Een ThunderShirt voor je hond: wat is het + ervaring

Zoek
Hond draagt een thundershirt.

Een ThunderShirt voor je hond: wat is het + ervaring

Is jouw hond bang voor vuurwerk of onweer? Of vindt hij het lastig om alleen thuis te zijn? Een ThunderShirt kan helpen om de angst en stress van je hond te verminderen. Maar werkt zo’n anti-stress vest wel echt? We vertellen hoe de ThunderShirt werkt en delen onze eigen ervaring.

Wat is een ThunderShirt voor honden?

Een ThunderShirt is een anti-stress vest voor honden dat is ontworpen om angst, stress en nervositeit te verminderen. Het shirt zit relatief strak om de romp van de hond en oefent een stevige, maar zachte druk uit. Dit kan helpen om bijvoorbeeld angst voor onweer, vuurwerk, alleen thuis zijn en reizen te verminderen. Er zijn meerdere anti-stressvesten voor honden op de markt, maar ThunderShirt is het bekendste en meest verkochte merk. 

Close-up van een thundershirt.

Hoe werkt een een anti-stress vest?

Een ThunderShirt voor honden werkt op basis van diepe drukstimulatie (DDS). De druk vermindert de afgifte van stresshormen en heeft een kalmernd effect op de hond. Het is vergelijkbaar met het inbakeren van baby’s. Ook bij volwassenen wordt druktherapie toegepast. Denk maar eens aan de verzwaringsdekens die steeds populairder worden.

In 2014 is er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van het dragen van een ThunderShirt bij honden. Uit het onderzoek, waar 90 angstige honden aan meededen, bleek dat het dragen van het shirt zorgt voor een lagere hartslag. Ook lieten de honden minder stresssignalen, zoals gapen en tongelen, zien. Een ThunderShirt kan dus echt helpen om angst en stress bij je hond te verminderen. Wel is het belangrijk om het shirt stevig te bevestigen. Het losjes dragen van het ThunderShirt werkte volgens het onderzoek juist averechts.

Onze ervaring met een ThunderShirt

Ook wij hebben een ThunderShirt in huis voor onze hond. Gelukkig ervaart onze hond Mika weinig stress en hoeft hij het shirt niet dagelijks te gebruiken, maar voor stressvolle dagen (bijvoorbeeld oudjaarsdag) halen we het shirt uit de kast. Als Mika zijn ThunderShirt draagt is hij een stuk rustiger en reageert hij minder heftig op geluiden van buitenaf. 

Onze hond Mika met een anti-stress vest aan.

Ook horen en lezen we veel positieve ervaringen van andere hondeneigenaren. Vooral voor honden die veel stress ervaren door harde knallen van vuurwerk en onweer is het ThunderShirt een fijn hulpmiddel. Houd er wel rekening mee dat de effectiviteit van het shirt kan variëren per hond. Bovendien is een anti-stress vest een hulpmiddel en geen oplossing voor gedragsproblemen van je hond. Is je hond erg angstig en ervaart hij dagelijks stress? Schakel dan de hulp in van een trainer om aan deze problemen te werken.

Zelf een ThunderShirt maken

Liever niet direct geld uit geven aan een ThunderShirt? Je kunt ook zelf een anti-stress vest voor je hond maken. Zo kan je eerst uitproberen of diepe drukstimulatie wel werkt voor jouw viervoeter. Gebruik hiervoor een rompertje of een t-shirt met stretch dat je strak om de romp van hond kunt bevestigen. Is je hond comfortabel met het dragen van een romper of t-shirt en heeft het een (licht) kalmerend effect? Dan is de kans groot dat een ThunderShirt ook werkt voor jouw hond.

Heeft jouw hond het ThunderShirt of een ander anti-stress vest al geprobeerd? Laat in een reactie onderaan deze pagina weten hoe jij en je hond het shirt hebben ervaren.

Beeld: Hondtrainen.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven