Hond mee naar Engeland 2023: opties + tips

Zoek
Hond in nationaal park in Engeland.

Hond mee naar Engeland 2023: opties + tips

Op zoek naar een leuke vakantiebestemming voor jou en je viervoeter? Neem je hond mee naar Engeland! In dit zeer hondvriendelijke land zal je het zeker naar je zin hebben. Een tripje naar Engeland is net even iets ingewikkelder dan in de auto naar Frankrijk of Duitsland stappen. In dit artikel vertellen we je hoe je met een hond naar Engeland reist en aan welke eisen je hond moet voldoen. 

Om in Engeland te komen, moet je Het Kanaal over. Je hebt verschillende opties: vliegen, met de ferry of met de shuttletrein. De laatste twee opties zijn het meest gebruikelijk en lichten we hieronder verder uit.

Hond mee naar Engeland via de Kanaaltunnel

Eén van de snelste manieren om de oversteek naar Engeland te maken is via de Kanaaltunnel. Tussen Calais (Frankrijk) en Folkestone (Engeland) is een spoorwegtunnel aangelegd. Het spoor wordt onder andere gebruikt door de trein Eurotunnel Le Shuttle. Op deze trein kunnen auto’s, vrachtwagens en bussen. De rit duurt ongeveer 35 minuten en je kunt bij je hond in de auto blijven zitten.

Een ticket voor de Eurotunnel Le Shuttle kan je gemakkelijk online boeken. Je reserveert voor een bepaalde tijd en moet maximaal 2 uur en minimaal 1 uur van tevoren aanwezig zijn. Voor de hond betaal je een toeslag van €27 voor een enkele reis (prijs maart 2023). Voordat je de trein op kunt, moet je eerst met je hond langs de Pet Reception voor een check van het huisdierenpaspoort en de chip (zie onderaan dit artikel). Dit gaat snel en spreekt op locatie helemaal voor zich. Daarna is het tijd voor de controle van je eigen paspoort en rijd je zo de trein op! Moet je even wachten tot je kunt boarden? Dan kun je gebruik maken van de speciale Pet Excerise area waar je hond nog even de benen kan strekken.

Auto in de trein (Eurotunnel Le Shuttle).

Wij zijn in maart 2023 via de Kanaaltunnel met de hond naar Engeland gereisd. De reis verliep erg goed en was voor onze hond stressvrij. Op zowel de heen- als terugreis werd ons bij aankomst bij de terminal een trein eerder aangeboden. Zo hoefden we nauwelijks te wachten en was de oversteek zo gemaakt!

Met je hond op de ferry

Een andere populaire manier om met je hond naar Engeland te reizen is aan boord van de ferry. Er zijn een aantal routes die je met een veerboot kunt maken:

 • IJmuiden naar Newcastle. Deze overtocht duurt 16 uur en 45 minuten. Een ticket voor de hond kost €35 (DFDS). Je kunt met je hond in een huisdiervriendelijke hut verblijven of een kennel aan boord van het schip boeken. Je mag je hond alleen op aangewezen plekken op het dek uitlaten (er zijn speciale huisdierentoiletten).
 • Hoek van Holland naar Harwich. Deze overtocht duurt 6 uur en 30 minuten. Een ticket voor de hond kost €21 (Stena Line). Je hond mag in de auto blijven of in een van de kennels van het schip verblijven. Tijdens de rit mag je hond niet uit de auto of kennel. Je mag je viervoeter meestal wel bezoeken. Sommige ferry’s hebben huisdiervriendelijke hutten die je vooraf kunt boeken.
 • Duinkerken naar Dover. Deze overtocht duurt ongeveer 2 uur. Een ticket voor de hond kost €18 (DFDS). Je hond moet de hele reis in de auto blijven. De autodekken zijn tijdens de overtocht gesloten, maar je kan wel een tijdstip afspreken waarop je je hond kunt bezoeken. 
 • Calais naar Dover (DFDS). Deze overtocht is de snelste route met de veerboot over Het Kanaal en duurt zo’n 1,5 uur. Verder gelden voor honden dezelfde regels als voor de route Duinkerken naar Dover.
 • Rotterdam naar Hull. Deze overtocht duurt 12 uur. Een ticket voor de hond kost €26 (P&O Ferries). Je kunt met je hond in een huisdiervriendelijke hut verblijven of een kennel aan boord van het schip boeken. Je mag je hond alleen op aangewezen plekken op het dek uitlaten (er zijn speciale huisdierentoiletten).

De ferry van IJmuiden naar New Castle.

Eisen hond mee naar Engeland

Of je nu met de boot, trein of het vliegtuig naar Engeland reist: je hond moet aan een aantal eisen voldoen om hem mee te kunnen nemen. Je hond moet volgens de huidige regels over het volgende beschikken:

 • Een Europees dierenpaspoort;
 • Een chip (geplaatst vóór de rabiësvaccinatie);
 • Een geldige vaccinatie tegen rabiës. Deze vaccinatie moet je hond minimaal 21 dagen voor vertrek krijgen.
 • Een behandeling tegen lintworm (Echinococcus). Deze behandeling (het geven van een pil) moet een dierenarts tussen 24 uur en 120 uur voor aankomst in Engeland uitvoeren en (met tijdstip) vermelden in het paspoort.

Sommige honden zijn verboden in het Verenigd Koninkrijk. Het gaat om de volgende typen honden: pitbull terriër, Japanse tosa, Argentijnse dog en de fila brasilerio.

Met je hond op vakantie in Engeland

Tickets voor de ferry of trein geboekt? Afspraak met de dierenarts ingepland? Mooi! Dan is het tijd om te genieten van de voorpret. Engeland is een erg hondvriendelijk land. In veel restaurants en cafés zijn honden welkom. Wij hebben in maart 2023 de zuidkust van Engeland (Jurrasic Coast) bezocht en zelfs onze jonge, drukke hond werd in restaurants met open armen ontvangen. Hondvriendelijke restaurants zijn te herkennen aan een ‘pet friendly’ of ‘dogs are welcome’-bordje. 

Hond in hondvriendelijk restaurant in Engeland.

Ook in veel parken, natuurgebieden en op stranden mag je viervoeter mee. Er staat meestal duidelijk met borden aangegeven of je hond welkom is (aangelijnd of los). Heb je een reactieve hond of een (jonge) hond die niet goed los kan lopen? In Engeland zijn veel plekken waar je een privé hondenpark kunt huren. Je kunt meestal online een tijdslot boeken. 

Hond op een strand in Engeland.

Check voor je vertrekt onze ‘Met je hond op vakantie-checklist‘. Heb je nog vragen of tips om je hond mee naar Engeland te nemen? Laat dan een reactie achter onder dit artikel.

Beeld: Hondtrainen.nl / Depositphotos

1 gedachte over “Hond mee naar Engeland 2023: opties + tips”

 1. Hoi allemaal,

  We willen heel graag met onze hond de overzet maken van Duinkerken naar Dover en omgekeerd.

  Maar graag hadden we op voorhand, meer in detail, geweten hoe de check-up van de honden verloopt in beide richtingen.

  Onze hond is al een tijdje bij ons, maar komt uit een asiel en contact met vreemde mensen verloopt niet altijd zonder stress.

  Om haar de stress te besparen en goed voorbereid te zijn, vragen we het volgende af:

  1) Mag de hond gedurende de hele tijd in de auto blijven.
  2) Moet ze er uit voor een check-up of kan ze gewoon in de auto blijven en dat we haar papieren afgeven/laten nakijken?
  3) Moeten ze fysiek aan de hond komen bij het scannen van de chip in de nek?

  Heeft hier iemand ervaring(en) meer? Kan iemand ons helpen?

  Zowel wij, als Foxy (onze hond) zullen jullie dankbaar zijn.

  Groetjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven