Welke kleuren zien honden?

Search

Welke kleuren zien honden?

In deze rubriek beantwoorden we vragen die op het wereldwijde web vaak door hondenliefhebbers worden gesteld. Deze keer de vraag: welke kleuren zien honden?

Vroeger werd gedacht dat honden alleen zwart, wit en grijstinten konden zien. Inmiddels zijn onderzoekers tot de conclusie gekomen dat dit niet klopt. Honden kunnen namelijk wél kleuren zien. Maar welke kleuren zien honden? De kleuren geel en blauw. Hoe dat precies zit, leggen we hieronder uit.

Kegels en staafjes

Hondenogen zijn verschillend van mensenogen. Jij ziet de wereld dus anders dan je viervoeter. In het netvlies van het menselijk oog zitten drie soorten kegels en staafjes. De kegels hebben we nodig voor het waarnemen van details en kleuren. Met de staafjes zien we beweging en verschillende tinten licht. Dat mensen zoveel verschillende kleuren kunnen zien, hebben we dus voornamelijk te danken aan de kegels in ons netvlies. 

In het netvlies van een hond zitten ook kegels, maar wel één soort minder dan in een mensenoog. Hierdoor kan een hond minder kleuren zien dan een mens. Wat kunnen honden dan wel precies zien? Je kunt het vergelijken met iemand die rood-groen kleurenblind is, een vorm van kleurenblindheid die het meest bij mensen voorkomt. Dat ziet er ongeveer zo uit:

En zelfs bovenstaand voorbeeld klopt niet helemaal. Honden zien namelijk niet alleen minder kleuren, maar ook een stuk minder scherp dan mensen. Zeker op afstand. Het kan dus zijn dat jij de bal allang in het gras ziet liggen, maar je hond hem oprecht nog niet (goed) heeft gezien. Gelukkig hebben honden wel een uitstekend reukvermogen, waarmee ze hun favoriete speeltje alsnog snel kunnen vinden.

Minder kleuren, meer bewegingen

Hondenogen kunnen dus minder kleuren waarnemen dan mensenogen. Maar wist je dat honden wél beter in het donker kunnen zien dan mensen? Ook kleine bewegingen zal een hond sneller registreren. Dit komt omdat in het netvlies van een hondenoog meer staafjes zitten dan in het netvlies van een mensenoog. Bovendien staan de ogen van een hond verder uit elkaar, waardoor honden een groter gezichtsveld hebben. Honden zien dus anders dan mensen, maar niet per se veel slechter.

Wil je nog meer voorbeelden van hoe honden zien? Gebruik deze tool en upload je eigen foto’s!

Beeld: Pixabay

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven