Teckel (dashond)

Gewicht

5 – 15 kilo

Hoogte

13 – 23 cm

Leeftijd

12 – 16 jaar

FCI Rasgroep 4

Dashonden

Gewicht

5 – 15 kilo

Schofthoogte

Hoogte

13 – 23 cm

Leeftijd

12 – 16 jaar

Karakter

De teckel, ook wel dashond genoemd, staat bekend om zijn eigenzinnigheid en behoorlijk koppige karakter. Het is dan ook geen gemakkelijk hondenras om te trainen. De teckel is vriendelijk en aanhankelijk naar zijn baas. Tegenover vreemden stelt hij zich vaak wat terughoudend op. Over het algemeen kunnen teckels prima overweg met kinderen, maar ze staan niet per se bekend als grote kindervriend. Met andere honden en katten kan deze kleine viervoeter vaak goed opschieten. Knaagdieren en vogels dienen veilig achter tralies gehouden te worden.

Teckels zijn goede waakhonden die bij elk teken van onraad van zich zullen laten horen. Het is belangrijk om de teckel van jongs af aan te leren wanneer hij wel en niet moet optreden als waakhond. Dit om te voorkomen dat hij bij elke voorbijganger zijn luide blaf laat horen.

Twee teckels zitten op een bankje

De teckel is een levendige jachthond, die er graag op uit gaat. Hij speurt en graaft graag. Het jachtinstinct maakt de hond minder geschikt om los van de lijn te laten lopen. Als de teckel een interessante geur op het spoor is, kan hij plotseling verdwijnen en een tijd lang niets van zich laten horen.

Geschiedenis

De teckel is een hondenras dat al eeuwen bestaat. In de middeleeuwen liepen in West-Europa al laagbenige honden rond die ingezet werden voor de jacht op konijnen, vossen en dassen. Door de korte benen konden de jachthonden de prooi volgen naar zijn burcht. In de achttiende eeuw werd voor het eerst gesproken van de ‘dashond’, de huidige officiële naam voor de teckel.

Langharige teckel ligt in het gras

De teckel kreeg halverwege de negentiende eeuw ook bekendheid als gezelschapshond, mede dankzij de Engelse koningin Queen Victoria die in 1839 eigenaar werd van een dashond. Aan het eind van de negentiende eeuw won de teckel ook in de Verenigde Staten en Canada aan populariteit.

Verzorging en gezondheid

Hoeveel verzorging de teckel nodig heeft, is afhankelijk van zijn vachtsoort: korthaar, langhaar of ruwhaar. Kortharige teckels hebben weinig verzorging nodig. Af en toe even borstelen is meer dan voldoende. De langharige variant en ruwharige variant moeten wekelijks geborsteld en goed doorgekamd worden om klitten te voorkomen. Een gezond gewicht is erg belangrijk voor de teckel. Overgewicht belast de lange rug van de hond en dit kan problemen veroorzaken.

Teckel met pasgeboren puppy's.

Er zijn twee erfelijke aandoeningen die veel voorkomen bij de teckel: mitralisklep degeneratie en hernia nucleus pulposus (HNP). Mitralisklep degeneratie is een aandoening waarbij de hartklep niet meer goed sluit. Symptomen hiervan zijn snel moe, hoesten, snelle ademhaling en slecht eten. Hernia nucleus pulposus wordt ook wel ‘teckel-verlamming’ genoemd. Bij deze aandoening is de tussenwervelschijf verzwakt en drukt deze op de zenuwen en het ruggenmerg. Mitralisklep degeneratie wordt vaak veroorzaakt door overbelasting, zoals te hoog springen en traplopen.

Rasverenigingen

Beeld: Pixabay / Adobe Stock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven