Een slapende hond ziet er meestal erg schattig uit. Maar is het je weleens opgevallen dat je hond veel meer en vaker slaapt dan jij? Hoeveel uur slaapt een hond eigenlijk? We vertellen je alles over honden en slaap in dit artikel.
Hoeveel slaapt een hond?
Een volwassen hond heeft gemiddeld tussen de 12 en 14 uur slaap per dag nodig. Het is belangrijk dat je hond voldoende slaapt, want in die uren verwerkt hij al zijn indrukken, nemen de stresshormonen af en herstelt zijn lichaam. Voldoende slaap is voor honden, net als voor mensen, dus belangrijk om goed te kunnen functioneren.
Oudere honden hebben meer slaap nodig, soms tot wel 18 uur per dag. Ook sommige grote hondenrassen, zoals de Sint Bernard en newfoundlander, staan erom bekend vaker een dutje te doen.
Een hond slaapt ongeveer de helft van de dag. Je hond is dus ook zo’n 10 tot 12 uur per dag wakker, maar dat betekent niet dat hij ook al die uren actief is. De meeste honden zijn maar 5 uur per dag echt actief. De overige uren zijn ze wel wakker, maar doen ze het rustig aan.
Hoeveel slaapt een puppy?
Oudere honden slapen veel, maar puppy’s spannen de kroon. Een puppy heeft tussen de 18 en 20 uur slaap per dag nodig. Puppy’s hebben meer REM-slaap nodig dan volwassen honden, omdat ze veel nieuwe informatie verwerken en snel leren over hun omgeving.
Een puppy hoort dus eigenlijk maar enkele uren per dag wakker te zijn. Wanneer een puppy erg druk is en zijn rust niet goed kan vinden, komt dit vaak doordat de de pup (veel) te weinig slaap krijgt. Let hier dus op als je een puppy in huis neemt!
Waarom heeft een hond zoveel slaap nodig?
Honden slapen net als mensen vaak de hele nacht door. Maar honden doen overdag ook nog eens meerdere dutjes. Waarom heeft een hond zoveel slaap nodig? Dit komt onder andere doordat het slaapritme van een hond verschilt van dat van mensen.
Net als mensen doorlopen honden verschillende slaapfasen, waaronder lichte slaap, diepe slaap en de REM (Rapid Eye Movement)-slaap. De REM-slaap speelt een belangrijke rol bij het verwerken van informatie. Waar mensen ongeveer 20 tot 25% van hun slaap in de REM-fase doorbrengen, spenderen honden maar zo’n 10 tot 15% van hun slaap in de REM-fase. Bovendien is de slaapcyclus van honden veel korter. Een typische slaapcyclus van mensen duurt ongeveer 90 minuten, terwijl die van honden zo’n 20 tot 30 minuten duurt. Honden worden hierdoor vaker wakker gedurende de nacht en hun slaap is minder diep.
Een hond heeft die extra dutjes overdag dus écht nodig. Wanneer een hond te weinig slaapt krijgt, heeft dit vervelende gevolgen. Slaapgebrek heeft namelijk invloed op onder andere de concentratie, het geheugen en het leervermogen van een hond. Ook kan een hond zich moe en gestrest voelen door te weinig slaap. Dit maakt functioneren lastiger en zorgt er ook voor dat een hond prikkelbaarder is.
Slaaphouding van een hond
Honden nemen verschillende houdingen aan tijdens het slapen. Wist je dat de slaaphouding van een hond iets kan verklappen over zijn comfort en gemoedstoestand? We zetten de meest voorkomende slaaphoudingen van honden op een rij.
- Opgerold. Een van de meest voorkomende slaaphoudingen bij honden is wanneer ze zich opkrullen tot een bal. Met deze houding houden honden warmte vast. Ook biedt deze slaaphouding een gevoel van veiligheid.
- Uitgestrekt. Sommige honden slapen graag helemaal uitgestrekt, met hun poten recht naar voren of opzij gestrekt. Deze houding is vaak te zien bij honden die zich volledig willen ontspannen tijdens hun slaap. Het kan ook een teken zijn dat de hond zich comfortabel en veilig voelt in zijn omgeving.
- Op de rug liggen. Wanneer een hond op zijn rug slaapt met zijn poten omhoog, wordt dit vaak beschouwd als een teken van totale ontspanning en vertrouwen. Deze slaaphouding kan ook helpen om warmte af te voeren en zodoende af te koelen op warme dagen.
- Tegen iets aan leunen. Sommige honden slapen graag tegen een muur, meubelstuk of tegen hun baasje aan. Dit kan een teken zijn van behoefte aan veiligheid en geborgenheid. Het kan de hond ook helpen zich comfortabeler te voelen tijdens het slapen.
Fijne slaapplek voor je hond
Voldoende slaap is dus belangrijk voor je hond, maar hoe zorg je dat je hond zijn slaap ook echt neemt? Een fijne slaapplek kan hierbij helpen.
- Een rustige en veilige omgeving. Zorg dat de slaapplek van je hond in een rustige en veilige omgeving staat. Zet de mand van je hond dus niet in een ruimte met spelende kinderen, naast het kattenluikje of in een drukke gang. Al die prikkels kunnen de rust van je viervoeter flink verstoren.
- Een comfortabele mand. Net als jij kan je hond een comfortabele slaapplek erg waarderen. Ga voor een hondenmand die groot en dik genoeg is. Eentje waarop je hond languit kan liggen als hij dat wil.
- Mogelijkheid om slaapplek af te sluiten. Sommige honden kunnen maar moeilijk hun rust nemen en staan op zodra jij dat doet. Ook als ze eigenlijk nog niet voldoende hebben geslapen. Het helpt dan om de slaapplek af te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan een kamer waarvan de deur dicht blijft tijdens het dutje van je hond. Ook een bench is een goede optie.
Heb jij nog tips voor een fijne slaapplek voor je hond? Of vragen over hoeveel slaap je hond nodig heeft? Deel ze onderaan deze pagina in een reactie.