Nagels knippen hond lukt niet? Maak een scratch pad

Zoek
Hond gebruikt scratch pad om nagels te vijlen van voorpoot.

Nagels knippen hond lukt niet? Maak een scratch pad

De nagels knippen van je hond: als je bij dit artikel terecht bent gekomen, is het waarschijnlijk niet je hobby. Sommige honden vinden het knippen van de nagels erg spannend. Dit kan leiden tot een vervelende situatie en nare ervaring voor jou en je hond. Toch zullen de nagels van je hond af en toe een stukje korter moeten. Gelukkig is er een stressvrij alternatief: een (DIY) scratch pad. 

De meeste hondeneigenaren knippen de nagels van hun hond met een nagelknipper. Een efficiënte tool om de nagels van je hond korter te maken. Sommige honden vinden zo’n nagelknipper maar niks en kruipen bij het zien van het gevaarte al in een hoekje. En ja, ook wij hebben zo’n hond. Hoewel we onze hond Mika al van pups af aan aan de nagelknipper hebben laten wennen, is het knippen van de nagels voor hem een hele stressvolle ervaring. Ook een elektrische nagelvijl (speciaal voor honden) is geen succes.

Nagelknipper en elektrische vijl voor hond.

Tijdens de zoektocht naar een alternatief vonden we de ScratchPad. De ScratchPad is eigenlijk een grote nagelvijl voor je hond. Je leert je hond om zijn nagels langs het bord te halen en zo vijlt hij zijn eigen nagels. Helaas wordt dit product gemaakt in de Verenigde Staten en is het erg duur om naar Nederland te verzenden. Gelukkig kan je met een paar simpele materialen zelf een scratch pad maken. En goed nieuws: het werkt! 

Zo maak je een scratch pad voor je hond

Voor het maken van een scratch pad heb je eigenlijk maar drie materialen nodig: een snijplank (of een houten plank), dubbelzijdig tape en schuurpapier. Met het dubbelzijdige tape bevestig je het schuurpapier aan de plank en de scratch pad is klaar voor gebruik.

Snijplank met dubbelzijdig tape.

In het voorbeeld gebruiken we schuurpapier met korrel 80 (P80). Dat werkt voor onze hond prima. Je kunt er ook voor kiezen om iets fijner schuurpapier te gebruiken. Of maak een versie met een grof én fijn gedeelte (zoals je ook bij nagelvijlen voor mensen hebt).

Zelfgemaakte scratch pad voor honden.

Je hond leren zijn nagels te vijlen

Met het maken van een scratch pad alleen ben je er nog niet. Je hond moet natuurlijk nog leren hoe hij het nagelbord gebruikt. Dit kan je het beste stap voor stap aanleren:

Stap 1: Pak er lekkere beloningsnoepjes bij en eventueel een clicker.
Stap 2:
Leg de scratch pad op de grond en beloon je hond wanneer hij aan het bord snuffelt.
Stap 3: Is je hond geïnteresseerd in het nagelbord? Stop met belonen voor het snuffelen en beloon nu wanneer hij met zijn voorpoot het bord aanraakt.
Hond gebruikt scratch pad om nagels te vijlen.

Stap 4: Houd het bord in een hoek van ongeveer 80 graden (zie foto) en beloon wanneer je hond met zijn poot het bord raakt. Je kunt eventueel ook om een ‘poot’ vragen.
Stap 5: Beloon je hond nu alleen nog maar, wanneer hij zijn nagels langs het bord haalt. Vraag de hond regelmatig van poot te wisselen. Je kunt je hond nu ook het commando ‘scratch’ geven.


Onze hond Mika heeft ongeveer twee korte trainingssessies nodig gehad om de scratch pad aan te leren. Inmiddels is het een van zijn favoriete oefeningen, want het is voor hem een zeer makkelijke manier om snoepjes te verdienen. Hij blij én wij blij! We pakken de scratch pad er ongeveer twee keer per week bij om zijn nagels te vijlen.

Nadelen van de scratch pad

We zijn dol op onze scratch pad, maar helemaal perfect is ie niet. Het nagelbord heeft twee nadelen:

  • Het werkt bord werkt vooral goed voor de voorpoten. Het aanleren van het vijlen van de achterpoten is een stuk ingewikkelder. Er zijn wel manieren voor, maar ideaal is het niet. Bij de meeste honden slijten de nagels van de achterpoten op een natuurlijke manier, dus het hoeft geen groot nadeel te zijn.
  • De duimnagels blijven lang. De duimnagels, aan de binnenkant van de (voor)poot, slijten niet af tijdens het vijlen. Deze nagels moeten dus nog wél worden geknipt of handmatig worden gevijld. Gelukkig gaat dat bij onze hond steeds beter.

Hond gebruikt scratch pad om nagels te vijlen.

Dus, lukt het je niet om de nagels van je hond te knippen? Dan is het zeker de moeite waard om een zelfgemaakte scratch pad te maken en uit te proberen. Wie weet ben jij zo ook van de stressvolle nagelknipsessies af! Heb je nog vragen? Laat hieronder een reactie achter.

Beeld: Hondtrainen.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven