinct, waardoor ze de neiging hebben om kleinere dieren te achtervolgen, zoals knaagdieren of vogels. Let dus op als je andere (kleine) huisdieren hebt.

Portret van een ruwharige dashond.

Teckels genieten van interactie met hun eigenaars en zijn graag betrokken bij dagelijkse activiteiten. Ze zijn sociaal en houden van gezelschap, wat ze tot prettige huisgenoten maakt. Teckels kunnen meestal prima overweg met kinderen, maar staan niet per se bekend als grote kindervrienden. Sowieso zijn dashonden niet echt allemansvrienden. Vreemden zijn meestal wel oké, maar ze staan zeker niet te springen om met iedereen te knuffelen. 

Portret van een langharige dashond.

Teckels zijn actief en speels en hebben voldoende mentale en fysieke uitdagingen nodig om verveling tegen te gaan. Spelletjes die zowel hun lichaam als geest prikkelen, zijn ideaal voor dit ras. Denk hierbij aan puzzelspeelgoed en zoekspelletjes. Het kan een behoorlijke uitdaging zijn om deze koppige viervoeter te trainen. Het is niet dat ze niet kúnnen leren, want teckels zijn behoorlijk intelligent. Maar of ze ook wíllen leren en jouw regels willen opvolgen is nog maar de vraag. Teckels reageren het best op een positieve en geduldige aanpak waarbij goed gedrag wordt beloond. Succes!

Veelgestelde vragen over de teckel

Teckels staan bekend om hun relatief lange levensduur vergeleken met veel andere rassen. Gemiddeld worden teckels tussen de 12 en 16 jaar oud. Natuurlijk kan dit variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder levensstijl en voeding.

Over het algemeen kost een teckel pup ongeveer 800 tot 1500 euro. De prijs van een pup is afhankelijk van onder andere de fokker en de stamboom van de hond. Kijk bij de aanschaf van een puppy niet alleen naar de prijs, maar ook naar de fokker en de omstandigheden waarin de pup zijn eerste weken doorbrengt. 

Teckels zijn energieke honden die genieten van wandelingen en activiteiten, ondanks hun kleine gestalte en korte pootjes. De afstand die een teckel kan lopen, hangt sterk af van verschillende factoren zoals leeftijd, gezondheid en conditie van de hond. Over het algemeen kunnen gezonde, volwassen teckels ongeveer 3 tot 5 kilometer comfortabel lopen. 

Geschiedenis

De teckel vindt zijn oorsprong in de middeleeuwen in Europa. In deze periode liep er een brak rond met opvallend korte poten, waarschijnlijk het resultaat van een afwijking genaamd chondrodystrofie. Deze korte poten bleken bijzonder gunstig voor de jacht onder de grond, specifiek op dassen. Het kleine lichaam was ideaal voor het graven en navigeren door tunnels en het achtervolgen van prooien in smalle ruimtes. Vooral jagers in Duitsland maakten dankbaar gebruik van deze korte viervoeters.

Teckel graaft gat in het zand.

De teckel werd voor het eerst gedetailleerd beschreven in 1719 door Flemming in zijn boek ‘Der Vollkommene Teutscher Jager’, waarin hij een hond beschreef die sterk leek op de moderne teckel. De exacte afstamming van de teckel is niet geheel duidelijk, maar er zijn overeenkomsten met diverse Duitse rassen zoals de Hannoveraanse Schweisshund en de Tiroler Brak. 

In de 19e eeuw begon de teckel aan populariteit te winnen buiten Duitsland, vooral in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Dit was mede te danken aan koningin Victoria, die in 1839 een dashond mee naar Engeland nam. De teckel werd niet meer alleen als jachthond gehouden, maar ook als gezelschapsdier. Zijn karakteristieke uiterlijk en vastberaden temperament viel erg in de smaak. Zodoende is de dashond vandaag de dag nog altijd een populair hondenras.

Verzorging en gezondheid

De teckel is een ras met specifieke verzorgingsbehoeften afhankelijk van het vachttype: korthaar, langhaar of ruwhaar. Kortharige teckels vereisen relatief weinig verzorging; een regelmatige borstelbeurt is voldoende om hun vacht mooi te houden. De langharige en ruwharige teckels hebben meer aandacht nodig; deze moeten wekelijks grondig geborsteld en gekamd worden om klitten te voorkomen.

Teckel met pasgeboren puppy's.

Teckels hebben een behoorlijke lange rug, daarom is het extra belangrijk om een gezond gewicht te behouden. Overgewicht kan extra druk op de ruggengraat leggen en gezondheidsproblemen veroorzaken. Daarom is het belangrijk om hun dieet goed in de gaten te houden en zeker te zijn dat ze genoeg bewegen.

Teckels kunnen gevoelig zijn voor bepaalde erfelijke aandoeningen, zoals mitralisklep degeneratie en hernia nucleus pulposus (HNP), ook wel bekend als ‘teckel-verlamming’. Deze aandoening wordt vaak verergerd door fysieke overbelasting, zoals te veel springen of traplopen. Vraag bij aanschaf van een teckel pup altijd naar de gezondheid van de ouderdieren en naar eventuele gezondheidstesten die zijn gedaan.

Aanraders voor de teckel

  • De dashond gebruikt graag zijn neus. Een snuffelmat is daarom zeker een aanrader. Je kunt zelf een snuffelmat maken of een kant-en-klare snuffelmat kopen.
  • Deze viervoeter is dol op kleine dieren. In dit speeltje zitten kleine pluche eekhoorns verstopt, dat kan ie vast waarderen. Tip: je kunt de eekhoorns ook in je huis verstoppen. Zoekplezier gegarandeerd!
  • Een lange lijn is voor deze koppige hond absoluut een must have. Zeker voor wandelingen in het bos, waar veel verleidingen te vinden zijn.

Rasverenigingen

Beeld: Depositphotos / Adobe Stock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven