Zwemmen met de hond: veel baasjes doen het graag. Het is natuurlijk fantastisch om je viervoeter te zien genieten in het water. Zoek jij een fijne plek waar je hond of honden mogen zwemmen? In dit artikel vind je de leukste losloopgebieden met zwemwater én hondenzwembaden van Nederland.
Waar mogen honden zwemmen?
Er zijn behoorlijk veel plekken in Nederland waar honden lekker kunnen zwemmen. We zetten de vijf populairste losloopgebieden met zwemwater voor je op een rij:
- Loonse en Drunense Duinen (Noord-Brabant); In dit nationale park mag je hond op meerdere plekken loslopen. Halverwege de loslooproute bij De Roelstelberg (4,5 km lang) vind je een groot ven, waar honden heerlijk kunnen zwemmen.
- Erkemederstrand (Flevoland); Met ruim 1,5 km aan hondenstrand is er hier voor jouw hond genoeg plek om een frisse duik te nemen. Even klaar met zwemmen? Dan kan je ook nog een fijne wandeling maken over de dijk.
- Landgoed Groenendaal (Noord-Holland); Aan de rand van het losloopgebied in dit prachtige wandelbos kan je hond heerlijk zwemmen. Het losloopgedeelte is bovendien ook nog eens volledig omheind.
- De Middelwaard (Utrecht); In het losloopgebied De Middelwaard kan je heerlijk wandelen met je hond rond een grote zwemplas. Het is wel belangrijk dat je hond onder appel staat, want in het gebied lopen ook paarden en Schotse Hooglanders rond.
- Strand Monster (Zuid-Holland); Het strand bij Monster is de perfecte plek om even uit te waaien met je viervoeter. Ten noorden van strandopgang Molenslag is je hond het hele jaar welkom. Loslopen is ook toegestaan. Nabij het strand vind je overigens ook een speciaal omheinde hondendijk.
Op zoek naar een plek bij jou in de buurt om te zwemmen met je hond? Kijk dan eens op DoggyDating. Op deze website vind je een lijst met veel losloopgebieden in Nederland en kan je ook specifiek zoeken op losloopgebieden met zwemwater.
Zwembad voor honden in Nederland
Er zijn ook speciale zwembaden voor honden waar je met je hond kunt zwemmen. Bij deze zwembaden kan je bijvoorbeeld terecht voor revalidatie van je hond, sportzwemmen of gewoon voor zwemplezier. De bekendste hondenzwembaden in Nederland op een rij:
- Hondenzwemvijver Ut Poeleke (Noord-Brabant); Deze zwemvijver biedt honden de mogelijkheid om te zwemmen en te ravotten in een natuurlijke omgeving. Baasjes kunnen er ondertussen terecht voor een hapje en een drankje. Reserveer op tijd, want deze zwemvijver is behoorlijk populair. Is jouw hond niet zo dol op andere viervoeters? Het is ook mogelijk om de zwemvijver te huren voor privégebruik.
- Hondenschool Kynero (Zuid-Holland); Deze hondenschool beschikt over een binnenzwembad waar je hond terechtkan voor sportzwemmen. Onder begeleiding van een instructeur leert je hond bijvoorbeeld zijn speeltje te apporteren en te slalommen in het water.
- ‘t Natte Neuzenbad (Friesland); In ‘t Natte Neuzenbad kan je terecht voor zowel therapiezwemmen als vrije tijd zwemmen. Heb je meerdere honden? Goed nieuws: in het zwembad zijn namelijk maximaal 5 honden welkom. Na afloop van het zwemavontuur krijgen viervoeters een hondenkoekje van de snackbar!
- Dogsplash (Drenthe); Dogsplash is een zwembad waar je hond kan zwemmen als aanvulling op een therapie of gewoon voor zijn of haar plezier. Er is de mogelijkheid om de waterjet te gebruiken voor extra stroming in het water. Zwemvesten en hondenspeeltjes zijn aanwezig!
- Hondenzwembad H2Ond (Noord-Brabant); Dit hondenzwembad is eigenlijk voor iedere hond geschikt. Of je hond nu moet revalideren na een operatie, je viervoeter zwemmen spannend vindt en je hem graag over zijn angst heen helpt of je jouw pup spelenderwijs aan water wilt laten wennen. Het zwembad is zes dagen per week geopend.
- Heb je een regulier zwembad bij jou in de buurt? Kijk dan eens of ze een zogenoemde ‘Hondenplons’ organiseren. Veel (buiten)zwembaden organiseren aan het einde van het zwemseizoen, in augustus of september, een hondenzwemmiddag. Je bent dan, meestal voor slechts een paar euro, welkom om met je hond te komen zwemmen. Erg leuk als je hond van zwemmen houdt en sociaal is naar andere honden.
Geen hondenzwembad of hondenstrand bij jou in de buurt? Je kunt natuurlijk ook zelf een hondenzwembadje aanschaffen. Een prima alternatief voor in de tuin en bovendien heeft je hond het zwembad dan helemaal voor zichzelf!
Zwemmen met je hond: hier moet je op letten
Veel honden vinden zwemmen heerlijk, maar het is niet zonder gevaren. Voor je hond een frisse duik neemt in een zwemplas of zwembad is het verstandig om deze risico’s even door te nemen:
- Ten eerste: niet iedere hond kan of wil zwemmen. Er zijn honden die door hun lichaamsbouw of vacht niet of moeizaam kunnen zwemmen. En er zijn ook genoeg honden die er simpelweg geen behoefte aan hebben. Laat je hond langzaam en op een speelse manier kennismaken met water. Zwemplezier draait om plezier, dus dwing je hond nergens toe.
- Pas op voor gevaarlijke bacteriën. In zwemwaters, zoals plassen, sloten en vijvers, kunnen bacteriën voorkomen waar je hond (dodelijk) ziek van kan worden. Denk bijvoorbeeld aan blauwalg en botulisme. Check voor je jouw hond het water in laat of het zwemwater veilig is. Bij twijfel, niet doen!
- Het is ook verstandig om de omgeving van het water goed te controleren. Is de omgeving schoon of ligt er veel afval? Je hond kan zich makkelijk verwonden aan glasscherven of andere (scherpe) voorwerpen op de bodem van een meer of sloot.
- Zorg dat je hond niet te veel water binnenkrijgt. Honden krijgen bij het apporteren van een speeltje vaak water binnen en sommige viervoeters zien de zwemvijver als één grote waterbak. Let op: als je hond erg veel water binnenkrijgt, kan hij watervergiftiging oplopen. Ook door het drinken van veel water met chloor (sommige zwembaden) en zout (bijvoorbeeld zeewater) kan je hond ziek worden.
- Vermijd sterke stromingen en laat je hond niet tegen de stroming in zwemmen. Stromingen kunnen verraderlijk zijn en jou en je hond in gevaar brengen. Zoek het gevaar niet op!
- Let op de signalen van je hond. Sommige honden gaan maar door en door. Ook als ze eigenlijk best moe zijn. Zwemmen is veel intensiever dan wandelen, dus las pauzes in om even bij te komen. Heeft je hond het zichtbaar koud? Dan is het zeker tijd om het zwemplezier te beëindigen en je hond af te drogen!
Ken jij nog een leuke plek waar je met je hond kunt zwemmen? Laat je tip hieronder achter in de reacties!